Σύνδεση συνδρομητών

Δεν απέτυχε ο Τσίπρας, Μάρκο (Mαζάουερ)

Γιώργος Προκοπάκης
Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015 18:36
O καθηγητής Μαρκ Μαζάουερ.
Αρχείο The Books' Journal
O καθηγητής Μαρκ Μαζάουερ.

Ένα γράμμα στον Μαρκ Μαζάουερ, από τον Γιώργο Προκοπάκη, σε οικείο τόνο, αφού γνωρίζονται προσωπικά και ο Γιώργος τον προσφωνεί Μάρκο. Ο λόγος; Τα όσα επικριτικά υποστήριξε ο Μαρκ Μαζάουερ για τον έλληνα πρωθυπουργό στους Financial Times. (http://www.ft.com/intl/cms/s/0/136278a2-1a5a-11e5-8201-cbdb03d71480.html#axzz3e5ZutusZ)

 

Μάρκο,

Ακολουθώ την παραίνεσή σου: «με λένε Μάρκο» είχες πει πάνω στη χειραψία, στην αυλή του σπιτιού μου, αρκετά χρόνια πριν, όταν γνωριστήκαμε. Ωραίες εποχές! Πανεπιστημιακοί από διάφορα μέρη του κόσμου, μαζί και κάποιοι πατριώτες μας (βλέπεις, είσαι ένας από μας – από δική σου επιλογή). Με μερικούς απ’ αυτούς, ίσως έχεις την ευκαιρία να τα πείτε – και να διαφωνήσετε κάθετα σχετικά μ’ αυτά που λες στο χθεσινό σου στους FinancialTimes, «Ο Τσίπρας να βάλει τη χώρα πάνω από το κόμμα». Πάνω σ’ αυτό θέλω να πω κι εγώ μερικά λόγια.

Το άρθρο σου αναπαράγεται στον ελληνικό Τύπο και στο διαδίκτυο με επικεφαλίδα σε παραλλαγές που λέει: «ο Τσίπρας απέτυχε, λέει σε άρθρο του ο Μαρκ Μαζάουερ». Σωστά, γιατί αυτό λες! Κάνεις λάθος όμως. Απέτυχε ο Τσίπρας που είχες εσύ στο μυαλό σου, όχι ο Τσίπρας ο οποίος, αυτή τη στιγμή που σου γράφω, παίζει σε μια ζαριά το μέλλον μερικών γενεών Ελλήνων. Η επιτυχία ή η αποτυχία κρίνεται σε σχέση με τους στόχους. Άλλους στόχους είχε ο Τσίπρας του μυαλού σου κι άλλους ο κανονικός.

Ο Τσίπρας πέτυχε, λοιπόν. Πέτυχε να νομιμοποιήσει την ακροδεξιά, αντισημιτική, ρατσιστική ρητορική και να την ενσωματώσει στο συγκρουσιακό αφήγημα της Αριστεράς – το ότι εσύ πιθανότατα αναγνωρίζεις μόνο Ακροδεξιά σ’ αυτό δεν έχει σημασία, αυτός είναι που μοιράζει τους χαρακτηρισμούς. Δεν το είδες στο Σύνταγμα την 4η Φεβρουαρίου, τότε που παπάδες χόρευαν με τους «καταστασιακούς» και με τους αριστερούς της Αίγινας, με βυζαντινές σημαίες! Δεν το είδες με τον σακάτη ναζί που κραδαίνει πέη ή ζητάει τη στάχτη των Ελλήνων από τα κρεματόρια.  Έπρεπε να δεις την ανάρτηση του κυβερνητικού βουλευτή με τη δημιουργική παρέμβαση «Μένουμε Ευρώπη» στην είσοδο του Άουσβιτς για να ψυλλιαστείς κάτι! Ξέρεις, τα κυβερνητικά μπουμπούκια είδαν τον τίτλο του βιβλίου σου Σκοτεινή Ήπειρος, για την Ευρώπη, κι έμειναν εκεί –δεν το ξεφύλλισαν καν!–, δικός μας είναι, έλεγαν από μέσα τους, με τα τόσα που είχες γράψει για τον δικό σου Τσίπρα, όχι τον κανονικό. Άντε τώρα να τους εξηγείς ότι τον φανταζόσουν Ζωρές του ’36, αλλά μας προέκυψε Μουσολίνι του ’22! Τι να πω; Ούτε το ότι, την 26η Ιανουαρίου, μέσα σε είκοσι λεπτά, χωρίς να μιλήσει σε κανέναν άλλο, επέλεξε να συγκυβερνήσει με την Ακροδεξιά, σε έβαλε σε υποψίες. Θα μου πεις, δεν είσαι πολιτικός, ιστορικός είσαι – θα περιμένουμε όλοι μαζί σε μερικά χρόνια το εξαιρετικά τεκμηριωμένο βιβλίο σου, με πιθανό τίτλο Greece, thecountryofghosts. Από τα αρχεία βλέπεις πιο καθαρά –δυστυχώς, εκ των υστέρων– τι έχει γίνει!

