Σύνδεση συνδρομητών

Το αστέρι, το μνημείο και ο αντισημιτισμός

Παρασκευή, 15 Μαϊος 2015 19:24
Το μνημείο που τελικά δε θα αποκαλυφθεί.
ΚΙΣΕ
Το μνημείο που τελικά δε θα αποκαλυφθεί.

Η Δήμαρχος Καβάλας αποφάσισε την τελευταία στιγμή την "αναβολή" των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Ολοκαυτώματος στη μνήμη των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της πόλης, Γιατί; Επειδή δεν της αρέσει "αισθητικά" το άστρο του Δαυίδ!

Το πρωτοσέλιδο της καθημερινής εφημερίδας της Καβάλας Νέα Εγνατία την Παρασκευή 15 Μαΐου είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Το Αστέρι “έφαγε” το Μνημείο - 72 ώρες πριν την εκδήλωση η δήμαρχος “ανακάλυψε” ότι δεν είναι της αισθητικής της». Ως λόγος για την αναβολή της εκδήλωσης μνήμης για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Ολοκαυτώματος της Καβάλας αναφέρεται η αντίδραση συμβούλων της παράταξης της δημάρχου Καβάλας, Δήμητρας Τσανάκα, για το άστρο του Δαβίδ στην πρόσοψη του Μνημείου. Προβλήθηκαν δηλαδή λόγοι αισθητικής.

Η απόφαση για την ανέγερση του μνημείου είχε ληφθεί από το μακρινό 2004! Η αναβολή της εκδήλωσης αποτελεί μεγάλη προσβολή της μνήμης χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων που χάθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Καβάλα πήρε μια ντροπιαστική για την πόλη και για τη χώρα απόφαση, τη στιγμή μάλιστα που τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στην Καβάλα είναι υψηλά.

Έχοντας μελετήσει το θέμα στο παρελθόν δεν μου κάνει προσωπικά καμία εντύπωση αυτή η είδηση. Στην Ελλάδα οι λόγοι απροθυμίας ή καθυστέρησης ανέγερσης μνημείων της Σοά και παραμέλησής τους (ήτοι: βεβήλωσεών τους) είναι ένα θέμα που θα πρέπει κάποτε να μας απασχολήσει σοβαρά. Είναι μόνο η μη αποδοχή της πολιτισμικής ετερότητας; Μήπως υπάρχουν και άλλοι λόγοι, όπως παραδείγματος χάρη η εκάστοτε πολιτική συγκυρία, ο αντισημιτισμός και ο εθνικισμός γενικότερα;

Πάντως αναμένεται μια πιο πειστική ανακοίνωση απ' το δήμο Καβάλας.

Άννα-Μαρία Δρουμπούκη

Ιστορικός, διδάκτορας νεότερης και σύγχρονης ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κυκλοφορούν τα βιβλία της: Μνημεία της λήθης. Ίχνη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (2014), Η Θεσσαλονίκη κατά τη γερμανική Κατοχή. Συλλογή Βύρωνος Μήτου (με τον Ιάσωνα Χανδρινό, 2014). 

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.