Την 1 Μαρτίου 2016, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Μάρτιν Σουλτς πήρε κοινή επιστολή από τους επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ και της Ελιάς Μανώλη Κεφαλογιάννη και Εύα Καϊλή με την οποία διαμαρτύρονταν για τη διοργάνωση εκδήλωσης στο ΕΚ, με θέμα τα προβλήματα σχετικά με την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι των μειονοτήτων στην Ελλάδα στις 2 Μαρτίου. Την ίδια ημέρα, ανάλογη επιστολή διαμαρτυρίας με πρόσθετο αίτημα την ακύρωση της εκδήλωσης λάμβανε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ΕΚ Manfred Weber από τους Ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής,επειδή την εκδήλωση συνδιοργάνωνε ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Sógor Csaba, μειονοτικός Ούγγρος της Ρουμανίας (Τρανσυλβανίας), ο οποίος επίσης έγινε αποδέκτης σχεδόν ταυτόσημης επιστολής από τη ΧΑ. Την ίδια ημέρα επίσης, με ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατήγγειλε την εκδήλωση και το ίδιο έκανε την επόμενη ημέρα η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ.
Την ίδια την εκδήλωση διατάραξαν προσπαθώντας φωνασκώντας και απειλώντας να τη ματαιώσουν οι Ευρωβουλευτές της ΧΑ Λάμπρος Φουντούλης και Ελευθέριος Συναδινός αλλά η σθεναρή στάση του Sógor Csaba τους υποχρέωσε να αποχωρήσουν.[1] Τη βίαιη επίθεση της ΧΑ δεν καταδίκασε κανένα κόμμα, όχι μόνο η ΝΔ, η Ελιά και το ΚΚΕ που είχαν καταδικάσει την εκδήλωση αλλά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι τα οποία με τη σιωπή τους έδειξαν πως ανέχονται αν δεν αποδέχονται τις μεθοδεύσεις αυτές αφού, μπορεί μεν να έχουν στη Βουλή μειονοτικούς βουλευτές αλλά έχουν αντιμειονοτικές θέσεις και οι μειονοτικοί βουλευτές τους είναι «φιμωμένοι» στα μειονοτικά θέματα.
Εκτός όμως από τα κόμματα, καμιά οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών (ούτε καν οι συστηματικά παρακολουθούσες τη ΧΑ), κανένα ΜΜΕ, κανένας/καμιά πανεπιστημιακός ή άλλος/η, που διάπυροι/ες υπερασπίζονται την ελευθερία της έκφρασης σε υποθέσεις όπως του Ρίχτερ, του Τσακυράκη, του Εθνικού Θεάτρου και άλλες παλαιότερες δεν καταδίκασε τη στάση όχι μόνο της ΧΑ αλλά και των «δημοκρατικών» κομμάτων που ήθελαν, ακόμα μια φορά, να φιμώσουν μια συζήτηση για τα μειονοτικά δικαιώματα. Άλλη μια απόδειξη του «αντιρατσισμού ‘εντός ορίων’» για τον οποίο γράφαμε εδώ προ ημερών.[2] Όπως δεν είχαν καταδικάσει παλαιότερες επιθέσεις της ΧΑ (ή/και άλλων εθνικιστών ή/και φασιστών)κατά τη δίκη στο Ναυτοδικείο Πειραιά ανδρών του ΟΥΚ για ρατσιστικά συνθήματα (15 Δεκεμβρίου 2011), σε παρουσίαση του αναγνωστικού της μακεδονικής Abecedar στην αίθουσα της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (2 Ιουνίου 2009) και άλλες παλαιότερες.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα φετινά συμβάντα είναι σχεδόν πανομοιότυπα με όσα έγιναν με αφορμή συζήτηση για τις μειονότητες στην Ελλάδα που οργανώθηκε από τους Πράσινους - Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία στο ΕΚ στις 17 Απριλίου 2008. Και τότε επιστολές ή ανακοινώσεις καταδίκης είχαν στείλει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ (και με δήλωση με υβριστικό και συνομωσιολογικό περιεχόμενο στο Πρώτο Θέμα του Σταύρου Λαμπρινίδη σημερινού Ειδικού Εντεταλμένου της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα!) και το ΚΚΕ, ενώ μικρό σόου διαμαρτυρίας στην εκδήλωση έκανε ο Ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ. Κανένας στην Ελλάδα δεν καταδίκασε τα συμβάντα…
Στη συνέχεια παραθέτουμε όλα τα κείμενα τόσο των ελληνικών κομμάτων όσο και των εμπλεκόμενων ατόμων και φορέων στην εκδήλωση οι οποίοι με τη σειρά τους διαμαρτυρήθηκαν με επιστολές ή άλλα κείμενα, ακόμα και τοποθέτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ, και ζητούν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να πάρει τα προβλεπόμενα μέτρα. Όλα τα κείμενα με δύο εξαιρέσεις αναδημοσιεύονται από τις πηγές χωρίς διορθώσεις.
