Σύνδεση συνδρομητών

Το Τρίτο Πρόγραμμα των συριζαίων

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015 11:20
Ο Μάνος Χατζιδάκις (δεξιά) με τον Μίνω Αργυράκη, την εποχή που το Τρίτο Πρόγραμμα ήταν ένα πολιτιστικό στοίχημα.
Φωτογραφία Αρχείου
Ο Μάνος Χατζιδάκις (δεξιά) με τον Μίνω Αργυράκη, την εποχή που το Τρίτο Πρόγραμμα ήταν ένα πολιτιστικό στοίχημα.

Στο περιθώριο της χώρας που χειμάζεται, το να μιλάς για κλασική μουσική θεωρείται πολυτέλεια. Είναι, όμως, όντως πολυτέλεια; Ή, απλώς, επειδή όσοι μιλούν για κλασική μουσική δεν κάνουν φασαρία, η διοίκηση της ΕΡΤ βρήκε ευκαιρία να στραγγαλίσει το Τρίτο Πρόγραμμα, μετατρέποντάς το σιγά σιγά σε ανάχωμα του στρατευμένου συριζαϊσμού;

Αυτό που γίνεται στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ είναι απίστευτο. Και γίνεται ακόμα πιο απίστευτο όταν αυτό συμβαίνει στο κύριο κρατικό μέσο, το οποίο ανασυστάθηκε υποτίθεται για να συμβάλει στην πνευματική και πολιτιστική ανάταση των πολιτών – αλλά μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται, τύποις και ουσία, για προπαγάνδα.

Εν πάση περιπτώσει, αφού εκκαθαρίστηκε η παλιά φρουρά του Τρίτου, που κουτσά στραβά, στο πλαίσιο της ΝΕΡΙΤ είχε αναδείξει και πρόσωπα και ζώνες ιδιαιτέρως αξιόπιστες, υποσχόμενο αν αναπτυσσόταν ένα χαμηλού κόστους υψηλού επιπέδου ραδιόφωνο, με βάση την κλασική μουσική, για ένα διάστημα λειτούργησε με «κονσέρβες» ώσπου να εμφανιστούν οι νέες ανεκδιήγητες εκδοχές του νέου, δήθεν αριστερού live, το οποίο ήδη καθιερώνεται.

Δεν θα πω ονόματα, διότι δεν έχουν σημασία, αλλά η λέξη σκουπίδια είναι πολύ επιεικής για να χαρακτηρίσει το νέο Τρίτο Πρόγραμμα. Δεν θα αναφέρω παραδείγματα, δεν έχουν σημασία, ανοίξτε τώρα και αν δεν παίζει κάποια μουσική αλλά έχει κάποια από τις νέες εκπομπές λόγου, όποιος αντέξει πάνω από τρία λεπτά κερδίζει βραβείο υπομονής και ανεκτικότητας.

Για να καταλάβετε πώς έχει διαμορφωθεί το πρωινό 8 με 10, π.χ., θα παραθέσω απλώς μέρος του σημειώματος που ανάρτησε στο λογαριασμό της, στο facebook, η Μαρία Τοπαλίδου (ψευδώνυμο, το πραγματικό της όνομα μας είναι γνωστό):

 

Ακούμε κάτι που θα πρέπει να είναι «τύπου πρωινάδικο», δηλαδή ένας άντρας και μια γυναίκα, με ΠΟΛΥ χαρακτηριστικές φωνές (θα αναφερθώ σε αυτές αμέσως προσεχώς) μας εξηγούν για τις συμφωνίες των εταιρειών που, φυσικά, είναι εναντίον των λαών, για την κακή Επίτροπο της Ευρώπης, τέτοια. Μη φανταστείτε τίποτα... ρεπορτάζ, ή γενικώς τίποτα που να θυμίζει ενημέρωση. Δεν χρειάζονται αυτά. Στον Υπαρκτό, όλα είναι αυτονόητα, γι' αυτό ακριβώς: τα σχόλια επαρκούν.

 

Το Τρίτο Πρόγραμμα όπως το ξέραμε έχει πεθάνει. Και προφανώς χρησιμεύει πλέον ως όργανο βασανιστηρίου των σοβαρών ακροατών του.

 

υγ. στο επόμενο τεύχος του Books' Journal θα υπάρξει σοβαρή παρέμβαση δυο συνεργατριών (Καρολίνα Μέρμηγκα, Λένια Ζαφειροπούλου) για το τι σημαίνει και τι χρησιμεύει ένα σοβαρό ραδιόφωνο που να στηρίζεται στην κλασική μουσική. Στο μεταξύ, οι λάτρεις του σοβαρού ραδιοφώνου κλασικής μουσικής ψάξτε ανάμεσα στα εκατοντάδες σοβαρά ραδιόφωνα που, ελεύθερα, αξιόπιστα και σοβαρά, εκπέμπουν ελεύθερα στο Διαδίκτυο. Και κατά τα άλλα, πληρώνετε την εισφορά σας για την ΕΡΤ ώστε, εκτός από τους προπαγανδιστές, να συντηρούνται και οι κηφήνες που παριστάνουν τους κουλτουριάρηδες. Αφήστε τους μόνοι να τα λένε μόνοι να τα ακούνε.  

1 σχόλιο

Συμμερίζομαι απόλυτα τη δυσαρέσκειά σας και συνυπογράφω τη διαμαρτυρία σας. Ίσως, μάλιστα, θα έπρεπε να θυροκολληθούν στην πόρτα του μεγάρου της ΕΡΤ μαζεμένα ενυπόγραφα παράπονα, μήπως και κάποιο ίχνος ευαισθησίας αφυπνιστεί κάτω από τη χονδροειδή νοοτροπία που αναπτύσσεται ραγδαία σε όσους διαχειρίζονται την τύχη του Τρίτου Προγράμματος.

Δημήτρης Παρασκευάκης
Δημήτρης Παρασκευάκης
15 Οκτ 2015, 01:10

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.