Σύνδεση συνδρομητών

Χειρότερα δεν θα μπορούσε να είναι

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2016 01:46
7 Μαρτίου 2013. Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας (αριστερά) παρακολουθεί την Άνγκελα Μέρκελ να συνομιλεί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.
7 Μαρτίου 2013. Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας (αριστερά) παρακολουθεί την Άνγκελα Μέρκελ να συνομιλεί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στην Ελλάδα αποδεικνύουμε, μέρα με τη μέρα, τη φιλανθρωπία, την ανεκτικότητα στο διαφορετικό, τη θερμή αγκαλιά της φιλοξενίας που διατυμπανίζουμε παγκοσμίως, ως τις μέγιστες αρετές μας. Κάθε μέρα που περνάει, η κυβέρνηση δηλώνει φανερά και πεντακάθαρα, την ανικανότητα της να χειριστεί την διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού που μας προέκυψε και θα μας προκύψει αυξημένος, τον επόμενο καιρό…

Βγαίνουν διάφοροι ιστορικά ανιστόρητοι (αλλά και ιστορικοί, όπως ο Αντώνης Λιάκος), υποτίθεται σε ρόλο πυροσβέστη, και μας θυμίζουν το 1922, το 1990, τον εμφύλιο… Και επειδή τότε αφομοιώσαμε ό,τι μετακινήθηκε, θεωρούν ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα.

Ξεχνούν, φυσικά, το εξής πολύ απλό: το 1923 και το 1924 ήρθαν ελληνικής καταγωγής οθωμανοί πολίτες που, μέχρι να εγκλιματισθούν, πέθαναν χιλιάδες, στις καραντίνες και στις κακουχίες, στη νέα αφιλόξενη πατρίδα – αλλά, εν πάση περιπτώσει, ήταν Έλληνες, μιλούσαν τη γλώσσα, και επιπλέον εργάστηκαν σκληρά αφομοιούμενοι, έτσι κατάφεραν και επέβαλαν την παρουσία τους…

Οι Αλβανοί που ήρθαν το 1990, επίσης, έβγαιναν από την κόλαση του κομμουνισμού και ήθελαν να μας μοιάσουν, όσο γινόταν πιο γρήγορα – η Ελλάδα και η Ιταλία, οι χώρες στις οποίες επιδίωκαν να έρθουν, ήταν τα πρότυπά ους, δεν ήξεραν τίποτε άλλο, δεν είχαν άλλο μέτρο σύγκρισης για να επιθυμήσουν να του μοιάσουν.

Οι Σύροι, αντιθέτως, είναι στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι. Δεν ζηλεύουν τον δυτικό τρόπο ζωής, ούτε θέλουν να μας μοιάσουν, να αφομοιωθούν μέσα στις δομές ελευθερίας και υποχρεώσεων που έχουμε κερδίσει. Εάν θέλουν να πάνε στη Γερμανία, είναι επειδή εκεί υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για δουλειές και αποκατάσταση…. Κανενας τους, φυσικά σήμερα που μιλάμε, δεν σκέφτεται να γίνει Γερμανός.

Η πολιτική αφομοίωσης των Τούρκων, στη Γερμανία, ξεκίνησε χρόνια πολλά, αφ’ ότου έφτασαν εκεί τη δεκαετία του 1960, φια να ζλησουν στα κλειστά γκέτο τους, με τη σαρία να επικρατεί παντού… Αλλά η γερμανική κοινωνία το πάλεψε και τους αποδέχτηκε ακόμη και έγκλειστους, μέχρι που έφτασαν ο αρχηγός των Πρασίνων να είναι τρίτη γενιά Τούρκος και να είναι αποδεκτός, άνευ οποιασδήποτε αμφιβολίας, ως φιλελεύθερος δυτικός δημοκράτης πολίτης.

Εμείς, όμως, ποιους όντως θα φιλοξενήσουμε και θα αποδεχτούμε και θα αφομοιώσουμε;

Ακόμη και η πλειονότητα των πολιτών, που στέλνουν κανένα παλτό ή μπουφάν ή πέντε κιλά μακαρόνια, το κάνουν για να βγουν από την υποχρέωση της καλής συμπεριφοράς. Αλληλεγγύη ανέξοδη πουλάμε, αλλά μακριά από μας.

Απέναντι, βεβαίως, στην Τουρκία, τα πράγματα είναι τρισχειρότερα.

Ο Ερντογάν, τις προάλλες, εκτός του ότι έκλεισε την εφημερίδα Ζαμάν και εκτός του ότι επέβαλε την αλλαγή πολλών δημοσιογράφων στο CNNTurk (σας θυμίζει τίποτε αυτό;), χαρακτήρισε πόρνη μια σπουδαία δημοσιογράφο του καναλιού, επειδή άσκησε κριτική σε υπουργό του…Ξεσηκώθηκαν οι πάντες, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί του…

Τις προάλλες, επίσης, ο ιρανός πρωθυπουργός μαζί με τον Νταβούτογλου μετέτρεψε σε τραγωδία μια συνάντηση που ήθελαν να την παρουσιάσουν ως θρίαμβο της εξωτερικής πολιτικής τους. Ο Ιρανός αρνήθηκε συστηματικά και κατηγορηματικά να χαρακτηρίσει τρομοκράτες τους γιεντεπέ, τους Κούρδους της βόρειας Συρίας…

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι Τούρκοι απαιτούν από την Ευρώπη τη βίζα μέχρι το Σεπτέμβριο, καθώς και οικονομική βοήθεια, όχι μόνο για τους σύρους και τους ιρακινούς πρόσφυγες…

Θα ξεκινήσουν βεβαίως τις περιπολίες από τον Ιούνιο για να σταματήσουν οι  θαλάσσιες μετακινήσεις προσφύγων, ζητούν όμως να αξιολογηθούν τον Σεπτέμβριο και, εάν ώς τότε δεν τους έχει δοθεί και η βίζα, είναι εύκολο να πάψουν να είναι συνεργάσιμοι.

Προχθές, στο Δίκιλι, η αστυνομία οργάνωσε ολόκληρη κινηματογραφική επίθεση, για να συλλάβει λαθρεμπόρους προσφύγων σε ένα σημείο όπου όπλιζαν τις σάπιες πλαστικές τους βάρκες.

Επίσης, ο αρχηγός του λιμενικού δήλωσε ότι, από την αρχή του  χρόνου, έχουν σταματήσει, σε 45 μέρες, 24 χιλιάδες προσφυγές…

Αυτά με την Τουρκία.

Κι ακόμη η δική μας πλευρά κάθεται και ακούει για βαλκανικό διάδρομο, λες και τον χάραξε ο Μωυσής...

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.