Σύνδεση συνδρομητών

Η αριστερή ανακατανομή της φτώχειας

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015 01:57
Γελοιογραφία του Χρήστου Παπανίκου.που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Αναγγελία του Αγρινίου.
Χρήστος Παπανίκος / Αναγγελία
Γελοιογραφία του Χρήστου Παπανίκου.που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Αναγγελία του Αγρινίου.

Ποτέ και πουθενά στη μέχρι σήμερα γνωστή ιστορία της ανθρωπότητας η Αριστερά δεν έκανε ανακατανομή του πλούτου. Το μόνο που έκανε, με ιδιαίτερη επιτυχία μάλιστα, ήταν η ανακατανομή της φτώχειας.

Αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι είναι οι αριστεροί που αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση μιας χώρας είναι άσχετοι, αμόρφωτοι, ανίκανοι ή βλάκες. Απεναντίας, συνήθως (με εξαίρεση του σημερινούς έλληνες βαλκάνιους νεοκομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ), είναι άνθρωποι ευρυμαθείς, κοσμοπολίτες, πολύγλωσσοι με ιδιαίτερες οργανωτικές ικανότητες.

Η Αριστερά έχει εν σπέρματι μέσα στην αφετηριακή της ιδεολογία την εξισωτική αντίληψη της κοινωνίας. Μια εξίσωση των πάντων προς τα κάτω, μέσα σε συνθήκες φτώχειας και ανέχειας, έτσι ώστε το πανίσχυρος μηχανισμός του κόμματος - κράτους να μπορεί να ελέγχει όλες τις πλευρές της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας, ακόμη και όταν δεν έχει επαρκείς κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Στόχος της Αριστεράς είναι η «απλοποίηση» του συστήματος κοινωνικής διαστρωμάτωσης με τη δημιουργία δύο βασικών τάξεων: της ελίτ των εξουσιαστών και της τεράστιας εξαθλιωμένης μάζας των εξουσιαζομένων.

Το παράδειγμα των ολοκληρωτικών καθεστώτων στην ΕΣΣΔ αλλά και στη μεταπολεμική Ευρώπης παραμένει ζωντανό, επίκαιρο και προς αποφυγή στις μέρες μας.

Η σημερινή συγκυβέρνηση των δύο άκρων, εμπνεόμενη από τον λατινοαμερικανικό «σοσιαλιστικό» εξισωτισμό, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο φτωχοποίησης του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Το γεγονός ότι η χώρα ανήκει, ακόμη, στο δυτικό στρατόπεδο και συμμετέχει σε θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, είναι τα μόνο αναχώματα που σταματούν τις ορέξεις πολλών μέσα στην κυβέρνηση για δημιουργία μιας κοινωνίας δύο βασικών τάξεων.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει ασφυκτικό έλεγχο στην κοινωνική ζωή μέσω της φοροεπιδρομής που εξαπολύει, υποχρεώνοντας τους πολίτες να περιορίσουν τη ζωή τους, προκειμένου να βρεθούν οι πόροι για τη συντήρηση του υδροκέφαλου, αναποτελεσματικού, κανιβαλιστικού πελατειακού κράτους, το οποίο αποτελεί και το μοναδικό στήριγμα του καθεστώτος.

Οι καθημερινές διαρροές για επιβολή νέων φόρων στους πολίτες, από τη φορολόγηση των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στο δακτύλιο της πρωτεύουσας μέχρι το νέο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν αποσκοπεί μόνο στη συγκέντρωση πόρων, αλλά και στην εξουθένωση των πολιτών προκειμένου να μην προβάλουν αντίσταση στον περιορισμό και άλλων ελευθεριών που κυοφορούνται στο παρασκήνιο της συγκυβέρνησης των δύο άκρων.

4 σχόλια

Δημήτρη γράφεις "Η Αριστερά έχει εν σπέρματι μέσα στην αφετηριακή της ιδεολογία την εξισωτική αντίληψη της κοινωνίας. Μια εξίσωση των πάντων προς τα κάτω, μέσα σε συνθήκες φτώχειας και ανέχειας, έτσι ώστε το πανίσχυρος μηχανισμός του κόμματος - κράτους να μπορεί να ελέγχει όλες τις πλευρές της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας, ακόμη και όταν δεν έχει επαρκείς κατασταλτικούς μηχανισμούς". Έχεις δίκιο, αν μιλάς για την Αριστερά του 19ου αιώνα. Από τότε όμως κύλησε πολύ νερό στον "μύλο της αντίδρασης" και η Αριστερά ασχολείται με το ποια είναι τα κριτήρια για την αναδιανομή, ποιοι τα δικαιούνται, από που προέρχονται οι πόροι, τι σημαίνει ισότητα ευκαιριών, είναι όλες οι ανισότητες ταξικές ή μερικές οφείλονται στις ατομικές επιδόσεις και αν οι ανισότητες δεν είναι μόνο ταξικές τι γίνεται με αυτές που δεν είναι τέτοιες, χρειάζονται οι ανισότητες κατά των ευνοημένων για να μειωθούν οι ανισότητες των μη ευνοημένων (αρχή της διαφοράς του Ρωλς)". Δύσκολα ερωτήματα, αλλά και ακόμη πολύ πιο δύσκολες οι απαντήσεις. Αυτό όμως είναι η σημερινή Αριστερά. Σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολείται με αυτά, αλλά γι' αυτό δεν φταίει η Αριστερά.

