Σύνδεση συνδρομητών

Οι ελάχιστες κοινές προσδοκίες

Κυριακή, 06 Μαρτίου 2016 22:52
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (αριστερά, χωρίς γραβάτα) προσέρχεται στη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών.
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (αριστερά, χωρίς γραβάτα) προσέρχεται στη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών.

Η ανακοίνωση εκφράζει «τον ελάχιστον κοινό τόπο συμφωνίας των αρχηγών των κομμάτων που την αποδέχονται». Με αυτό τον τρόπο έκλεισε η ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας μετά την πολύωρη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για τη μεταναστευτική- προσφυγική κρίση.

Θεωρώ πως είναι κρίσιμο να μάθουμε και τα σημεία που διαφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί και δεν αναφέρομαι στο ζήτημα της οικουμενικής, αλλά στην ουσία της διαχείρισης της κατάστασης και της τακτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, την οποία ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων χαρακτήρισε κρίσιμη.

Διαβάζοντας την ανακοίνωση μπορούμε να μιλήσουμε για ελάχιστες κοινές προσδοκίες, το μόνο σημείο ουσιαστικής διαφοροποίησης από τις ;vς τώρα θέσεις μας είναι η ξεκάθαρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και η διάθεση μας να φιλοξενήσουμε την έδρα της στην Ελλάδα.

Τα περισσότερα σημεία αφορούν το τι πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα τα περισσότερα από αυτά καλύπτουν τον περιορισμό των ροών.

Με ελάχιστες αλλαγές η ανακοίνωση θα μπορούσε να είχε εκδοθεί και από την Ιταλική Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα πηγαίνει στη Σύνοδο με τις «ελάχιστες κοινές προσδοκίες» και παραμένει χωρίς ένα κοινό σχέδιο δράσης για την άμεση διαχείριση της πρωτόγνωρης κατάστασης στο εσωτερικό της. 

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.