Σύνδεση συνδρομητών

Το Ισλαμικό Κράτος μεταφέρει τον πόλεμο στην Ευρώπη;

Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015 11:36
Παρίσι, 13 Νοεμβρίου 2015. Λίγο μετά την έκρηξη μεγάλης ισχύος βόμβας στο εστιατόριο La Belle Equipe, με πολλoύς νεκρούς.
Anne Sophie Chaisemartin / AP
Παρίσι, 13 Νοεμβρίου 2015. Λίγο μετά την έκρηξη μεγάλης ισχύος βόμβας στο εστιατόριο La Belle Equipe, με πολλoύς νεκρούς.

Ποιοι θα μπορούσαν να είναι πίσω από το αιματοκύλισμα του Παρισιού, τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου 2015; Ήταν επίθεση της Αλ Κάιντα; Ήταν επίθεση υποστηρικτών της Αλ Κάιντα;  Ήταν επίθεση του Ισλαμικού Κράτους; Ή μήπως υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους; Ή μήπως, πάλι, επανελήφθη το λεγόμενο «σενάριο Αντερς Μπρέιβικ», ήταν δηλαδή μεμονωμένοι «ψυχοπαθείς» που έδρασαν οργανωμένα μεν αλλά εντελώς μόνοι, χωρίς να έχουν σχέση με καμία οργάνωση;

Ήταν μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση τζιχαντιστών. Ενδεχομένως, το Ισλαμικό Κράτος να έχει την κύρια ευθύνη και στελέχη του να έχουν την ευθύνη του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Αν συμβαίνει αυτό, είναι μια «ποιοτική αναβάθμιση», μια που η συγκεκριμένη οργάνωση δεν είχε τεχνογνωσία και, συνεπώς, σοβαρή οργάνωση εξαγωγής τρομοκρατίας στη Δύση.

Οι τζιχαντιστές που έδρασαν στο Παρίσι, πάντως, εκτός του ότι ήταν αποφασισμένοι, είχαν και πολύ καλή εκπαίδευση με τα όπλα τους, κάτι που ενδεχομένως αποδεικνύει ότι έχουν πολεμήσει και σε πεδίο μαχών.

Αν ωστόσο οι επιθέσεις δεν είναι οργανωμένες από την Αλ Κάιντα και με την τεχνογνωσία Αλ Κάιντα, και πίσω τους είναι η εξαγωγή εξτρεμισμού από το Ισλαμικό Κράτος, τότε αυτό σημαίνει αναβάθμιση των μεθόδων των εξτρεμιστών ισλαμιστών και στον δυτικό κόσμο. Μπορεί, επίσης, να σημαίνει διάχυση της ολοκληρωτικής ιδεολογίας του Ισλαμικού Κράτους σε θυλάκους εξτρεμιστών στην καρδιά της Δύσης. Τέτοιοι εξτρεμιστές δρουν με σχετική ευκολία στο ίντερνετ, όπου έχουν πλέον εκτεταμένα δίκτυα στα οποία αναφέρονται ως «οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους». Είναι πιθανόν, το μακελειό στο Παρίσι να συντονίστηκε, να σχεδιάστηκε και να εκτελέστηκε από μαχητές οι οποίοι δεν είναι υποχρεωτικό να δρουν υπό τις άμεσες οδηγίες του Αλ-Μπαγκνταντί ή της κεντρικής διοίκησης του Ισλαμικού Κράτους.

Το σίγουρο είναι ότι υπήρξε τεράστια «τρύπα ασφαλείας» στις Γαλλικές Υπηρεσίες Πληροφοριών – κι ας είχε ανακοινωθεί ότι υπήρχαν πληροφορίες για δράση τζιχαντιστών, γεγονός που είχε οδηγήσει στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στη χώρα, εν όψει της διεθνούς συνόδου για το κλίμα που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου ώς τις 11 Δεκεμβρίου.

Σίγουρο, επίσης, είναι ότι οδεύουμε προς χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία, με μεγαλύτερη συμμετοχή δυτικών δυνάμεων. Τέλος, ίσως ανοίξει η συζήτηση για μια Ευρωπαϊκή ή Γαλλική Πατριωτική Πράξη αντίστοιχη του AmericanPatriotActμετά την 11η Σεπτεμβρίου.

ΥΓ. Για όσους αναζητούν συμβολισμούς στην επίθεση στο Παρίσι, ίσως να μην υπάρχουν. Ίσως, δηλαδή, οι δολοφόνοι να ήθελαν απλώς να χτυπήσουν, γι’ αυτό διάλεξαν εύκολους στόχους, αφρούρητους χώρους όπου κόσμος διασκεδάζει. Ίσως πάλι ο υπέρτατος συμβολισμός να είναι αυτός. Το αυταρχικό καθεστώς στο όνομα του Ισλάμ εχθρεύεται τις ελευθερίες, την ανοιχτή κοινωνία, τους χώρους της και τους τρόπους της.

Ιωάννης Μαντζίκος

Υποψήφιος διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων με ειδίκευση στις αφρικανικές υποθέσεις. Σε λίγο κυκλοφορεί το βιβλίο του, Al Qaeda: The Transformation of Terrorism in the Middle East and North Africa (PSI Guides to Terrorists, Insurgents, and Armed Groups) (με τον Denise N. Baken)

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.