Τέλος, η δημοσιευμένη πια ομιλία του γράφοντος στην εκδήλωση με θέμα τις θέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης για τις συστημικές παραβιάσεις της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι των μειονοτήτων στην Ελλάδα[3] δείχνει πως αυτό που ήθελαν να φιμώσουν τα ελληνικά κόμματα ήταν η αναφορά στις πάμπολλες καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μεταξύ 1998 και 2015 για τα μακεδονικά και τουρκικά σωματεία τη λειτουργία των οποίων η Ελλάδα απαγορεύει και στις συστάσεις που υιοθέτησαν το 2015 οι Επιτροπές του ΟΗΕ για τις δύο μειονότητες. Αναλυτικότερα στα σωματεία αυτά αναφέρθηκαν η Ευγενία Νατσουλίδου (Μακεδονική Μορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας) και η Μελέκ Κιρματζί (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης).
Αυτό είναι το «ανιστόρητο» και «αλυτρωτικό» περιεχόμενο που αναφέρουν στην επιστολή τους Ελιά και ΝΔ που αποκαλούν συκοφαντικά τους ομιλητές άρα και τον γράφοντα «εκπροσώπους οργανώσεων, οι οποίες προωθούν αλυτρωτικές θέσεις κατά της Ελλάδας». Επίσης μόνα αυτά είδαν το μακεδονικό μειονοτικό κόμμα Ουράνιο Τόξο ανάμεσα στις οργανώσεις αυτές (που δεν είχε καμιά συμμετοχή) προφανώς για να γράψουν το ίδιο συκοφαντικά για το μειονοτικό κόμμα πως «είναι ο εκφραστής των αλυτρωτικών προθέσεων μιας μικρής ομάδας κατοίκων σλαβικής καταγωγής, που κατά κύριο λόγο διαμένουν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (και ας έχει πάρει κατ’ επανάληψη χιλιάδες ψήφους στις ελληνικές εκλογές). Τέλος, παρά τους/τις τόσους/ες νομικούς που έχουν τα κόμματα αυτά, μετέφρασαν λάθος ως «ελευθερία του συνέρχεσθαι» (assembly) την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι (association)…
Το ΚΚΕ δεν κατέφυγε σε ψεύδη και συκοφαντίες αλλά επανέλαβε τη γνωστή αντιμειονοτική θέση του πως «η συζήτηση δημιουργεί έδαφος για προώθηση επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στο όνομα της ‘προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων’».
HΧΑ,πέρα από το προφανές χυδαίο παραλήρημά της, «είδε» στην εκδήλωση τη συμμετοχή του τουρκικού μειονοτικού Κόμματος Φιλίας Ισότητας και Ειρήνης (DEB)που όμως δεν συμμετείχε. Το DEB πάντως έβγαλε καταδικαστική ανακοίνωση μετά τα συμβάντα όπου «θέλησε να τονίσει πως πέραν του βουλευτή της Χρυσής Αυγής που έκανε έφοδο και προκάλεσε το περιστατικό στην αίθουσα, το γεγονός ότι και άλλα κόμματα στην Ελλάδα και οι ευρωβουλευτές τους κατήγγειλαν την εν λόγω εκδήλωση, είναι κάτι που βλάπτει την ελευθερία σκέψης και έκφρασης αλλά και την δημοκρατία της χώρας μας. Ελπίζουμε πως αυτά τα κόμματα και οι ευρωβουλευτές τους θα επανεξετάσουν τις δηλώσεις τους αυτές και θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.» Το Ουράνιο Τόξο αντίθετα σίγησε όπως σχεδόν όλοι οι άλλοι φορείς στην Ελλάδα…
Ανιστόρητη εκδήλωση με αλυτρωτικό περιεχόμενο για Μακεδονία και Θράκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Επιστολή Διαμαρτυρίας από Εύα Καϊλή και Μανώλη Κεφαλογιάννη προς τον Πρόεδρο του ΕΚ, Μάρτιν Σούλτζ
http://www.evakaili.gr/ανιστόρητη-εκδήλωση-με-αλυτρωτικό-πε/
1 Μαρτίου 2016
Eπιστολή διαμαρτυρίας απέστειλαν η Εύα Καϊλή, επικεφαλής της ΚΟ της Ελιάς και ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, Επικεφαλής της ΚΟ της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτζ.
Η επιστολή αφορά τη διοργάνωση εκδήλωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα "Η Ελευθερία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι στην Ελλάδα. Νομικά Κενά στα Δικαιώματα των Μειονοτήτων στην Ευρώπη" (Freedom of Association in Greece. A loop hole in European Minority Standards), στην οποία έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι οργανώσεων, οι οποίες προωθούν αλυτρωτικές θέσεις κατά της Ελλάδας, όπως η "Μακεδονική Μορφωτική και Πολιτιστικής Κίνησης Έδεσσας" και η οργάνωση "Ουράνιο Τόξο".
