Σύνδεση συνδρομητών

Αθηναίοι δημoσίως διαλογιζόμενοι

Γιώργος Καρπούζας
Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015 23:50
Αθήνα, πλατεία Συντάγματος, 21 Ιουνίου 2015. Δημόσιος διαλογισμός.
Ιωάννης Αυγουστάτος
Αθήνα, πλατεία Συντάγματος, 21 Ιουνίου 2015. Δημόσιος διαλογισμός.

Την Κυριακή 21 Ιουνίου στις 10:30 στο Σύνταγμα, κατά την  ημέρα που ορίστηκε από φέτος ως ημέρα εορτασμού της γιόγκα διεθνώς, μια ομάδα ανθρώπων στην Αθήνα έδειξε ακόμη μία φορά την πρόθεση της να συμβαδίσει με τις χώρες της Εσπερίας στην αναζήτηση της αλήθειας και της αυτοπραγμάτωσης, μέσα από αρχαίες πρακτικές της Ανατολής. Ex Oriente Lux.

 

Είχα δει εδώ και ημέρες στο facebook την ανακοίνωση για τον Πρώτο Πανελλήνιο Δημόσιο Διαλογισμό στην πλατεία Συντάγματος. Υπήρξα αμελής και δεν φρόντισα να βρω ένα χαλάκι για να εναποθέσω το σώμα μου και έτσι, όταν ήρθε η ημέρα και ώρα, δεν μπόρεσα να συμμετάσχω αλλά παρακολούθησα την εκδήλωση από ένα παγκάκι της πλατείας που το βάραγε ανελέητα ο αθηναϊκός ήλιος όχι όμως τόσο ανελέητα όσο τους συμμετέχοντες που βρίσκονταν στην πλατεία προς τη μεριά που βλέπει στην Ερμού.

Δεν ήταν πολλοί. Ομολογώ προς στιγμήν είχα πιστέψει ότι θα είχαν απλωθεί σε όλη την πλατεία, ήταν όμως μια ομήγυρη 70-90 ατόμων που, καθισμένα οκλαδόν, διαλογίζονταν σχηματίζοντας ομόκεντρους κύκλους. Άρχισαν στην ώρα τους σχεδόν και, μετά από κάποια εισαγωγή του συντονιστή τους το περιεχόμενο της οποίας δεν πολυάκουσα λόγω της απόστασης,  διαλογίστηκαν σιωπηλά, ενώ νέες αφίξεις κάπως καθυστερημένα εναπέθεταν τα χαλάκια τους και εντάσσονταν στον συλλογικό διαλογισμό. Οι περαστικοί κοιτούσαν περίεργα ή αδιάφορα, ένας σκέιτερ έκανε θόρυβο με το σκέιτ του, δύο αστυνομικοί ήταν παρόντες καθώς και φωτογράφοι και άνθρωποι με μπλουζάκια στα οποία γραφόταν το όνομα της οργάνωσης που οργάνωσε το εγχείρημα.

Μοιράστηκε ένα ενημερωτικό κείμενο μιας σελίδας σε όσους βρίσκονταν εκεί γύρω. Ένας ιερωμένος της Ορθόδοξης Εκκλησίας πέρασε από εκεί κατά την  ώρα του διαλογισμού και προσπέρασε φορώντας το μαύρο ράσο του μέσα στο καλοκαίρι, ίσως ζηλεύοντας τον χαλαρότερο ενδυματολογικό κώδικα των διαλογιζομένων. Κάποια φορές ακουγόταν η μουσική από την αλλαγή της φρουράς των ευζώνων στον άγνωστο Στρατιώτη. Ορθοδοξία, εύζωνοι, σκέιτερ, τουρίστες, αστυνομικοί, πνευματικοί ακτιβιστές, οι αντιφάσεις της αθηναϊκής κοινωνίας παρήλασαν   στο Σύνταγμα. Ο διαλογισμός μπορεί να ήταν δημόσιος, είναι όμως η δημόσια σφαίρα στην Αθήνα αντανάκλαση μιας κοινής συλλογικότητας;

Δεν υπάρχει αμφιβολία για την ηθική σοβαρότητα των οργανωτών της εκδήλωσης. Ωστόσο η πρακτική συλλογικής έκφρασης που διακονούν δεν έχει μαζική απήχηση ακόμα στη χώρα μας. Στο Σύνταγμα έγιναν και θα γίνουν συγκεντρώσεις για τη στήριξη της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ή για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί υπήρξε προσέλευση. Ο πολιτικός ακτιβισμός όταν αφορά οικονομικά ζητήματα γεμίζει πλατείες, ο αμιγώς πνευματικός ακτιβισμός όχι. Στην Ινδία ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε δημόσια εκτέλεση ασκήσεων γιόγκα. Οι μυημένοι θα ξέρουν τις διαφορές γιόγκα και διαλογισμού, στα μάτια όμως του μέσου Έλληνα  η όποια διάκριση εντάσσεται στα ψιλά γράμματα. Τα πνευματικά αγαθά συναντούν φαίνεται περισσότερα προσκόμματα από ό,τι τα άλλα αγαθά στην ελεύθερη διακίνησή τους.

Όπως έγραψε και ο Στέφανος Κασιμάτης στις 18 Ιουνίου στην Καθημερινή: «Η αγορά της πίστης λειτουργεί με δικούς της κανόνες και διαφέρει από τις άλλες της παγκόσμιας οικονομίας».

Γιώργος Καρπούζας. Νομικός.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.