Σύνδεση συνδρομητών

Ωδή στην Ευρώπη

Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015 07:33
H σημαία της Ευρώπης.
Αρχείο The Books' Journal
H σημαία της Ευρώπης.

Στο άκουσμα και μόνο της είδησης ανατριχιάζεις, σε διαπερνά σχεδόν βιωματικά ο φόβος που έζησε χθες το Παρίσι. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που σε κάνει να ανατριχιάζεις περισσότερο. Είναι η εικόνα των χιλιάδων γάλλων πολιτών που εκκενώνουν συντεταγμένα και περήφανα το στάδιο του Παρισιού τραγουδώντας με μία φωνή τη Μασσαλιώτιδα, σαν να θέλουν να δώσουν κουράγιο στους συμπολίτες τους που εκείνη τη στιγμή πέθαιναν από τα πυρά των τρομοκρατών, αλλά και από την αγωνία. Παράλληλα όμως έστελναν ένα μήνυμα και στους φανατικούς, αδίστακτους τρομοκράτες:  «Η Γαλλία είναι εδώ και θα την υπερασπιστούμε». Αυτό το μήνυμα το έστειλαν και σε εμάς στους Ευρωπαίους, στους συμπολίτες τους, στην οικογένειά τους, που μπορεί να μιλάμε πολλές διαφορετικές γλώσσες, να έχουμε 28 διαφορετικές σημαίες και 28 διαφορετικούς ύμνους, έχουμε όμως μία οικογένεια, την ευρωπαϊκή και τέτοιες στιγμές οι πολύχρωμες σημαίες ενώνονται και γίνονται μία – η βαθιά μπλε σημαία της Ευρώπης με τα αστέρια της, τις χώρες της. 

Για αυτό είμαστε μαζί με τους Γάλλους, όχι από φόβο, γιατί ο καθένας μας θα μπορούσε να πέσει θύμα των τυφλών και απρόβλεπτων πυρών των τρομοκρατών, αλλά γιατί στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας – στους Ευρωπαίους. Το χτύπημα στο Παρίσι είναι ένα αυτόκλητο κάλεσμα σε όλους τους πολίτες των κρατών-μελών να υπερασπιστούμε την Ευρώπη, όχι μόνο την ασφάλεια και τα σύνορά της, αλλά την ιδέα της Ευρώπης, γιατί αυτή θέλει να χτυπήσει ο τρόμος – και μαζί τις ιδέες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης. Όλοι όσοι αισθανόμαστε ευρωπαίοι πολίτες τελούμε από χθες σε ένα και μόνο καθήκον, στην υπεράσπιση της Ευρώπης, σαν να εφαρμόζουμε το ακροτελεύτιο άρθρο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος που δεν πήρε σάρκα και οστά τότε.  Η ευρωπαϊκή ιδέα όμως είναι κάτι ισχυρότερο από κάθε γραπτό και θεσμικό κείμενο και αυτή πρέπει να υπερασπιστούμε.

Στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού πρέπει να ακουστεί ένας μυριόστομος ύμνος από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Ωδή στη Χαρά.

ΥΓ 1. Η ελευθερία δεν είναι αντιθετική από την ασφάλεια, είναι συμπληρωματικές έννοιες και δικαιώματα, άλλωστε η πρώτη ελευθερία που θέλει να καταστρατηγήσει ο τρόμος είναι η ελευθερία από το φόβο.

ΥΓ 2. Η απάντηση αυτή τη φορά πρέπει να είναι και πολιτική, ιδεολογική.

ΥΓ 3. Είναι χυδαίο και πρόστυχο για μία ακόμη φορά γνωστά κέντρα να επαναλαμβάνουν τις θεωρίες περί συνωμοσίας για τη συντηρητικοποίηση της Ε.Ε.

ΥΓ 4. Το μετριοπαθές Ισλάμ πρέπει να είναι σύμμαχός μας την προσπάθεια να ξεγυμνώσουμε  τους τρομοκράτες από τον θολό μανδύα του θρησκευτικού κινήτρου.

ΥΓ 5. Η ασφάλεια στα σύνορα πρέπει να ενισχυθεί, χωρίς όμως αυτό να σημάνει καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΥΓ 6. Οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν και στις μεικτές ροές των ξεριζωμένων, χωρίς όμως να στοχοποιηθούν συνολικά.

ΥΓ 7. Η μάχη θα δοθεί και στο εσωτερικό των πολιτικών συστημάτων και των κοινωνιών με τους ακραίους σχηματισμούς που προσπαθούν ήδη να εργαλειοποιήσουν το μακελειό.

2 σχόλια

Κάπως έτσι πρέπει να το εννοούμε, συνωμοσία είναι όταν το παραποιούμε για βλακώδες μικρο ιδεολογικά συμφέροντα.

Georgios Syriotis
Georgios Syriotis
15 Νοε 2015, 02:11

Εξαιρετικό άρθρο. Και τα σημεία είναι ένας Οδικός Χάρτης άμεσα εφαρμόσιμος ΚΑΙ από την ΕΕ. Θα το έχετε εισηγηθεί φαντάζομαι

Στέλλα Τ
Στέλλα Τ
15 Νοε 2015, 12:11

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.