Στην επιστολή τους, η Εύα Καϊλή και ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης υπογραμμίζουν ότι η μειονότητα στην Θράκη, βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 είναι θρησκευτική μειονότητα και επιπλέον, η οργάνωση "Ουράνιο Τόξο" είναι ο εκφραστής των αλυτρωτικών προθέσεων μιας μικρής ομάδας κατοίκων σλαβικής καταγωγής, που κατά κύριο λόγο διαμένουν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Επιπλέον, οι Έλληνες ευρωβουλευτές τόνισαν στην επιστολή τους ότι το Ελληνικό Σύνταγμα εγγυάται την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των ατόμων που ζουν στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, και τα θρησκευτικά και πολιτικά πιστεύω των Ελλήνων πολιτών.
Διαμαρτυρία στο Ευρωκοινοβούλιο της Ευρωβουλευτού ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ
2 Μαρτίου 2016
Με αφορμή την πραγματοποίηση εκδήλωσης σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα: «Η Ελευθερία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι στην Ελλάδα. Νομικά Κενά στα Δικαιώματα των Μειονοτήτων στην Ευρώπη», στην οποία έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι οργανώσεων, οι οποίες προωθούν αλυτρωτικές θέσεις κατά της Ελλάδας, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, αφού εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της στην αρμόδια γενική διεύθυνση του Ευρωκοινοβουλίου για τη συμμετοχή τέτοιου είδους οργανώσεων, ως επίσημοι προσκεκλημένοι, σε εκδήλωση Ευρωβουλευτών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τέτοιου είδους εκδηλώσεις με τη συμμετοχή οργανώσεων που προβάλλουν μόνο αλυτρωτικές θέσεις και υπονομεύουν την αλήθεια, δυστυχώς είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ, ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕΣ και προσβάλουν την Ελλάδα!».
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο για την «αναγνώριση συλλόγων μειονοτήτων» στην Ελλάδα
1 Μαρτίου 2016
H Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την προκλητική εκδήλωση με θέμα την «αναγνώριση συλλόγων μειονοτήτων» στην Ελλάδα, που διοργανώνει την Τετάρτη 2 Μάρτη ο ευρωβουλευτής Sogor Csaba στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και με τη σιωπή των ευρωβουλευτών της ΝΔ που ανήκουν στην ίδια πολιτική ομάδα.
Όπως αναφέρει στην καταγγελία της:
«Η εκδήλωση αυτή δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά και για το χρόνο που επιλέγεται να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση. Δημιουργεί έδαφος για προώθηση επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στο όνομα της “προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων”, σε μια χρονική περίοδο που οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι πολεμικοί κίνδυνοι στην περιοχή, ενώ η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δημιουργεί ήδη μια επικίνδυνη εξέλιξη σε βάρος των λαών, που θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Οι λαοί να επαγρυπνούν απέναντι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Να καταδικάσουν τον εθνικισμό, το ρατσιστικό, φασιστικό δηλητήριο. Να δυναμώσουν την κοινή τους πάλη για να βάλουν εμπόδια στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και αστικών κυβερνήσεων, παλεύοντας για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματός τους, για να ανοίξει ο δρόμος της ειρηνικής συμβίωσης, της φιλίας και της αλληλεγγύης των λαών».
Ανθελληνικό αίσχος στην Ευρωβουλή: Το Λαϊκό Κόμμα (ΝΔ) συνδιοργανώνει εκδήλωση με τους τουρκόφιλους του DEB
Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016
Άμεση και, ως συνήθως η "μόνη" αντίδραση των Ευρωβουλευτών του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή
Κάποιος ανόητος, αγνώμων και μολυσμένος με μπολσεβικισμό τύπου Τσαουσέσκου, Ρουμάνος ευρωβουλευτής είχε τη φαεινή ιδέα να οργανώσει εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα τις μη εκπροσωπούμενες μειονότητες στην Ελλάδα.
Δυστυχώς όμως για αυτόν αλλά και τους καλά "πληρωμένους", από το καθεστώς της Άγκυρας, λοιπούς τουρκολάγνους ευρωβουλευτές, η παρουσία του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή καταστρέφει, κάθε φορά, τα σχέδια τους.
Με επιστολή τους προς τον ανιστόρητο Ρουμάνο Csaba SÓGOR, αλλά και τον γνωστό για τα ανθελληνικά του αισθήματα, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μέλος της οποίας είναι η δήθεν πατριωτική ΝΔ, Γερμανό Manfred Veber, ο οποίος έδωσε και την άδεια για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, οι τρεις Ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής έδωσαν μαθήματα ιστορίας, διεθνούς νομολογίας, διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής, τονίζοντας ότι, οποιαδήποτε μελλοντική ανθελληνική και προβοκατόρικη για τα εθνικά ζητήματα της Ελλάδας ενέργεια, θα θεωρείται εχθρική και θα τυγχάνει ανάλογης αντιμετώπισης.
Συνιστούμε στους ευρωβουλευτές της ΝΔ αλλά και στον νέο πρόεδρο της, υπάλληλο της SIEMENS, την επόμενη φορά που θα σκύψουν για να γλύψουν τη Μέρκελ και το Βέμπερ, να προσέχουν, διότι το λουμπάγκο αποτελεί σοβαρή πάθηση...