Δεν ξέρω αν παρατήρησες, στην Ελλάδα κάτι γίνεται και με την ενημέρωση. Λίγα πράγματα, όχι ιδιαίτερα σημαντικά. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση δίνει από δω κι από κει εκπομπές της εκκλησίας και του στρατού – κάθε μη κυβερνητική φωνή είναι «εκπρόσωπος των δανειστών» και το Δίστομο σπάει τα ρεκόρ στις επαναλήψεις. Τα χυδαία φύλλα του φασισμού και του αυριανισμού, στα πρωτοσέλιδά τους, έχουν ως  Άη Γιώργη του ελληνισμού τον κανονικό Τσίπρα – ο Ζωρές σου επιβεβαιώνει  ως και προφητείες του γέροντα Παϊσίου! Στο πανεπιστήμιο που αναγορεύθηκες επίτιμος διδάκτορας τις προάλλες,  τον πανηγυρικό για την Εθνική Παλιγγενεσία εξεφώνησε ο πρωθυπουργός ύστερα από 45 χρόνια – πριν 45 χρόνια ήταν ένας δικτάτορας! Θα ‘μαθες εκεί και για τον κοινό μας φίλο που από αλτουσεριανός διανοούμενος έγινε ατζέντης της βαθιάς συντήρησης και της οπισθοδρόμησης – της εκκλησίας, των συντεχνιών, των βιαστών του πανεπιστημίου που ξέρεις. Ο άλλος διανοούμενος, του πολιτισμού αυτός, επαναφέρει τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό!

Δε λέω άλλα, μη σε κουράσω. Μένω σ’ αυτά του στενού σου ενδιαφέροντος, ιδίως στα θέματα ολοκληρωτισμού, που τόσο επιτυχημένα έχεις περιγράψει. Κάνεις λάθος, Μάρκο! Ο Τσίπρας κάθε άλλο παρά απέτυχε! Ο Τσίπρας, ο πραγματικός, αυτός που πολλοί στην Ελλάδα έβλεπαν και χτυπούσαν καμπανάκια εδώ και χρόνια – αυτός που ανδρώθηκε χέρι-χέρι με τον ολοκληρωτισμό και το σκοταδισμό στις πλατείες του 2011– πέτυχε εκκωφαντικά. Τον δικό του στόχο, όχι αυτόν που φανταζόσουν ότι είχε.

Εκείνοι που απέτυχαν είναι όλοι όσοι, παρά τις προσπάθειές τους,  δεν κατάφεραν να περάσουν στην ελληνική κοινωνία αυτό που διέβλεπαν. Αυτοί, που ο δικός σου Τσίπρας, όταν στα μάτια σου φάνταζε ακόμη Ζωρές, τους έλεγε γερμανοτσολιάδες, εβραιομασόνους, πουλημένους στους τοκογλύφους. Απέτυχαν να δείξουν σε ανθρώπους σαν κι εσένα, με την κουλτούρα του κοσμοπολιτισμού, την πραγματικότητα. Θα υποστούν –θα υποστούμε– μαζί με τους άλλους Έλληνες τις συνέπειες της ήττας τους/μας. Να είσαι σίγουρος όμως πως θα συνεχίσουν να το παλεύουν (θα συνεχίσουμε να το παλεύουμε), με ή χωρίς τη βοήθειά σου.

Μια και είδες επιέλους την πραγματικότητα, ελπίζω να δραστηριοποιηθείς για τους συμπολίτες σου (πάντα σε θεωρώ έναν από μας – ίσως κι εσύ αποκτήσεις πρόβλημα στο μέλλον με τους εθνικοσιαλιστές φίλους του Τσίπρα-που-δεν-είναι-Ζωρές, από τη στιγμή που θα διαβάσουν και το τι λες στα βιβλία σου, για το φασισμό, για τους εβραίους της Θεσσαλονίκης και τέτοια).

