Σύνδεση συνδρομητών

Ντιμπέιτ: στον καθρέφτη σου κοιτιέσαι...

Μαρίλια Παπαθανασίου
Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015 12:37
9 Σεπτεμβρίου 2015, στούντιο της ΕΡΤ. Πρώτο προεκλογικό ντιμπέιτ, αριστερά οι εκπρόσωποι των κομμάτων, δεξιά οι δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι των καναλιών.
9 Σεπτεμβρίου 2015, στούντιο της ΕΡΤ. Πρώτο προεκλογικό ντιμπέιτ, αριστερά οι εκπρόσωποι των κομμάτων, δεξιά οι δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι των καναλιών.

Παρακολουθήσαμε το πρώτο από τα δύο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών εν όψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου. Οι πολιτικοί αρχηγοί που διεκδικούν την ψήφο μας ανέπτυξαν τις θέσεις τους, με αφορμή τις ερωτήσεις που τους έθεταν οι δημοσιογράφοι. Δεν μάθαμε τίποτε που δεν ξέραμε. Ούτε για τους πολιτικούς ούτε για τους δημοσιογράφους.

Είδαμε για μια ακόμη φορά τον Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί να υπερασπιστεί τη διακυβέρνησή του με όρους που ο ίδιος θέτει: με τον επιτονισμό του Ανδρέα Παπανδρέου, με ολίγη αυτοκριτική «και εγώ δεν τα ήξερα αλλά τα έμαθα» και με αρκετή ένταση στη φωνή όταν, ενοχλημένος από την ερώτηση για το μεταναστευτικό, είπε ότι η κυβέρνησή του απευθύνθηκε για το ζήτημα «στους διεθνούς οργανισμούς και στους διεθνούς φορείς». Είδαμε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε ρόλο λαϊκού αρχηγού της Κεντροδεξιάς που αναζητεί μεν συναίνεση, δηλώνοντας «εγώ πάντως έρχομαι και Κουμουνδούρου, αν θέλετε», αλλά «μη χάσουμε και κανένα νησάκι» (με αφορμή την γκάφα ολκής του πρώην πρωθυπουργού για τα θαλάσσια σύνορα της χώρας). Είδαμε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ξύλινο ως συνήθως, να αναφέρεται αποκλειστικά, εμμονικά και αορίστως στα «μνημόνια». Η μόνη εξαίρεση που έκανε ήταν για να μας θέσει το καίριο ερώτημα «αν προτιμάμε το καθεστώς του Άσσαντ στη Συρία ή τους τζιχαντιστές»... 

Δίπλα του, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, «παγωμένος στο χρόνο», επέμενε να αναμασά τα περί πλουτοκρατίας και τα περί κακής Ευρώπης. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ιδρυτής και επικεφαλής του Ποταμιού, θέλει με πάθος να σώσει τη χώρα καταργώντας τις πολεοδομίες - αλλά και το νι στην αιτιατική. Είδαμε και τον Πάνο Καμμένο που σε μια αποστροφή του λόγου του «άρπαξε το τρενάκι της παιδείας» –πού το πήγε άραγε;– και μας προέτρεψε να προστατεύσουμε εμείς, οι πολίτες, το στράτευμα (επίσης, επειχείρησε να μείνει στο παιχνίδι διά της σκανδαλολογίας, ενώ απέδειξε την προχειρότητα της παρουσίας του παρουσιάζοντας ως έκθεση μαθητή μια ιντερνετικό αστείο). Είδαμε τη Φώφη Γεννηματά, το αιώνια συμπαθητικό καλό κορίτσι, να χαμογελά και να επιδίδεται σε γενικότητες, συμπαθητικές αναμφίβολα, αλλά γενικότητες.

Απέναντι σε αυτούς τους πολιτικούς βρέθηκαν οι δημοσιογράφοι των οποίων ο ρόλος είναι –σύμφωνα με ό,τι ισχύει στις δυτικές δημοκρατίες οι οποίες λειτουργούν κανονικά– να θέτουν δύσκολα ερωτήματα. Επειδή όμως η Ελλάδα δεν είναι κανονική χώρα, είδαμε δημοσιογράφους που προτίμησαν να υπηρετήσουν πιστά το ρόλο μεσω του οποίου εγιναν γνωστοί στο τηλεοπτικό κοινό: η Όλγα Τρέμη ως σιδηρά κυρία που δεν μασά τα λόγια της αλλά που ακκίζεται με συνάδέλφό της όταν παρακάμπτει τους όρους του ντιμπέιτ. Ο Αντώνης Σρώυτερ, άτεγκτος επαγγελματίας, σε μια εικόνα γκροτεσκο όπου ο επαγγελματισμός δεν συνάδει με το χαμόγελο.

Η Σία Κοσιώνη, ως νεαρή, μαχητική και της «πιάτσας» είπε το αμίμητο: «και στην τελική». Η Μάρα Ζαχαρέα, λυρική, αναφέρθηκε στην Επανάσταση του1821, τσίταρε Λένιν αλλά μίλησε και για «τον υπάρχων δημόσιο τομέα» (που να κλίνεις τώρα τους προσδιορισμούς). Η Μαρία Χούκλη ήταν σταθερή και χαμηλών τόνων σε ρόλο ήρεμης δύναμης, ενώ ο Μάκης  Γιομπαζολιάς θύμισε σε όλους ότι το αρχαίο ΠΑΣΟΚ υπάρχει πάντα και ως πολιτική θέση αλλά και ως παλιομοδίτικη δήθεν αβρότητα απέναντι στις κυρίες, πρακτική που αν θυμάστε οδήγησε στα όρια της υψηλής τέχνης ο Γιώργος Κατσιφάρας.

Υστερα από όλα αυτά, αμφιβάλλει κανείς ότι αυτό που παρακολουθήσαμε στους δέκτες μας ήταν η αποτύπωση του πολιτικού και δημοσιογραφικού κατεστημένου της χώρας; Μιας χώρας όπου «θέτονται ερωτήματα», όπως είπε ο συντονιστής του ντιμπέιτ δημοσιογραφος της «ανοιχτής ΕΡΤ», Πανος Χαρίτος. Το ζήτημα ότι ούτε θέτονται επί της ουσίας ερωτήματα ούτε υπάρχουν αξιόπιστοι πολιτικοί που να δώνουν ικανοποιητικές απαντήσεις.

 

 

Μαρίλια Παπαθανασίου. Δημοσιογράφος, έχει εργαστεί για το Βήμα και την Καθημερινή

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.