Γιώργος Σιακαντάρης1
Γιώργος Σιακαντάρης1
22 Οκτ 2015, 12:10

Η μνημονιακή - νεοκαπιταλιστική ανακατανομή του πλούτου...

Ποτέ και πουθενά στην ιστορία της ανθρωπότητας, δεν υπήρξε παράδειγμα ευδαιμονίας σε χώρες όπου η «ανάπτυξη» ικανοποιούσε μόνο τις ανάγκες του ξένου παράγοντα και λίγων ντόπιων κερδοσκόπων. Αντίθετα, τέτοιου είδους κράτη οδηγήθηκαν τελικά, από τον ξένο παράγοντα και τις συνεργαζόμενες με αυτόν διεφθαρμένες κυβερνήσεις, στην οικονομική καταστροφή, προκειμένου μέσω νεοαποικιοκρατικών σχέσεων να ολοκληρωθεί η ληστεία και η περεταίρω διάλυση και οπισθοδρόμηση των εν λόγω χορών.

Οι νεοαποικιοκρατικές σχέσεις επιβάλλονται μέσω μηχανισμών υποταγής όπως είναι: το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κτλ. Οι μηχανισμοί αυτοί επιβάλουν τις αντιδημοκρατικές πολιτικές, των κερδοσκόπων που εκπροσωπούν, μέσω μνημονίων που προβλέπουν τη φτωχοποίηση των κατώτερων τάξεων του τεχνητά πτωχυμένου κράτους (ή κράτος θύμα) και την ενδυνάμωση των ανώτερων τάξεων ξένων και ντόπιων κερδοσκόπων – στην καπιταλιστική ορολογία αυτό ονομάζεται «σταθερότητα».

Η «σταθερότητα» που επιβάλουν επιθετικοί καπιταλιστικοί μηχανισμοί σαν το ΔΝΤ κ.τ.ό, παντού και πάντα, είναι γνωστό ότι εδραιώνουν δύο βασικές τάξεις: λίγους πάμπλουτους και μεγάλο πλήθος απίστευτα φτωχών ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες διότι αυτές έχουν περικοπεί απότομα και σε μεγάλο βαθμό, εξαιτίας της συρρίκνωσης του κράτους με γελοίες δικαιολογίες που υποστηρίζονται και από «διαπρεπείς» παπαγάλους του ακραίου και αρπακτικού και απάνθρωπου νεοφιλελευθερισμού.

Ποτέ και πουθενά στην ιστορία της ανθρωπότητας, δεν υπάρχει ούτε ένα επιτυχημένο παράδειγμα εφαρμογής των παράλογων πολιτικών καπιταλιστικών μηχανισμών τύπου ΔΝΤ.

Νευρομάντης
Νευρομάντης
22 Οκτ 2015, 02:10

Ο αρθρογράφος, προφανώς αφηρημένος, ξέχασε πώς ότι κάνει η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, είναι εντολές από Βρυξέλλες σε εφαρμογή των Μνημονίων.

ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
21 Οκτ 2015, 06:10

πεοφανώς και ο συντάκτης του άρθρου βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση!

Η φοροεπιδρομή στην οποία αναφέρεται, ξεκίνησε με τους σοσιαλδημοκράτες του ΠΑΣΟΚ, τη κεντροδεξιά ΝΔ και συνεχίζεται με τον σοσιαλδημοκρατικό ΣΥΡΙΖΑ.

Να προσθέσουμε οτι επιωάλλεται βάση των μνημονίων, που είναι επιλογή του Ευρωπαϊκού Λαϊκο΄'υ Κόμματος, της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ,

Βγαίνε το συμπέρασμα οτι όλοι αυτοί συλλήβδην είναι αριστεροί που απεργάζονται εν ονόματι της αριστεράς τη φτωχοποίηδη των λαών!!!

Και η Δεξιά (οι φιλελεύθεροι) που είναι; στο παράδεισο περιμένουν;

Ολίγη κριτική σκέψη δεν βλάπτει!

Γιάννης
Γιάννης
21 Οκτ 2015, 03:10

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.