Ακολουθούν οι επιστολές των ευρωβουλευτών Στρατηγού Ελευθέριου Συναδινού, κ. Λάμπρου Φουντούλη και Στρατηγού Γεώργιου Επιτήδειου:
Κύριε Manfred Weber,
Για ακόμα μία φορά μας εκπλήσσει η εχθρική συμπεριφορά μέλους της πολιτικής σας ομάδος και συγκεκριμένα του Κου. Csaba SÓGOR, ο οποίος κατά παράβαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία αμφιβάλλω πως και εσείς γνωρίζετε, παρεμβαίνει στα εσωτερικά άλλου κράτους - συμμάχου και μέλους της ΕΕ, προσπαθώντας να ικανοποιήσει, άγνωστο γιατί, τις κατάπτυστες ορέξεις της Άγκυρας εις βάρος της Ελλάδος. Το καθεστώς της Μειονότητας της Θράκης καθορίζεται επακριβώς από την προαναφερθείσα Συνθήκη που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας δηλώνει ξεκάθαρα ότι στην Ελληνική Θράκη η υπάρχουσα μειονότητα είναι θρησκευτική (Μουσουλμανική) και όχι εθνοτική. Σαφώς σας γνωρίζουμε πως πλην της Μουσουλμανικής Μειονότητας Θράκης δεν αναγνωρίζεται, από το Διεθνές Δίκαιο, ουδεμία άλλη Μειονότητα στην Ελλάδα.
Απαιτούμε όπως η πολιτική σας ομάδα αποσύρει την στήριξη της από αυτή την εκδήλωση και σας παροτρύνουμε να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες για να ακυρωθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση. Επιπλέων, να έχετε στα υπόψη σας ότι οποιαδήποτε μελλοντική προσβολή της χώρας μας βασιζόμενη σε οποιαδήποτε δραστηριότητα της ομάδας σας δεν θα θεωρηθεί ως μία απλή σύμπτωση και θα αντιμετωπισθεί ανάλογα.
Οι Ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής,
Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός
Κ. Λάμπρος Φουντούλης
Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος
Κύριε Csaba SÓGOR,
Το κατάπτυστο, απαράδεκτο και ψευδές e-mail που λάβαμε αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης (που μάλλον ιστορικά δεν την έχετε υπόψη σας και πρέπει άμεσα να την διαβάσετε) στην οποία αναφέρεται ρητά η Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης. Εκτός όμως αυτού η ενέργεια σας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και επέμβαση σε θέματα εσωτερικής πολιτικής άλλου κράτους, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Η κίνηση σας αποτελεί εχθρική ενέργεια σε φίλη και σύμμαχο χώρα, μέλος της ΕΕ. Επίσης αποτελεί εχθρική ενέργεια και προς τον Ελληνικό Λαό. Δείχνει πως επιθυμείτε να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα του καθεστώτος της Άγκυρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Απαιτούμε την άμεση ακύρωση αυτής της εκδήλωσης αλλά και μία απολογία για αυτήν την προβοκατόρικη σας πράξη.
Οι Ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής,
Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός
Κ. Λάμπρος Φουντούλης
Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος
Προς Martin Schulz, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Αγαπητέ κ Schulz,
Με την επιστολή αυτή, θα ήθελα να διαμαρτυρηθώ για το απαράδεκτο γεγονός που συνέβη χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Υπό τον τίτλο «Η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι στην Ελλάδα. Ένα κενό στα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Μειονοτικών Δικαιωμάτων» φιλοξένησα μια διάσκεψη για το σεβασμό των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες.
Αυτή είναι μία από τις βασικές αξίες της ΕΕ, η οποία έχει δεσμευθεί να την προωθήσει και να προστατεύσει σε όλο τον κόσμο, αλλά και στα κράτη μέλη της, και αυτό ήταν το αντικέιμενο της διάσκεψης. Η εκδήλωση στόχευε να επισημάνει τη διαφορά μεταξύ αυτών των αξιών της ΕΕ και την τρέχουσα πρακτική, με αναφορές σε συχνά παραβλεπόμενες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των εθνοτικών μειονοτήτων. Αυτό έγινε με παρουσίαση αντικειμενικών γεγονότων και αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στα πλαίσια μιας ανοικτής συζήτησης μεταξύ των πολιτικών, εκπροσώπων των μειονοτήτων, εμπειρογνωμόνων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών.
Ωστόσο, όπως ίσως γνωρίζετε, το συνέδριο αυτό διαταράχθηκε βίαια από δύο ευρωβουλευτές, τα μέλη του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, κ. Λάμπρο Φουντούλη και κ. Ελευθέριο Συναδινό, και τους βοηθούς τους, μερικοί από τους οποίους χρησιμοποίησαν επιθετική γλώσσα και απειλές για να εκφοβίσουν
τόσο εμένα όσο και τους συμμετέχοντες στη συζήτηση.
Η ανταλλαγή ιδεών, πολιτισμένες συζητήσεις και επιχειρήματα με εποικοδομητικό στόχο αποτελούν πάντα τα κύρια χαρακτηριστικά της δημοκρατίας, και πιστεύω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να είναι ο πιο προβεβλημένος θεσμός για την υπεράσπιση αυτής της θεμελιώδους αρχής.
