Σύνδεση συνδρομητών

Χρυσή Αυγή: η δίκη που δεν γίνεται

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015 01:47
Ο Παύλος Φύσσας, σε συναυλία στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα, τον Ιούνιο του 2011. Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, δολοφονήθηκε από τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγή
John D. Carnessiotis
Ο Παύλος Φύσσας, σε συναυλία στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα, τον Ιούνιο του 2011. Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, δολοφονήθηκε από τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγή

 

Ασέβεια στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, που δολοφονήθηκε σαν σήμερα, είναι η δικαστική επιτυχία της Χρυσής Αυγής με συνευθύνη όλων.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής (ΧΑ) δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα.

Δύο χρόνια αργότερα, η ΧΑ κατέγραψε μια σημαντική δικαστική επιτυχία: δεν ξεκίνησε η ουσιαστική διαδικασία της δίκης για το φόνο του Παύλου Φύσσα (και τις άλλες κατηγορίες σε βάρος της ΧΑ) με την κατάθεση των γονέων του που θα συγκλόνιζε το ακροατήριο και την κοινή γνώμη παρά τις (μόνο) 16 συνεδριάσεις του δικαστηρίου στο πεντάμηνο μεταξύ 20 Απριλίου και 14 Σεπτεμβρίου 2015 (κατά μέσο όρο ούτε μια κάθε εβδομάδα…). Έτσι ανενόχλητα οδεύει προς έναν πιθανό εκλογικό θρίαμβο που, με βάση τις δημοσκοπήσεις, θα της δώσει ποσοστό υψηλότερο όχι μόνο από το 6,3% των εκλογών Ιανουαρίου 2015 αλλά και από το 6,9%-7% των διπλών εκλογών Μαΐου-Ιουνίου 2012 και ίσως την κρατήσει στην τρίτη θέση.

Η επιτυχία της ΧΑ να αποφύγει να αναβιώσουν οι μνήμες των εγκλημάτων της πριν από τις εκλογές είναι αποτέλεσμα των διαδικαστικών ενεργειών των δικηγόρων της αλλά υπάρχει σημαντικότατη ευθύνη όλων όσων επιδιώκουν την καταδίκη της. Σε μιαν προ μηνών συνάντηση του Δικτύου κατά της Ακροδεξιάς ρώτησα εκπρόσωπο του Golden Dawn Watch γιατί δεν ζητούν όπως εμείς (ακόμα και στα όργανα του ΟΗΕ που εξετάζουν την Ελλάδα) τόσο αυτοί και αυτές όσο και οι διάδικοι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής αλλά τελικά και η κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Δικαιοσύνης (αφού προφανέστατα η δικαιοσύνη δεν το αποφάσισε από μόνη της) να αποφασίσει το αρμόδιο δικαστικό όργανο να απαλλαγούν ο εισαγγελέας και οι δικαστές από κάθε άλλη δικαστική υποχρέωση ώστε να ασχοληθούν αποκλειστικά με τη δίκη αυτή και πρότεινα να κάνουμε παρόμοια δημόσια παρέμβαση: απάντηση δεν πήραμε… Η διαδικασία αυτή είχε ακολουθηθεί στη δίκη της 17 Νοέμβρη…

Όταν δεν ζητάς να ακολουθηθεί η διαδικασία που, αν γινόταν δεκτή, θα επέτρεπε να είχαν ήδη γίνει δεκάδες συνεδριάσεις κατά τις περισσότερες από 20 εβδομάδες και 100 εργάσιμες ημέρες δεν μπορείς να διαμαρτύρεσαι για την παρωδία δίκης που γίνεται και δεν τιμάς όσο πρέπει τη μνήμη του Παύλου Φύσσα και των άλλων θυμάτων των Ελλήνων νεοναζί.

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.