Σύνδεση συνδρομητών

Επανεκκινεί το Τρίτο Πρόγραμμα. Επιτέλους!

Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016 11:07
O νέος επικεφαλής του Τρίτου Προγράμματος, Διονύσης Μαλλούχος.
Φωτογραφία Αρχείου
O νέος επικεφαλής του Τρίτου Προγράμματος, Διονύσης Μαλλούχος.

Η είδηση ότι επικεφαλής του Τρίτου Προγράμματος ορίσθηκε επιτέλους με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ ο Διονύσης Μαλλούχος, είναι ανακουφιστική και καλόδεχτη.

Είτε κάποιοι άρχισαν επιτέλους να ξυπνούν στην ΕΡΤ είτε κάποιοι, πιεζόμενοι από τις διαμαρτυρίες των ακροατών, χώνεψαν επιτέλους ότι το Τρίτο Πρόγραμμα ήταν αδύνατον να συνεχίσει με τη σημερινή του μορφή: εκπομπές αρχείου που μεταδίδονται σε άσχετες ώρες και εποχές  με τραγελαφικά αποτελέσματα (προφανώς οι υπεύθυνοι απλώς τραβούσαν τυχαία ένα CD από την αρχειοθήκη μη μπαίνοντας καν στον κόπο να το ακούσουν), «ζωντανές» εκπομπές, και δη πρωινές, όπου εκφωνούνται με ύφος δέκα καρδιναλίων αδιανόητες κοινοτοπίες τύπου Πάολο Κοέλιο, βάρβαρες, άξεστες φωνές που ομιλούν μια κακοποιημένη ελληνική. Οι εξαιρέσεις, ασφαλώς, σαφώς υπήρχαν, και οι ευσυνείδητοι παραγωγοί που είχαν απομείνει (όντας μόνιμοι υπάλληλοι της ΕΡΤ, διότι οι κατά κανόνα ανεξάρτητοι παραγωγοί που στήριζαν το Τρίτο Πρόγραμμα είχαν καρατομηθεί αδιακρίτως) δεν είχαν αλλοιώσει την ποιότητα των εκπομπών τους∙ ωστόσο, η γενική εικόνα ήταν κατά κανόνα απογοητευτική.

Η είδηση ότι επικεφαλής του Τρίτου Προγράμματος ορίσθηκε επιτέλους με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ ο Διονύσης Μαλλούχος, είναι ανακουφιστική και καλόδεχτη. Συνδεδεμένος με το Τρίτο Πρόγραμμα από το 2003, έξοχος πιανίστας και επιτυχημένος διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, ο Διονύσης Μαλλούχος συντρόφευε για χρόνια το πιστό κοινό του Τρίτου με την ζωντανή εκπομπή Όλα τα πρωινά του Τρίτου, μια καλειδοσκοπική παρακολούθηση όσων συμβαίνουν καθημερινά στο χώρο της μουσικής (πρεμιέρες, συναυλίες, σεμινάρια, εκδηλώσεις). Ήταν μια εκπομπή που κάθε τόσο, και με τη συνεργασία της Τζουλιέττας Καρόρη, αναπτυσσόταν σε εκτενή και άκρως ενδιαφέροντα αφιερώματα, ή άνοιγε ένα «Παράθυρο στον κόσμο», με έμφαση στα πολιτιστικά νέα απ’ όλον τον κόσμο, μέσω δημοσιευμάτων του ξένου τύπου, διαδικτυακών αλιεύσεων, αναφορών σε διεθνή φεστιβάλ και στην παρουσία ελλήνων σολίστ, συνθετών ή συνόλων στη διεθνή σκηνή. Μια αισιόδοξη, πλούσια, ενδιαφέρουσα εκπομπή, ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει κανείς τη μέρα του.

Ο Διονύσης Μαλλούχος είναι ένα πρόσωπο αδιαμφισβήτητου κύρους στον κόσμο της μουσικής, που συνδυάζει βαθιά καλλιέργεια με διοικητικές ικανότητες και ανοιχτό, ορθολογικό νου με ευαισθησία και γνώση. Αν καταφέρει να διαπλεύσει το φουρτουνιασμένο πέλαγος της σημερινής ΕΡΤ, καθώς τα εγγενή της προβλήματα έχουν οξυνθεί υπέρμετρα και οι δυσλειτουργίες και αγκυλώσεις της έχουν οδηγήσει στην μη παραγωγή προγράμματος, η διεύθυνσή του θα αποτελέσει μια ευτυχή περίοδο του Τρίτου Προγράμματος.

Του το ευχόμαστε.

Κατερίνα Σχινά

Δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια. Μεταξύ άλλων έχει μεταφράσει βιβλία των Τόνι Μόρισον, Φίλιπ Ροθ, Ίαν ΜακΓιούαν, Μάλκολμ Μπράντμπερι, Τζορτζ Στάινερ, Τζόις-Κάρολ Όουτς. Kυκλοφορεί το βιβλίο της, Καλή κι ανάποδη.

1 σχόλιο

Κα Σχινά,
Ένα ευχάριστο νέο για το τρίτο μετά από καιρό. Αναρωτιέμαι όμως:
α) Τι απέγινε η εκπομπή σας με τον κο Μπασκόζο και γιατί, τι απέγινε η εκπομπή του κου Κοροπούλη, γιατί μειώθηκαν τόσο οι παρουσίες των κων Φλωράκη, Μαλλούχου, Παπαγεωργίου. Από πού εμφανίσθηκαν και τι σχέση έχουν με το τρίτο, π.χ. οι Ο.Παππά, Μπ.Καβροχωριανός,
β) Εκτός από το δικό σας άρθρο έχω δει μόνο ένα παρεμφερές από τον Ηλία Κανέλλη στο booksjournal και κάποια σχόλια σε άρθρο της Ξ. Κουναλάκη στο amagi.gr. Είναι πολύ ευχάριστο και ελπιδοφόρο αυτό που λετε για διαμαρτυρίες ακροατών. Αλλά που εκφράστηκαν;

Ελπίζω να σας ξανακούσουμε σύντομα.

Στέργιος
Στέργιος
28 Φεβ 2016, 10:02

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.