Σύνδεση συνδρομητών

Μένουμε Ευρώπη - στο Σύνταγμα και τη Δευτέρα

Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015 12:08
Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015. Ο Ρόμπι Γουίλλιαμς παρακολουθεί από το μπαλκόνι της Μεγάλης Βρεταννίας, όπου έμενε, τη συγκέντρωση των ευρωπαϊστών. Στη συναυλία του, του Σαββάτου, έκανε μνεία του  πολιτικού πολιτισμού που εισέπραξε απ' αυτή.
Ματούλα Κουστένη
Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015. Ο Ρόμπι Γουίλλιαμς παρακολουθεί από το μπαλκόνι της Μεγάλης Βρεταννίας, όπου έμενε, τη συγκέντρωση των ευρωπαϊστών. Στη συναυλία του, του Σαββάτου, έκανε μνεία του πολιτικού πολιτισμού που εισέπραξε απ' αυτή.

Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα με την επιτυχία της συγκέντρωσης "Μένουμε Ευρώπη" την προηγούμενη Πέμπτη. Κυρίως γιατί δεν περίμενα το μέγεθος και τον παλμό της. Η νέα συγκέντρωση της Δευτέρας χρειάζεται να μη διαψεύσει τον πολιτισμό που εξέπεμψε.

 

Έχω παρευρεθεί κι άλλες φορές σε παρόμοιες εκδηλώσεις, τρεις και ο κούκος, καταλήγοντας στα πικρόχολα σχόλια "Αυτοί είμαστε, αυτή είναι η ευρωπαϊκή Ελλάδα". Την προηγούμενη Πέμπτη εξεπλάγην - και διεψεύσθην - πολύ ευχάριστα! Φαίνεται πως λειτούργησε το ένστικτο αυτοσυντήρησης της σκεπτόμενης Ελλάδας, η οποία μπορεί να είναι μειοψηφική, αλλά θέλω να πιστεύω πως δεν είναι αμελητέα ποσότης. Κι ελπίζω η αυριανή συγκέντρωση να είναι πολλαπλάσια σε μέγεθος, ώστε να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση πως η χώρα αυτή δεν προτίθεται να αυτοκτονήσει.

Διαβλέπω, όμως, τον κίνδυνο της αυξανόμενης πόλωσης στην κοινωνία.

Αποδίδω πολύ μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση, η προπαγάνδα της οποίας βασίζεται στη διχαστική λογική "Ο μη ων μετ' εμού κατ' εμού εστί" (Με ένα ταυτόσημο απλοϊκό σχήμα ο George W. Bush ξεκίνησε τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003).

Υποψιάζομαι δε βασίμως πως το φιλοευρωπαϊκό μήνυμα της αυριανής συγκέντρωσης έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την συγκρουσιακή - εν τέλει αντιευρωπαϊκή - στρατηγική της κυβέρνησης, εξ ου και η χολή που στάζει. Ας είναι.

Καλό θα ήταν η πρωτοβουλία "Μένουμε Ευρώπη" να εκληφθεί από τους πολίτες ως ενωτικό και πανεθνικό πρόταγμα, ώστε η ίδια η κοινωνία να απαξιώσει και να απομονώσει τις αντιευρωπαϊκές φωνές στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Γι'αυτό, λοιπόν, θα ήταν χρήσιμη η αυτοσυγκράτηση αύριο, όπως και τις επόμενες μέρες. Σαφές φιλοευρωπαϊκό μήνυμα και κριτική στάση έναντι της κυβέρνησης, αλλά χωρίς εμπρηστικές δηλώσεις (πλακάτ, συνθήματα, κ.λπ.) που μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη σ'αυτήν την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

Αυτή θα ήταν η καλύτερη απόδειξη ότι όντως μένουμε Ευρώπη!

 

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.