Πιστεύω, κύριε Πρόεδρε, ότι θα λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να παραμείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Αγορά του 21ου αιώνα για τους ευρωπαίους πολίτες.
Με εκτίμηση,
Csaba SÓGOR, Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
Βρυξέλλες, 3 Μαρτίου 2016
[μετάφραση από το αγγλικό πρωτότυπο από τον Παναγιώτη Δημητρά]
Το Κόμμα EFA κατήγγειλε τους ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz
https://www.abttf.org/html/index.php?link=detay&id=5405&grup=4&l=gr&arsiv=0
3 Μαρτίου 2016
Την παραμονή της διάσκεψης με τίτλο «Ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι στην Ελλάδα: Ένα κενό στα ευρωπαϊκά πρότυπα τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων», η οποία φιλοξενήθηκε από τον ευρωβουλευτή Csaba Sógor και οργανώθηκε κοινά με την Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) και μη εκπροσωπούμενος Εθνών και λαών Οργανισμού (UNPO) στις 2 Μαρτίου 2016 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι τρεις ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής Ελευθέριος Συναδινός, Λάμπρος Φουντούλης και Γεώργιος Επιτήδειος έστειλαν μια επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο του ΕΚ Martin Schulz.
Σε κοινή επιστολή τους οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Χρυσής Αυγής φέρει κατηγορία εναντίον του ξενιστή ευρωβουλευτή Sógor και της πολιτικής ομάδας του ΕΡΡ σε σχέση με το συνέδριο και ζήτησαν την άμεση ακύρωση της εκδήλωσης και μια συγγνώμη για μια τέτοια πρωτοβουλία. Σχετικά οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής ήρθαν στην αίθουσα της συνεδρίασης λίγο πριν την έναρξη του συνεδρίου, και επιτέθηκαν φραστικά και απείλησαν τον ξενιστή ευρωβουλευτή Sógor.
Ο François Alfonsi πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας (EFA), η οποία ήταν επίσης παρούσα στο συνέδριο μέσα από τρία μέλη του προσωπικού της, έστειλε στις 3 Μαρτίου 2016 μια επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο του ΕΚ Martin Schulz, και καταδίκασε την εν λόγω επίθεση και απειλητική συμπεριφορά των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής, από υποκείμενο αυτό ήταν απλά απαράδεκτο και εντελώς ενάντια στις δημοκρατικές αξίες. Στην επιστολή του Alfonsi τόνισε αυτές οι ενέργειες αναπτύσσονται για εκφοβισμού των ανθρώπων και να είναι ένα μέρος των προσπαθειών για τη διατήρηση την υπάρχουσα κατάσταση διαταράσσοντας τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η Φιλίας, Ισότητας και Ειρήνης Κόμματος (DEB-Party ) και Vinozito-Rainbow είναι μέλη της EFA και η Ελλάδα αγνοούν επίμονα τις αποφάσεις ΕΔΑΔ υπέρ των μακεδονικών και τουρκικών μειονοτήτων που εκπροσωπούνται από τα εν λόγω μέλη.
Ο Alfonsi ανάφερε επίσης για την συγνώμη των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής στην επιστολή του ως απάντηση όσοι είναι με αντίθετη συμπεριφορά τις δημοκρατικές αξίες πρέπει να ζητήσουν συγνώμη. Ο Alfonsi έκλεισε την επιστολή του, ζητώντας από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την πειθάρχηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Με συνεργασία ΑΒΤΤF και UNPO πραγματοποιήθηκε ένα συνέδριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
https://www.abttf.org/html/index.php?link=detay&id=5404&grup=4&l=gr&arsiv=0
3 Μαρτίου 2016
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) στις 2 Μαρτίου με τον Οργανισμό των μη εκπροσωπούμενων Εθνών και Λαών (UNPO) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποίησαν ένα κοινό συνέδριο στις Βρυξέλλες. Το συνέδριο με θέμα ‘’Η Ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι στην Ελλάδα: Ένα κενό στα ευρωπαϊκά πρότυπα τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων’’ υπό την φιλοξενία του Ευρωβουλευτή Csaba Sógor (EPP) πραγματοποιήθηκε στις ώρες μεταξύ 15:00 - 17:00.
Με μεγάλη συμμετοχή που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν ο Nils Torvalds ευρωβουλευτής (ALDE),ο πρόεδρος της ΑΒΤΤF Χαλίτ Χαμπίπογλου, η Διευθύντρια των Διεθνών Σχέσεων της ΑΒΤΤF Μελέκ Κίρματζί Αρίκ, ο Δρ Παναγιώτης Δημητράς (Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι) , η Ευγενία Νατσουλίδου (Ιδρυτής του Μακεδονικού Μορφωτικός και Πολιτισμού Κίνηση της Έδεσσας) και η κα Johanna Green (Διευθύντρια προγράμματος στο UNPO) που πήραν και λόγο στο συνέδριο.
Με βάση την μη αναγνώριση της εθνικής ταυτότητας έχει υποβληθεί σε επεξεργασία θέμα παραβίαση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι.