Όλα τα παραπάνω σ’ τα λέω από αγάπη για τις σελίδες των βιβλίων σου. Καταλαβαίνω πολύ καλά τη στάση πολλών διακεκριμένων επιστημόνων όπως εσύ. Υπάρχει η ανάγκη εμπλουτισμού του συνολικού –ευρύτερου–  αφηγήματος. Το ‘δαμε με τους οικονομολόγους πολύ καθαρά! Για το αστείο της υπόθεσης, να σου θυμίσω τον νομπελίστα για τον οποίο δεν έτρεχε τίποτε με την ελληνική και την ευρωπαϊκή κρίση, μια και θα παρενέβαινε η κεντρική τράπεζα να καθαρίσει – ένας δημοσιογράφος του είπε «άλλο η ΕΚΤ, άλλο η FED»! Με ένα «σοβαρά;», συνέχισε απτόητος επί πέντε χρόνια το δικό του τροπάρι. Ή ο άλλος νομπελίστας, ο οποίος επί πέντε χρόνια απετύγχανε σε κάθε πρόβλεψή του και πριν μερικές εβδομάδες αποφάσισε επί τέλους να δηλώσει αποχή! Να ‘ξερες, Μάρκο, πόσο κακό έκαναν και για πόσες γενιές στα δέκα εκατομμύρια των Ελλήνων, για να λύσουν τις διαφορές νεοκεϋνσιανών και φιλελεύθερων με την ευκαιρία του σπαρταριστού παραδείγματος.

Ξέρεις, η αλήθεια είναι σαν τη βαρύτητα. Το μήλο θα πέσει κάποτε στο κεφάλι του Νεύτωνα! Το ζήτημα είναι τι κάνει κανείς όταν του ‘ρχεται το μήλο. Από τους νομπελίστες που λέγαμε, ο ένας είπε «ουπς!» και συνέχισε σαν να μην τρέχει τίποτε, ο άλλος αποτραβήχτηκε (αν και φαίνεται πως το ξανασκέφτεται), αφού άλλαξε την άποψή του για την ευεργετική έξοδο από την ευρωζώνη. Κάτι θα κάνεις και συ τώρα που έπεσε το μήλο! Μπορείς να πάρεις μια σφυρίχτρα και να σφυρίξεις για μας – δεν μπορείς να φαντασθείς πόσο ανακουφιστικό θα είναι.

                                                                                                                                                                           Γιώργος

2 σχόλια

Σωτήρη μας έκανες τα μούτρα κρέας. Απλώς αναλογίσου με ιστορικό κριτήριο, ντερριντιανή προοπτική και ντελεζιανό ρίζωμα, τίνος βόθραρου θα είναι συνώνυμο η αριστερά μετά το ιλιγγιώδες ναι στο δημοψήφισμα, όταν ακουστεί πια η φωνή του λαού που ο Τσίπρας επικαλείται, επιτελεστικά σαφώς, κατά Μπάτλερ.

Μανώλλης
Μανώλλης
29 Ιουν 2015, 02:06

Όντως δεν απέτυχε ο Τσίπρας. Απέτυχαν οι «εγγράμματοι δεξιοί», που πριν το 2010 δεν ήταν καν δεξιοί. Μετά από 25% ύφεση, θυμήθηκαν ότι δε θέλουν υφεσιακά μέτρα. Και θεωρούν λογικό το επιχείρημα ότι ο Τσίπρας χάλασε τις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους, επειδή ο Τόμσεν δεν μπορεί πια να υπαγορεύει εντολές με τα πόδια του στο τραπέζι. Απέτυχαν, επειδή κάνανε γαργάρα την Αμυγδαλέζα δυο χρόνια, επειδή ρατσισμός είναι να μη γουστάρεις τους ισχυρούς, όχι τους Πακιστανούς. Λένε εθνολαϊκιστές το Σύριζα, που διαπομπέυανε οροθετικές μια βδομάδα πριν τις εκλογές του 2012. Κράζουν για τα εξοπλιστικά, την ώρα που ανάβουν κεράκια στον Άγιο Σημίτη του 5% του ΑΕΠ για το ΥΠΕΘΑ.

Α ρε Μάρκο, κι εσένα σε έφαγε η κρίση. Μινώταυρος πραγματικός.

Σωτήρης
Σωτήρης
26 Ιουν 2015, 12:06

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.