Σύνδεση συνδρομητών

Χέρι χέρι Μπαλτάς - Άνθιμος

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 14:06
O Aριστείδης Μπαλτάς. Παραδίδει τη Ροτόντα στον Άνθιμο.
Φωτογραφία Αρχείου
O Aριστείδης Μπαλτάς. Παραδίδει τη Ροτόντα στον Άνθιμο.

Ο ολετήρ του πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, συνεχίζει το καταστροφικό έργο του. Με απόφασή του, η Ροτόντα της Θεσσαλονίκης αποδίδεται μια φορά το μήνα στην Εκκλησία, για να λειτουργεί ο Άνθιμος. Ο ανυπότακτος Μπαλτάς, τελικά, ο αριστερός μέντορας του πρωθυπουργού, έκυψε τον αυχένα στον παππούλη της πόλης. Όχι τόσο πολλή αριστερά, θα ζαλιστούμε.

Ο Αριστείδης Μπαλτάς έζησε, για χρόνια, στο περιβάλλον του περιοδικού Πολίτης, η συντακτική επιτροπή του οποίου, και ο εκδότης του, Άγγελος Ελεφάντης, έχουν αφιερώσει πολλές σελίδες στην ανάγκη του χωρισμού Εκκλησίας - Κράτους.

Δεν ξέρω τι κατανόησε ο Αριστείδης Μπαλτάς από εκείνα τα χρόνια. Αλλά ένα είναι βέβαιο: ότι αυτά που κάνει, είτε στην Παιδεία είτε στον Πολιτισμό, δεν είναι σύμφυτα με την Αριστερά της ανανέωσης, που υποτίθεται ότι υπηρετούσε. Το αντίθετο: βαθιά σκοταδιστής, δεν χάνει ευκαιρία να το αποδεικνύει.

Τελευταία απόδειξη, η υποχώρησή του στον παππούλη Άνθιμο και η παράδοση της Ροτόντας στην επισκοπή Θεσσαλονίκης για λατρευτικούς λόγους.

Η Ροτόντα, το μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που χτίστηκε στα χρόνια του Καίσαρα Γαλέριου και προοριζόταν για ναός του Διός, χάρη στον υπουργό Πολιτισμού, μετατρέπεται σε συνεταιρικό μνημείο του υπουργείου Πολιτισμού και της Εκκλησίας.

Το μνημείο, στο οποίο πριν από λίγες εβδομάδες διοργανώθηκε μεγάλη μουσική εκδήλωση από την εφορεία Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης, για να σηματοδοτηθεί η οριστική απόδοσή του στο κοινό, δεν απέφυγε την επεκτατική αρπάγη της Εκκλησίας – χάρη στην εύνοια του αυτοπροσδιοριζόμενου ως αριστερού υπουργού.

Ο Αριστείδης Μπαλτάς είναι ένας από τους καταστροφικότερους υπουργούς της κυβέρνησης. Ό,τι ανέλαβε το παρέδωσε με συνοπτικές διαδικασίες σε όσους επιδίωκαν να γυρίσουμε πίσω. Πόσο πίσω; Εκεί όπου επιθυμούν τα διάφορα ιερατεία τα οποία υπηρετεί.

ΥΓ. Όπως σημειώνει και η συνεργάτριά μας, Άννα Δαμιανίδη, «γιατί να μη γίνονται λειτουργίες και στον Παρθενώνα; Εκκλησία ήταν κι αυτός, η Παναγία η Αθηνιώτισσα».

1 σχόλιο

Ξεχνάτε εσκεμμένα να αναφέρετε, βέβαια, κύριε Κανέλλη ότι η Ροτόντα ανήκει στα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης, αφού για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε ως Χριστιανικό Ναός, ενώ ποτέ δεν υπήρξε Ναός του Διός όπως θέλετε να την παρουσιάσετε. Για τους Χριστιανούς της Θεσσαλονίκης ήταν, είναι και θα είναι πάντα ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου. Ξεχνάτε επίσης ότι δεν θα "λειτουργεί ο Άνθιμος" απλώς, όπως απαξιωτικά λέτε, αλλά ο Ορθόδοξος ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Άνθιμος ή οι ιερείς της Ορθόδοξη Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης για να λειτουργούμαστε οι Θεσσαλονικείς Ορθόδοξοι Χριστιανοί της πόλης. Οπότε, ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημά σας; Προσβάλλετε όλους τους πιστούς Χριστιανούς Θεσσαλονικείς με τη στάση σας που καθόλου δεν φανερώνει έναν άνθρωπο που σέβεται τουλάχιστον την ανεξιθρησκία. Αντί να σκίζετε τα ιμάτιά σας για τη μία φορά το μήνα που θα μπορούμε να λειτουργούμαστε σε έναν ιστορικό Χριστιανικό ναό της Θεσσαλονίκης οι Χριστιανοί της πόλης, θα μπορούσατε να βοηθήσετε στο να λειτουργούμαστε κάθε μέρα, όπως και θα έπρεπε. Αν πάλι δεν θέλετε να βοηθήσετε σ' αυτό, τουλάχιστον ως δημοσιογράφος κρατήστε μια ουδέτερη θέση και προσπαθήστε να χαλιναγωγήσετε τις αντιχριστιανικές σας διαθέσεις. Ή μην ανακατεύεστε με θέματα που δεν γνωρίζετε και με πόλεις στις οποίες δεν ζείτε. Λίγος σεβασμός επιτέλους. Γράψτε για κινηματογράφο που ξέρετε, κι αφήστε τα ιστορικά και θεολογικά θέματα σε όσους τα γνωρίζουν.

Πρόδρομος Φωκάς
Πρόδρομος Φωκάς
01 Φεβ 2016, 12:02

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.