Σύνδεση συνδρομητών

Κώστας Γαλανόπουλος: δάσκαλος χωρίς να το επιδιώκει

Κώστας Ρεσβάνης
Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015 16:01
O Kώστας Γαλανόπουλος, στη διάρκεια παρουσίασης δελτίου ειδήσεων της ΕΤ1 το 1990. Χάρη στην τηλεόραση έγινε δυνατή η αναπαραγωγή της μορφής του, αφού ήταν γνωστή η διαφωνία του με τη δημοσίευση φωτογραφιών των δημοσιογράφων στις εφημερίδες όπου εργάζονταν.
YouTube
O Kώστας Γαλανόπουλος, στη διάρκεια παρουσίασης δελτίου ειδήσεων της ΕΤ1 το 1990. Χάρη στην τηλεόραση έγινε δυνατή η αναπαραγωγή της μορφής του, αφού ήταν γνωστή η διαφωνία του με τη δημοσίευση φωτογραφιών των δημοσιογράφων στις εφημερίδες όπου εργάζονταν.

Συχνά οι ύμνοι για κάποιον γνωστό ή συνάδελφό μας που έφυγε από τη ζωή μοιάζουν να αναπέμπονται  από καθήκον. Τα λίγα που θα σημειώσω, ειλικρινά ομολογώ ότι τα είχα σκεφθεί πολλά χρόνια πριν πεθάνει ο φίλος και συνάδελφος Κώστας Γαλανόπουλος, με την καρδιά του να σταματάει χθες στα 75 του χρόνια.

Δεν θα αναφερθώ διεξοδικά στο βιογραφικό του (διαβάστε τό από καρδιάς κείμενο του Μιχάλη Μητσού σήμερα στα ΝΕΑ[1]). Η δημοσιογραφικές ικανότητες του Κώστα δεν βρίσκονται εύκολα. Στην παρουσίαση του ειδησεογραφικού δελτίου της ΕΡΤ δεν ήταν «εκφωνητής». Ήταν ο δημοσιογράφος που είχε πλήρη έλεγχο των θεμάτων και που τα μετέδιδε με ρέοντα λόγο δίχως να έχει ανάγκη από συνεχείς ανούσιες οπτικοποιήσεις , βαρύγδουπα κλισέ και αμήχανες κοινοτοπίες.

Στα ΝΕΑ, υπεύθυνος του τμήματος των Διεθνών, κρατούσε και καθημερινή προσωπική στήλη, που –ναι!– άνοιξε δρόμους  και έγινε παράδειγμα  νηφάλιας γραφής, δίχως εκπτώσεις στην άποψή του. Το γαλήνιο ύφος του, σε ένα επάγγελμα( αφήνω την άνευ περιεχομένου λέξη «λειτούργημα» για τους μεγαλόστομους) με καθημερινές εντάσεις, η χιουμοριστική διάθεση , η συναδελφική αλληλεγγύη, η ανεπιτήδευτη σεμνότητά του και η σχεδόν παιδιάστικες  εκπλήξεις του πιστεύω πως είναι λίγες αδρές πινελιές στο πορτραίτο του.

Και κάτι τελευταίο.

Δεν συμφωνώ με τις εύκολες  διατυπώσεις του ύφους «με το θάνατό του τελείωσε και μια εποχή για τη δημοσιογραφία», διότι ακριβώς η παρουσία και η συνεισφορά του Κώστα βοήθησε  καίρια ώστε να διαμορφωθούν άξιοι συνάδελφοι που ανοίχτηκαν στις ίδιες θάλασσες – και τώρα οι μπουνάτσες  λιγοστεύουν. Λίγο να ξύσεις την σκληρή επιφάνεια και τους ανακαλύπτεις.

Ο Κώστας Γαλανόπουλος ήταν από εκείνη την σπάνια ράτσα συναδέλφων που υπήρξαν Δάσκαλοι  δίχως να το επιδιώκουν.


[1] «Και μία λέξη να είναι σωστή, οι Θερμοπύλες φρουρούνται». http://www.tanea.gr/news/culture/article/5267896/kai-mia-leksh-na-einai-swsth-oi-thermopyles-froyroyntai/

 

-------

Η πολιτική κηδεία του Κώστα Γαλανόπουλου. θα γίνει την Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015, στις 6:30 μ.μ., στο νεκροταφείο του Προφήτη Ηλία στην Αγία Παρασκευή. Η οικογένεια παρακαλεί, αντί στεφάνων, να ενισχυθεί ο αγώνας του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΚΕΘΕΑ» (Αρ. Λογ/σμου ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ: 117/296002-85).

---------------------- 

 

 

Κώστας Ρεσβάνης. Δημοσιογράφος. Εργάστηκε στην προδικτατορική Αυγή, στον ΔΟΛ (Ομάδα, Ταχυδρόμος, Τα Νέα) και στην ΕΡΤ (Τμήμα Ειδήσεων και ραδιοφωνικός Σταθμός Βόλου) για πάνω από τριάντα πέντε  χρόνια. Με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τον Γιώργο Αρβανίτη δημιούργησε την εικοσάλεπτη ταινία Χωριό ένα, κάτοικος ένας!, που προβλήθηκε στην πρώτη εκπομπή των Ρεπόρτερς. Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί στο protagon.gr.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.