Το συνέδριο ξεκίνησε με καταδικασμό των ευρωβουλευτών της Χρυσής Αυγής και λογομαχία με τον υποδεχόμενο ευρωβουλευτή Sógor. Ο ίδιος ξεκίνησε στην ομιλία του καταδικάζοντας την επίθεση αυτή και δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει μόνο την οικονομική κρίση αλλά και μια κρίση στον κοινωνικό και ηθικό. Δήλωσε ότι περισσότερα από 40 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη είναι μειονότητα παρόλα στο 21ου αιώνα τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων εξακολουθούν να υπάρχουν και εξέφρασε ότι η Ελλάδα έχει κακό μητρώο στο σημείο δικαιώματα των μειονοτήτων.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Πρόεδρος της ΑΒΤΤF Χαλίτ Χαμπίπογλου ευχαρίστησε τον διοργανωτή βουλευτή του συνεδρίου και τους ομιλητές . Σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην ΕΕ τόνισε ότι υπάρχει ένα σοβαρό κενό μεταξύ λόγος και δράσης και ότι το πρόβλημα των προσφύγων να μη γίνει αιτία να ξεχαστεί το θέμα των μειονοτήτων. Ο Ευρωβουλευτής Torvalds στην ομιλία του για το θέμα των μειονοτήτων αναφέρθηκε εν συντομία την ιστορική διαδικασία των μειονοτήτων και στη συνέχεια μίλησε για την χώρα του Φινλανδία κυρίως για την σουηδική μειονότητα έκανε μια ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση των μειονοτήτων.
.
Η Διευθύντρια των Διεθνών Σχέσεων της ΑΒΤΤF Μελέκ Κιρματζί Αρίκ στην ομιλία της ανάφερε ότι με βάση την παραβίαση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα το πρόβλημα ξεκινάει με μη αναγνώρισης της εθνικής ταυτότητας. Η Αρίκ επίσης δήλωσε ότι την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, Πολιτιστικός Σύλλογος των Τούρκων Γυναικών της Ροδόπης και Σύλλογος Μειονότητας Νέων κλείστηκαν ή η αίτηση απορριφθεί από τα ελληνικά δικαστήρια επειδή περιλαμβάνει στα ονόματα λέξη «τούρκοι» ή «μειονότητα». Από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) 2007-2008 πάρθηκαν τρεις αποφάσεις και δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα έως σήμερα από την Ελλάδα. Τέλος τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να δείξει πιο ενεργές προσπάθειες για τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Η ιδρυτής την Μακεδονική Εκπαιδευτική και Πολιτιστική Κίνηση της Εδέσσης Ευγενία Νατσουλίδου, ανάφερε την παραβίαση της ελευθερίας της μακεδονικής μειονότητας και τα προβλήματα την Ένωση Μακεδονικού Πολιτισμού, ο Δρ Παναγιώτης Δημητράς (Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι) μίλησε σχετικά για το θέμα ότι η Ελλάδα παραβιάζει συστηματικά την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την στάση των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Δημητράς εξηγώντας ότι η Ελλάδα, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ΕΔΑΔ και με το Δικαστήριο Επιτροπή συνεχώς επικρίνεται, και των ΗΠΑ είχε παρθεί κατά την Ελλάδα συστατικές αποφάσεις. Η Τούρκικη Ένωση Ξάνθης ιδρύθηκε το 1927 και μετά από 60 χρόνια ήθελαν να κλείσουν λόγο ότι περιλαμβάνει στο όνομα του η λέξη «Τούρκοι» και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ που δεν εφαρμόζει η Ελλάδα σαφώς πάει να πει ότι «οι αποφάσεις αυτές δεν σημαίνουν τίποτα για μένα».
Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί την Ελλάδα να αναγνωρίσει και προστατέψει καλύτερα τις μειονότητες της
http://belomorskamacedonia.blogspot.gr/2016/03/blog-post.html?spref=fb
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
4 Μάρτη 2016
Στις 2 Μαρτίου 2016 ο Csaba Sógor (ΕΛΚ) φιλοξένησε μια διάσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με τίτλο «Ελευθερία του Συνεταιρίζεσθαι στην Ελλάδα: ένα κενό στα Ευρωπαϊκά πρότυπα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων». Η διάσκεψη που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό των μη αντιπροσωπευόμενων Εθνών και Λαών (UNPO) και την Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF), έλαβε απροσδόκητη προσοχή δύο ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής (μη εγγεγραμμένα) που πιάστηκαν στην κάμερα να προσπαθούν να εκτροχιάσουν τον διάλογο και αμέσως αρνήθηκαν την ύπαρξη οποιασδήποτε μειονότητας, εκτός από την «μουσουλμανική μειονότητα» που αναφέρεται στη συνθήκη της Λωζάννης.
