Σύνδεση συνδρομητών

Το ψέμα της επικείμενης συμφωνίας

Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015 11:30
Γελοιογραφία του Χρήστου Παπανίκου.που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Αναγγελία του Αγρινίου.
Χρήστος Παπανίκος / Αναγγελία
Γελοιογραφία του Χρήστου Παπανίκου.που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Αναγγελία του Αγρινίου.

Η συνεχής διαβεβαίωση εκ μέρους του πρωθυπουργού ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία μικρή αξιοπιστία έχει, καθώς έχει συστηματικά διαψευστεί. Απέναντι σε μία Ευρώπη που χαμογελά με τις ανακολουθίες του και αμφισβητεί ότι λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει αδιάλειπτα να δηλώνει αισιόδοξος για την προοπτική συμφωνίας. Γιατί άραγε;

Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη διαπραγμάτευση. Αντί τους τελευταίους μήνες να αγωνιά για την επίτευξη συγκλίσεων, κωλυσιεργεί και ελπίζει ότι η Ευρώπη θα εξαναγκαστεί να προσχωρήσει στην πρόταση του. Βεβαίως, αυτή η υπεραισιόδοξη τακτική φανερώνει την παιδαριώδη εξομοίωση της διαπραγμάτευσης με ανατολίτικο παζάρι, γεγονός απαράδεκτο για μια πολύπλοκη διαπραγμάτευση μεταξύ εθνών. Εκτός αυτού, δείχνει ότι ποτέ δεν απέκτησε εικόνα του πόσο κοντά ή μακριά ήταν από τη συμφωνία, καθώς θεωρούσε ότι η πρωτοβουλία ανήκε στην πλευρά των δανειστών και αρνιόταν να έχει ουσιαστική συμμετοχή στην συνδιαμόρφωση ενός κειμένου συμφωνίας.

Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος είναι ότι, αν και δεν έχει μάθει ακόμη από διαπραγματεύσεις, έχει πλέον καταλάβει ότι δεν θα πετύχει ποτέ το είδος της συμφωνίας που ονειρευόταν. Τότε γιατί να ισχυρίζεται το αντίθετο, θα μου πείτε. Η απάντηση είναι απλή: από διαπραγμάτευση δεν ξέρει αλλά στην παραπλάνηση είναι μαέστρος. Όσο περισσότερο πείθει τον ελληνικό λαό ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, τόσο περισσότερο είναι πιθανό η επερχόμενη αποτυχία να αποδοθεί σε μια ύπουλη στραβοτιμονιά των εταίρων μας την ύστατη ώρα. Ο ίδιος τότε θα επιδείξει έκπληξη και θυμό απέναντι στην υπονόμευση της σχεδόν σίγουρης συμφωνίας.

Είναι παραπάνω από σαφές ότι αν ήταν ικανός διαπραγματευτής, ο πρωθυπουργός θα είχε ήδη δημιουργήσει κλίμα σύγκλισης, σε αντιδιαστολή με τον τρέχοντα εκνευρισμό, ακόμη και χλευασμό, εκ μέρους των εταίρων μας. Είναι δηλαδή σαφές ότι δεν επίκειται συμφωνία σύντομα. Ο μόνος λόγος που διαβεβαιώνει ο Αλέξης Τσίπρας για αυτό το ενδεχόμενο είναι για να ρίξει τελικά το φταίξιμο στους δανειστές. Ο λαός όμως δεν πρόκειται να ξεγελαστεί τόσο εύκολα.

Αλέξιος Αρβανίτης

Διδάκτωρ κοινωνικής ψυχολογίας. Διδάσκει στο τμήμα ψυχολογίας του Οικονομικού Κολλεγίου Αθηνών (BCA), στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα κατάρτισης στις διαπραγματεύσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

1 σχόλιο

Αδυνατώ να καταλάβω γιατί νέοι ανθρωποι σαν εσάς και σπουδαγμένοι, διαστρεβλώνουν τα πράγματα στο μυαλό τους με τέτοιο τρόπο που φτάνει στα όρια -να μου επιτρέψεις να το πω- της παράνοιας. Τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκα. Είτε υπάρχει συμφωνία με τους εταίρους (με τον τρόπο που θέλουν αυτοί, με τον τρόπο που θέλουμε εμείς, δεν έχει σημασία τώρα) είτε πτωχεύουμε (ξανά και φανερά αυτή τη φορα). Μου πες, σου πα, έκρυψες, έκρυψα, άλλα έλεγες - άλλα κάνεις και τέτοια σουξουμούξου είναι δείγματα πόλωσης και κομματικού φανατισμού που βλέπω να σε διακατέχει και εσένα, έναν σπουδαγμένο νέο. Δυστυχώς όμως με αυτή τη νεολαία δε πάμε πουθενά. Να μαντέψω ότι εσύ είσαι υποστηρικτής του Ποταμιού (που κράζει χωρίς να έχει να προτείνει κάτι καλύτερο) που και εγώ στην αρχή το καλοέβλεπα αλλά μετά είδα τα μαύρα του τα χάλια. Εύχομαι και στα δικά σας ξεστραβώματα σύντομα.
Φιλικά
Φαλής

Φαλημέντο
Φαλημέντο
25 Ιουν 2015, 11:06

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.