Σύνδεση συνδρομητών

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το δημοψήφισμα και η αμνησία του ΑΠΕ

Αλεξάνδρα Βουδούρη
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 10:23
Ο Νίκος Κοτζιάς με τον Ντιντιέ Ρέιντερς.
ΑΠΕ/ΜΠΕ
Ο Νίκος Κοτζιάς με τον Ντιντιέ Ρέιντερς.

Για πρώτη φορά το Συμβούλιο της Ευρώπης αμφισβήτησε προχθές τον τρόπο διεξαγωγής εκλογικής διαδικασίας σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Θορμπγιόρν Τζάκλαντ, σε ανακοίνωσή του, επισήμανε ότι το δημοψήφισμα, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Ελλάδα, την Κυριακή δεν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές.

Στην ουσία, για πρώτη φορά ο παλαιότερος οργανισμός στην Ευρώπη, που ιδρύθηκε το 1949 με κύριο σκοπό πλέον την ευρωπαϊκή ενοποίηση, αμφισβήτησε η εγκυρότητα των όρων διεξαγωγής δημοψηφίσματος σε κράτος - μέλος της ΕΕ. Αυτό φαίνεται πως δεν ήταν αρκετό για να υπάρξει έστω και τυπικά μια απάντηση ή ένα σχόλιο από την ελληνική κυβέρνηση.

Έλαχε στον αντιπρόεδρο της βελγικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ντιντιέ Ρέιντερς, που βρέθηκε σήμερα στην Αθήνα για συνομιλίες με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, να εκμαιεύσει τελικά χάριν όλων μας την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Αν και στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Ντιντιέ φρόντισε να επισημάνει ότι δεν θέλει να εμπλακεί στο θέμα του δημοψηφίσματος, καθώς, όπως είπε, πρόκειται για υπόθεση της Ελλάδας, ωστόσο δεν μπόρεσε να μην ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όταν του ετέθη ερώτημα από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντιντιέ ρωτήθηκε για το ποια είναι η άποψή του για το γεγονός ότι «πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες παίρνουν θέση ανοιχτά υπέρ του ΝΑΙ και βεβαίως» –σύμφωνα πάντα με τη δημοσιογράφο– «εναντίον του ΟΧΙ με πολύ δυσμενείς –κατά εκείνην– χαρακτηρισμούς». Ο βέλγος πολιτικός τόνισε:

Θέλω να σας πω ότι μέχρι πρόσφατα ήμουν Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα ακούσατε χτες ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης διατύπωσε την άποψη ότι είναι δύσκολο να συμφωνήσει με τη διαδικασία αυτή, ενός δημοψηφίσματος που οργανώνεται μέσα σε οκτώ μέρες και όπου το διακύβευμα, μάλλον η απόφαση που καλούνται να λάβουν οι πολίτες είναι δύσκολη. Δηλαδή το διάστημα είναι σύντομο και το θέμα είναι δύσκολο και εγώ αυτή την άποψη έχω.

Εξόχως διευκρινιστική του τρόπου που αντιλαμβάνεται η ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και κυρίως του τρόπου, που πρέπει να ενημερωθεί για ό,τι πρόκειται να ψηφίσει ο έλληνας πολίτης ήταν η απάντηση του έλληνα ομολόγου του, Νίκου Κοτζιά.

Κατ' αρχάς να πω για το Συμβούλιο της Ευρώπης που θεωρεί σύντομο το χρονικό διάστημα της μιας εβδομάδας, φανταστείτε να ήταν περισσότερος χρόνος με αυτή την κατάσταση των Τραπεζών. Αλλά το κυριότερο είναι ότι κατανοώ τους εκπρόσωπους του Συμβουλίου της Ευρώπης γιατί δεν έζησαν πέντε χρόνια εδώ. Μπορεί να μην ξέρει ο κάθε καθημερινός άνθρωπος την κάθε λεπτομέρεια των προτάσεων πράγματι, αλλά πέντε χρόνια το έχει γνωρίσει πάνω στην πλάτη του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τελικά το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν έβαλε στο σχετικό τηλεγράφημά του την απάντηση του κ. Ρέιντερς.

 

 

Αλεξάνδρα Βουδούρη. Δημοσιογράφος, εργάζεται στο ξενόγλωσσο τμήμα του Αθήνα 984.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.