Στη διάσκεψη ακούστηκαν οι ομιλίες από τον κ Nils Torvalds, ευρωβουλευτής (ALDE), τον Δρ Παναγιώτης Δημητράς (Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι), την κα Ευγενία Νατσουλίδου (ιδρυτής της Μακεδονικής Μορφωτικής και Πολιτιστική Κίνηση Έδεσσας), την κα Μελέκ Kırmacı Arik (Διευθύντρια Διεθνών Υποθέσεων της ABTTF) και την κα Johanna Green (Διευθύντρια Προγραμμάτων στο UNPO). Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο χάσμα μεταξύ ρητορικής και δράσης, δηλαδή ενώ η Ελλάδα υποστηρίζει την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων της, αυτό δεν είναι αλήθεια ούτε στο νόμο ούτε στην πράξη. Πράγματι, με το δίκαιο, η μόνη μειονότητα που αναγνωρίζεται από την ελληνική κυβέρνηση είναι η μουσουλμανική μειονότητα, έτσι καμία νομική αναγνώριση εθνικών μειονοτήτων, όπως οι Τούρκοι ή οι Μακεδόνες, δεν έχει θεσπιστεί. Στο σημείο αυτό, η κα Νατσουλίδου αναφέρθηκε στο «άλυτο πρόβλημα» του άρθρου του ελληνικού συντάγματος 16 (2) - σχετικά με την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης - που επιτρέπει στους Έλληνες πολιτικούς να υπαγορεύουν πώς οι πολίτες θα πρέπει να σκέφτονται και να αισθάνονται. Ο Δρ Δήμητρας, στη συνέχεια, τόνισε το γεγονός ότι η πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού (συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των πολιτικών) έχουν πολύ περιορισμένη γνώση σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τα ζητήματα τους, και ότι χωρίς συνειδητοποίηση δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ελπίδα αλλαγής.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που συζητήθηκε σε όλη τη διάσκεψη ήταν μια σειρά από υποθέσεις κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), από μειονοτικές ομάδες στην Ελλάδα που δεν είχαν τη δυνατότητα να καταχωρήσουν την οργάνωσή τους επειδή χρησιμοποίησαν την ορολογία των μειονοτήτων στο όνομα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα είχε παραβιάσει το δικαίωμα των ομάδων στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι (άρθρο 11), σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Σημαντικό είναι ότι καμία από τις αποφάσεις αυτές έχουν ενεργοποιηθεί και όλοι οι ομιλητές πίεσαν για την αναγνώριση και την εκτέλεση των εν λόγω αποφάσεων.
Η διάσκεψη επιβεβαίωσε ότι περισσότερο διάλογο και δημόσια συζήτηση είναι απαραίτητη, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να ξεπεραστούν οι πολιτικές του φόβου που συνεχίζουν να παρεμποδίζουν την προοδευτική μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Όπως τόνισε η κα Kırmacı, η μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ δεν οφείλεται απλά σε διαδικαστικούς λόγους, αλλά μάλλον συνδέεται με το πολιτικό ζήτημα της αναγνώρισης της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης ως τουρκική. Τέλος, η διάσκεψη απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία ενός πλαισίου πολιτικής ή μέσο για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στο επίπεδο της Ε.Ε. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση υπερηφανεύεται για τις βασικές αξίες του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προώθηση της δημοκρατίας: ως εκ τούτου, το να συνεχίσει να επιτρέπει στην Ελλάδα, σε ένα κράτος μέλος από το 1981, να παραβιάζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων της είναι απαράδεκτο.
Κόμμα Φιλίας Ισότητας και Ειρήνης (DEB)
http://www.debpartisi.org/indexGR1.php?s=detayGR&id=4189
7 Μαρτίου 2016
Δελτίο Τύπου – Καταγγελία
Καταδικάζουμε έντονα την προσπάθεια να αποτραπεί το συνέδριο και την εισβολή του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Λάμπρου Φουντούλη και κάποια μέλη του Κόμματος του στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στης Βρυξέλλες όπου συνδιοργανώθηκε εκδήλωση από τον ευρωβουλευτή Csaba Sogor, την Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ΑΒΤΤF) και την Οργάνωση των μη Εκπροσωπούμενων Εθνών και Λαών (UNPO) και είχε θέμα την Ελευθερία του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι στην Ελλάδα και τα νομικά Κενά στα Δικαιώματα των Μειονοτήτων στην Ευρώπη.
Δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε αυτή την επίθεση στην ελευθερία της σκέψης και έκφρασης. Η επιβεβαίωση της ταυτότητας μιας κοινωνίας, δεν αποτελεί μονοπώλιο κανενός βουλευτή κόμματος. Κάθε λαός αποφασίζει μόνος του σχετικά με τον αυτοπροσδιορισμό του.
Δεν μπορεί να γίνει κατανοητή υπό οποιαδήποτε λογική, η λεκτική επίθεση και η προσπάθεια παρεμπόδισης μιας εκδήλωσης που γινόταν υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το γεγονός αυτό βλάπτει την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία σκέψης και έκφρασης.
Την ώρα που πολλά προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης παραμένουν για πολλά χρόνια άλυτα οι κυβερνήσεις βγάζοντας νέους νόμους χωρίς να ερωτηθεί η Μειονότητα , αύξησαν περισσότερο τα προβλήματα.
Το να κάνουν έφοδο σήμερα στις Βρυξέλλες σε συνέδριο Μειονοτικών οργανισμών που γίνεται υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να προσπαθούν να εκφοβίσουν αυτούς τους οργανισμούς, δεν επιλύει κανένα θέμα.
