Σύνδεση συνδρομητών

Όλοι οι θεσμοί συμφωνούν με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου;

Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015 21:55
Η Πρόεδρος της Βουλής (ΠτΒ) Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για το Δικαιώματα του Ανθρώπου Γεώργιο Σταυρόπουλο όταν εξήγγειλε το παρατηρητήριο για τις επιπτώσεις των μνημονιακών μέτρων στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αλίκη Ελευθερίου / Βουλή των Ελλήνων
Η Πρόεδρος της Βουλής (ΠτΒ) Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για το Δικαιώματα του Ανθρώπου Γεώργιο Σταυρόπουλο όταν εξήγγειλε το παρατηρητήριο για τις επιπτώσεις των μνημονιακών μέτρων στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ως φαίνεται, όχι μόνο η μητέρα της αλλά και Κόμματα – Πανεπιστήμια – ΜΚΟ – Ανεξάρτητες Αρχές – Συνδικαλιστές στηρίζουν την Επιτροπή της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τα Μνημόνια. Τα πράγματα είναι σοβαρότερα απ' όσο φαίνονται.

 

Όταν στις 29 Ιουλίου 2015 η Πρόεδρος της Βουλής (ΠτΒ) Ζωή Κωνσταντοπούλου ανήγγειλε «τη δημιουργία παρατηρητηρίου που θα καταγράφει τις επιπτώσεις των μνημονιακών μέτρων στα ανθρώπινα δικαιώματα»[1] πολλοί/ές έσπευσαν να ειρωνευθούν την αναγγελία και να την παραλληλίσουν με την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους που είχε φτιάξει μόνη της και αυθαίρετα η ΠτΒ.

Με τη γνωστή επιπολαιότητα σχολιαστών αλλά και δημοσιογράφων, κανένας/μία δεν «έψαξε» το θέμα παρ’ όλο που την εξαγγελία της η ΠτΒ έκανε με την παρουσία του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) Γεωργίου Σταυρόπουλου, αναφέροντας ως ««σωστή και σοφή» την πρόταση της Επιτροπής, για την δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης των πολιτικών λιτότητας στα δικαιώματα του ανθρώπου, και δεσμεύτηκε ότι η ίδια θα αναλάβει πρωτοβουλία για την υλοποίησή της».

Η πρόταση της ΕΕΔΑ παρουσιάζεται πως λήφθηκε ομόφωνα στις 15 Ιουλίου 2015.[2] Άρα συμφώνησαν με αυτή, όπως και με την πρωτοβουλία να αναλάβει την υλοποίησή της η ΠτΒ, όλα τα μέλη της, εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πανεπιστημίων, ΜΚΟ, ανεξάρτητων αρχών και συνδικαλιστικών φορέων και φυσικά η ίδια η ΠτΒ η οποία είναι… απλό μέλος της ΕΕΔΑ μαζί με τη μητέρα της Λίνα (Ορσαλία) Αλεξίου.[3] Τα ονόματά τους ακολουθούν, μήπως τυχόν και κάποιοι/ες δεν είχαν συμφωνήσει αν και ανέχθηκαν την εμφάνιση της ομοφωνίας.[4] Συνεπώς κακώς ειρωνεύονται την ΠτΒ γιατί υλοποίησε παρόμοιο ευρύτατο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας.

Τα μέλη της πέμπτης θητείας (05/2015 -05/2018) της ΕΕΔΑ με δικαίωμα ψήφου είναι τα εξής:

1. Η Πρόεδρος της Eιδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου

2. Ο εκπρόσωπος της Γ.Σ.Ε.Ε,  Ιωάννης Παναγόπουλος (αναπληρώτρια η Έλλη Βαρχαλαμά)

3. Ο εκπρόσωπος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, Αντώνης Καραβάς (αναπληρώτρια η Ελένη Τζιώτα)

4. Η εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Κατερίνα Καλογερά (αναπληρωτής ο Φοίβος Ιατρέλλης)

5. Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Μιχάλης Τσαπόγας (αναπληρώτρια η Λυδία-Μαρία Μπολάνη)

6. Ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Γεώργιος Σταυρόπουλος (αναπληρώτρια η Ομότιμη Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου)

7. Η εκπρόσωπος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), Αγγελική Χρυσοχοΐδου - Αργυροπούλου (αναπληρωτής ο Ιωάννης Παπαγεωργίου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)

8. Η εκπρόσωπος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΣΔΓ), Σοφία Κουκούλη - Σπηλιωτοπούλου (αναπληρώτρια η Μαρία Γαβουνέλη, Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών)

9. Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Ρομά (ΠΟΣΕΡ), Ελευθέριος Δημητρίου (αναπληρωτής ο Βασίλειος Δημητρίου)

10. Ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α), Σπυρίδων Απέργης (αναπληρώτρια η Ελένη Σπαθά)

11. Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Ναούμης (αναπληρωτής ο Γεώργιος Nίκας)

12. Η εκπρόσωπος από Το Ποτάμι, Αικατερίνη Παπανικολάου (αναπληρώτρια η Ιωάννα Παναγοπούλου)

13. Ο εκπρόσωπος από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ), Αντώνιος Αντανασιώτης

14. Η εκπρόσωπος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, Δέσποινα Χαλκίδη (αναπληρώτρια η Ευρυδίκη Κουρνέτα)

15. Ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), Ιωάννης Ιωαννίδης (αναπληρωτής ο Βασίλειος     Χρονόπουλος)

16.  Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Λευτέρης Ζαγορίτης (αναπληρώτρια η Αθηνά Κοντογιάννη)

17. Η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, Καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αναπληρωτής ο Βασίλειος Καρύδης, Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα)

18. Ο εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Αναστάσιος - Ιωάννης Μεταξάς, Καθηγητής (αναπληρωτής ο Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών)

19. Η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Ορσαλία Αλεξίου (αναπληρωτής ο Κωνσταντίνος Αποστολάς)

20. Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, Χαράλαμπος Σαββάκης, Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας - Μοριακής Γενετικής του Πανεπιστημίου Κρήτης (αναπληρωτής ο Νικόλαος Ανάγνου, Καθηγητής Βιολογίας, Τμήμα Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών)

21. Πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, ορισθέν από τον Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνος Δουζίνας, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Φιλοσοφίας του Δικαίου, Διευθυντής του Birkbeck College for the Humanities και Αντιπρύτανης του Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου

22. Πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, ορισθέν από τον Πρωθυπουργό, Αθηνά Αθανασίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου

23. Πρόσωπο ορισθέν από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βασιλική Γεωργιάδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (αναπληρωτής ο Ανδρέας Κόλλιας, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου)

24. Πρόσωπο ορισθέν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεώργιος Γεραπετρίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (αναπληρωτής ο Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών)

25. Πρόσωπο ορισθέν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (αναπληρώτρια η Τριανταφυλλιά Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)

26. Πρόσωπο ορισθέν από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, Βασίλειος Τζούφης (αναπληρωτής ο Χρήστος Κλειώσης)


Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.