Σύνδεση συνδρομητών

Δεν υπάρχει βέτο

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016 10:50
Ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων. Επισείει την απειλή βέτο στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά, όπως απορρέει από τις συνθήκες, δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.
Φωτογραφία Αρχείου
Ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων. Επισείει την απειλή βέτο στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά, όπως απορρέει από τις συνθήκες, δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.

Ο πρωθυπουργός  εμφανίζεται να επισείει την απειλή του βέτο, το μπλοκάρισμα δηλαδή αποφάσεων στο Συμβούλιο Υπουργών  της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), προκειμένου να επιβάλει ορισμένα επιθυμητά μέτρα για τους πρόσφυγες/μετανάστες. Αλλά, αλήθεια, ποιo βέτο; Πού το βρήκε;

Ασχέτως των προθέσεων του πρωθυπουργού, βέτο για τα θέματα προσφύγων και μετανάστευσης που μας ενδιαφέρουν δεν υπάρχει.

Το σχετικό άρθρο της Συνθήκης (άρθρο 77 της Συνθήκης της Λισσαβώνας) είναι σαφές: το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζουν σύμφωνα με τη «συνήθη νομοθετική διαδικασία». Που σημαίνει, αποφασίζουν με ειδική πλειοψηφία, για την οποία καμιά μεμονωμένη χώρα δεν έχει βέτο.

Και ευτυχώς.

Γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, τα πάντα θα είχαν μπλοκαρισθεί από ορισμένες χώρες μέλη της Ανατολικής Ευρώπης.

Το μόνο βέτο που μπορούσε να είχε ασκήσει ο πρωθυπουργός ήταν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (διάσκεψη Κορυφής) προκειμένου να αποσπασθεί γραπτή δέσμευση για τα σύνορα στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Δεν το έπραξε.

Και ως γνωστόν, προφορικές δεσμεύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν υπάρχουν και δεν υπήρξαν ποτέ.

Όλα τα άλλα είναι «λόγια, λόγια, λόγια», που θα έλεγε και ο Άμλετ...

Παναγιώτης Κ. Ιωακειμίδης

Π.Κ. Ιωακειμίδης. Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπήρξε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για τη σύνταξη της Συνθήκης της Νίκαιας και αναπληρωματικό μέλος της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης (Convention) για την επεξεργασία του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Πιο πρόσφατα βιβλία του: Ευρωπαϊκό σύνταγμα και ευρωπαϊκή ενοποίηση (2005), Θα επιβιώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση; (2007), Η θέση της Ελλάδας στο διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό σύστημα (2007), Η  Συνθήκη της Λισσαβώνας (2010).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.