Επίσης θέλουμε να τονίσουμε πως πέραν του βουλευτή της Χρυσής Αυγής που έκανε έφοδο και προκάλεσε το περιστατικό στην αίθουσα, το γεγονός ότι και άλλα κόμματα στην Ελλάδα και οι ευρωβουλευτές τους κατήγγειλαν την εν λόγω εκδήλωση, είναι κάτι που βλάπτει την ελευθερία σκέψης και έκφρασης αλλά και την δημοκρατία της χώρας μας. Ελπίζουμε πως αυτά τα κόμματα και οι ευρωβουλευτές τους θα επανεξετάσουν τις δηλώσεις τους αυτές και θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Η προσδοκία μας από την χώρα μας την Ελλάδα είναι επειγόντως να πάρει ως συνομιλητή της την Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης και να λύσει τα προβλήματα μας.
Csaba Sógor: Κράτη – Μέλη που παραβιάζουν την Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση
8 Μαρτίου 2016
Ο δημόσιος λόγος για προβλήματα (και ο διάλογος που αναπτύσσεται γι’ αυτά) είναι ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία ύπαρξης της Δημοκρατίας, γι’ αυτό λοιπόν δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέματα ταμπού ή άβολες ερωτήσεις για τις οποίες απαγορεύεται κανείς να μιλήσει, είπε ο CsabaSógor ως απάντηση στο περιστατικό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα, αργά το βράδυ της 7 Μαρτίου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Τα τρανσυλβανέζικα, ουγγρικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν ως εξέχουσας σημασίας θέμα την περασμένη εβδομάδα την σύγκρουση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ούγγρων στη Ρουμανία (RMDSZ/DAHR) με τους βουλευτές και τους βοηθούς αυτών του ακροδεξιού ελληνικού κόμματος «Χρυσή Αυγή», όταν οι τελευταίοι ηχηρά διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στο συνέδριο που διοργάνωσε ο βουλευτής με θέμα την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα.
Μετά το περιστατικό, ο CsabaSógor με επιστολή του προς τον MartinSchulz, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον ManfredWeber, αρχηγό της ομάδας των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξέφρασε την ανησυχία του πώς ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη μέσα στα τείχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο τρανσιλβανέζος βουλευτής ζήτησε από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου αυτός ο θεσμός (το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) να συνεχίσει να είναι μια αρένα του 21ου αιώνα, η οποία έχει δημιουργηθεί για τους ευρωπαίους πολίτες.
«Δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι - εδώ σε αυτό το Κοινοβούλιο - που πιστεύουν ότι στη χώρα τους δεν υπάρχουν εθνικές μειονότητες, όποιος, δε, τολμά να μιλήσει για την κατάσταση τους και εφιστά την προσοχή στην παράβαση του νόμου, αυτό εκλαμβάνεται ως επίθεση ενάντια σε ένα κράτος» - δήλωσε ο CsabaSógor στο Στρασβούργο τη Δευτέρα το βράδυ.
Σύμφωνα με τον τρανσιλβανέζο βουλευτή είναι πολύ πιο θλιβερό το γεγονός ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακόμα και στις μεγαλύτερες ομάδες βουλευτών υπάρχουν μέλη κομμάτων, των οποίων οι θέσεις δεν είναι πολύ διαφορετικές από αυτές των βουλευτών που -από τους ίδιους άλλωστε- χαρακτηρίζονται ακραίες.
"Θέλω να πιστεύω ότι το δεύτερο άρθρο της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το οποίο η Ένωση βασίζεται στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες, εξακολουθεί να ισχύει», - τόνισε ο πολιτικός του DAHR. Κατά την άποψή του, πρέπει να λέμε σε κάθε περίσταση ότι υπάρχουν κράτη μέλη που παραβιάζουν τη διάταξη αυτή, το ερώτημα είναι τι ακολουθεί μετά από αυτό.
Ο Csaba Sógor δήλωσε ότι η Επιτροπή πρέπει με προσοχή να παρακολουθεί όχι μόνο την ολοκλήρωση των μακροοικονομικών οδηγιών ή τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ασφάλειας των τροφίμων, αλλά και την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ένωση.
[μετάφραση από το ουγγρικό πρωτότυπο από τη Γαβριέλλα Σαμψωνίδου]
[1]Δύο videoshttp://www.euractiv.com/section/eu-priorities-2020/news/golden-dawn-thugs-disrupt-european-parliament-meeting/και μετάφραση της αντιπαράθεσης των Ευρωβουλευτών http://www.star.gr/Pages/Politiki.aspx?art=315111&artTitle=chamos_me_ti_chrysi_avgi_se_ekdilosi_stin_evrovouli_eisai_ilithios_kai_mlkas__ntropi_sou
[3]“United Nations and Council of Europe perspectives on the systemic violation of minorities’ freedom of association in Greece” https://www.academia.edu/22993655/United_Nations_and_Council_of_Europe_perspectives_on_the_systemic_violation_of_minorities_freedom_of_association_in_Greece