Σύνδεση συνδρομητών

Θανάσιμοι οι κίνδυνοι για την υγεία

Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 12:44
Σκηνή από την ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα, Απ' τα κόκαλα βγαλμένα.
Spentzos Film
Σκηνή από την ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα, Απ' τα κόκαλα βγαλμένα.

Καθηγητές των Τομέων της Πολιτικής, της Διοίκησης και της Οικονομίας της Υγείας, με ανακοίνωσή τους, προειδοποιούν για τους κινδύνους κατάρρευσης του συτήματος υγείας αν δεν επιτευχθεί αμέσως συμφωνία με τους θεσμούς και δεν αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

 

Εάν δεν επιτευχτεί άμεσα συμφωνία με τους «θεσμούς» και δεν αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, οι επιπτώσεις στην υγεία του ελληνικού πληθυσμού θα είναι δραματικές. Η οικονομική κρίση σαφώς έχει επηρεάσει αρνητικά την υγεία, κυρίως τη ψυχική και πρωτίστως των ανέργων και των φτωχών στρωμάτων, ωστόσο προς το παρόν οι δείκτες θνησιμότητας και το προσδόκιμο ζωής των ελλήνων δεν φαίνεται να έχουν ακόμα επηρεαστεί.

Από τη Δευτέρα, όμως, εάν προκληθεί άτακτη χρεοκοπία της οικονομίας, θα χρεοκοπήσει και το σύστημα υγείας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ελλήνων πολιτών.

Πολλά δημόσια νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, υπερβαίνουν σήμερα το 1 δισ. ευρώ από 600 εκατ. ευρώ που ήταν στις 25 Ιανουαρίου του 2015. Εάν στο άμεσο μέλλον δεν χρηματοδοτηθούν, πολλά εξ αυτών θα πρέπει να κλείσουν γιατί δεν θα μπορούν να προμηθεύονται όχι μόνο τα αναλώσιμα, στα οποία ήδη παρουσιάζονται ελλείψεις, αλλά και τα εξειδικευμένα υλικά τα οποία είναι απαραίτητα για ορθοπεδικές, καρδιοχειρουργικές, κ.ά. επεμβάσεις, καθώς και τα φάρμακα, κυρίως δε αυτά για σοβαρές παθήσεις (πχ αντικαρκινικά).

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, η ήδη μειωμένη παροχή θα γίνει ακόμα πιο προβληματική, γιατί οι εταιρείες δεν θα τα προμηθεύουν χωρίς να πληρώνονται. Ακόμα και η 3μηνη επάρκεια που προβλέπει η νομοθεσία, δεν θα μπορεί να εξασφαλιστεί. Επιπλέον, δεν θα μπορούν να εκτελούνται οι 3μηνες συνταγές για τους χρόνιους ασθενείς, ενώ σημαντικά και πολύ αποτελεσματικά φάρμακα που κυκλοφορούν διεθνώς, δεν θα εισάγονται στην Ελλάδα. Οι δε απολύσεις στις φαρμακευτικές εταιρείες θα πάρουν μαζικές διαστάσεις.

Αντίστοιχα βέβαια φαινόμενα (κλείσιμο επιχειρήσεων, απολύσεις, αδυναμία προμήθειας πρώτων υλών και υλικών, μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών κ.λπ.) αναμένονται άμεσα σε όλες γενικά τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού αλλά και στην οικονομία.

Υπογραμμίζεται ότι σε όποιες χώρες τα τελευταία χρόνια υπήρξε άτακτη χρεοκοπία, όπως στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και στις χώρες της Ν.Α. Ασίας στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, καταγράφηκε αύξηση των θανάτων κατά 20% και μείωση του προσδόκιμου ζωής από 5 έως 7 χρόνια.

Ας μην αφήσουμε να συμβούν όλα αυτά στη χώρα μας. Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε ΝΑΙ μόνο για την παραμονή μας στην Ευρώπη. Ψηφίζουμε ΝΑΙ και για την υγεία μας και κυρίως για την υγεία των παιδιών μας.

Μ. Γείτονα, Αν. Καθηγήτρια, Οικονομικής Ανάλυσης Κοινωνικής Πολιτικής &

Οικονομικών της Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Κ. Δικαίος, Επίκ Καθηγητης Πολτικής και Ιστοριας Υπηρεισών Υγειονομικής

        Φροντιδας, ΔΠΘ

Λ. Λιαρόπουλος, Ομ. Καθηγητής Πολιτικής Οικονομικών Υγείας, ΕΚΠΑ

Ν. Μανιαδάκης, Καθηγητή Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, ΕΣΔΥ

Ν. Πολύζος, Καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, ΔΠΘ

Α. Σισούρας, Ομ. Καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας Υγείας, Πανεπιστήμιο

Πατρών

Σ. Σούλης, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, ΤΕΙ

Αθήνας

Κ. Σουλιώτης, Επίκ. Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Γ. Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ

Γ. Υφαντόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, ΕΚΠΑ

Τ. Φιλαλήθης, Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής – Προγραμματισμού Υγείας,

Πανεπιστήμιο Κρήτης 

Π. ΚαναβόςΑν. Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Υγείας, London Scholl of Economics and Political Science

Χ.Οικονόμου, Αν. Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.