Σύνδεση συνδρομητών

Τέσσερα χρόνια. Το editorial του τεύχους 48

Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014 23:54
O Ιντιάνα Τζόουνς στην Αμφίπολη. Εξώφυλλο του Books' Journal, τχ. 48, από τον Αλέκο Παπαδάτο.
Αλέκος Παπαδάτος
O Ιντιάνα Τζόουνς στην Αμφίπολη. Εξώφυλλο του Books' Journal, τχ. 48, από τον Αλέκο Παπαδάτο.

Τεύχος 48.  Το σημερινό εκδοτικό σημείωμα είναι αυτοαναφορικό. Υπάρχει λόγος. Κλείνουμε τέσσερα χρόνια και, μολονότι γεννηθήκαμε τη στιγμή που αναμενόταν η χρεοκοπία της χώρας, αντέξαμε και συνεχίζουμε. Πιο πλήρεις, πιο μεθοδικοί, πιο παρεμβατικοί. Ένα περιοδικό ποικίλης ύλης για απαιτητικούς αναγνώστες. Και μια ιστοσελίδα (booksjournal.gr) που σιγά σιγά μεγαλώνει – και διευρύνει το κοινό της.

Νηφάλιοι και στον πόλεμο. Το Books’ Journal, από την αρχή της κυκλοφορίας του  έθεσε τους στόχους. Αναλυτικά κείμενα γύρω από τα σημαντικότερα προβλήματα του καιρού μας. Παρεμβάσεις ανεξάρτητες. Νηφάλιες κριτικές. Συνθήκες ελεύθερου διαλόγου. Ελευθερία. Μερικές φορές, πολεμική διάθεση – αλλά όχι εμπάθεια ούτε τελεσίδικα πράγματα. Κλίμα διαλόγου, πάντα. Έμφαση στο καλό γράψιμο – ελκυστικά κείμενα, όσο το δυνατόν πιο προσιτά σε ένα κοινό που διαβάζει, χωρίς κατ’  ανάγκην να έχει εξειδίκευση με τα θέματα που προσφέρονται στο περιοδικό.

100 σελίδες το μήνα. Δεν είναι υποχρεωτικό το διάβασμα όλου του εντύπου. Διαβάζει κανείς ό,τι του κεντρίσει το ενδιαφέρον. Τελευταία, προστέθηκαν αρκετές ακόμα σελίδες στο Διαδίκτυο – πάντα με αυστηρό τρόπο ελεγμένες, ώστε να υπηρετούν τις καταστατικές αρχές μας: ενημέρωση και κριτική, πληρότητα, διασταύρωση των πηγών, αναλυτικό πνεύμα, κατατοπιστική και ελκυστική εικονογράφηση. Στόχος είναι, ιδίως το Διαδίκτυο, στο οποίο βαθμιαία θα ανεβεί και όλη η ύλη των έντυπων εκδόσεων, να αποτελέσει μια δεξαμενή γνώσης και μια πηγή έγκυρης πληροφόρησης.

Ιδεολογικό στίγμα. Η γνώση, η μείζων προσπάθεια, η συγκρότηση. Η άρνηση των δογματισμών. Η απέχθεια στους ολοκληρωτισμούς. Είμαστε αριστεροί φιλελεύθεροι σοσιαλδημοκράτες – και δεν αποκλείουμε όσους δεν αισθάνονται αριστεροί ή φιλελεύθεροι ή σοσιαλδημοκράτες. Είμαστε βιβλιόφιλοι, όχι με φετιχιστική διάθεση αλλά, πάντα, προτάσσοντας την κριτική ματιά και τη διεκδίκηση της γνώσης και της αισθητικής απόλαυσης. Και φυσικά, δεν είμαστε εργαλείο στην εξυπηρέτηση οποιουδήποτε στόχου οποιωνδήποτε – κομμάτων, ιερατείων της τέχνης ή του πανεπιστημίου, εκδοτικών φορέων.

Η ύλη. Λογοτεχνία και ποίηση και τέχνες και θέαμα, αλλά και οικονομία και πολιτική και διεθνείς σχέσεις και επιστήμες και ποδόσφαιρο – όλα αυτά είναι τμήμα της ύλης μας. Και βέβαια, μας ενδιαφέρουν εξίσου τα πρόσωπα της γραφής, της σκέψης, των τεχνών, του θεάματος… Κι η πρωτογενής παραγωγή. Και η ανάδειξη παλαιών κειμένων που χρησιμεύουν και στον σημερινό αναγνώστη.

Δεν αποκλείουμε κανέναν. Με το περιοδικό μας συνεργάζονται κάποια από τα σημαντικότερα ονόματα του ελληνικού προσκηνίου – καθηγητές, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, μεταφραστές. Αλλά δεν είμαστε ιερατείο που αποκλείει, ίσα ίσα. Για να γράψει κάποιος στο Books’ Journalπρέπει να είναι συστηματικός, να έχει κάτι ουσιαστικό να πει και τρόπο να το πει για πολλούς. Θα ήμασταν ευχαριστημένοι αν βγάζαμε νέους καλούς γραφιάδες σε τομείς όπως η κριτική λογοτεχνίας… Ή αν δίναμε βήμα σε ακόμα περισσότερους νέους επιστήμονες – ήδη μερικοί είναι ακριβοί τακτικοί συνεργάτες μας.

Δεν είμαστε ιερατείο. Είμαστε ανοιχτοί άνθρωποι, ζωηροί, κάνουμε λάθη… Ζούμε στην εποχή μας, έχουμε πάθη. Αλλά πιστεύουμε στη γνώση, στο διάλογο, στη δουλειά και απεχθανόμαστε την γκρίνια και τη μοιρολατρία. Θέλουμε να βοηθήσουμε να βγει η χώρα από το χάλι στο οποίο βρίσκεται, όχι διότι πάσχουμε από σωτηριολογικό σύνδρομο, αλλά επειδή είμαστε κι εμείς μέσα στην ομαδική κατάθλιψη και καθόλου δεν μας αρέσει. Ανήκουμε στις ζωντανές δυνάμεις του τόπου – και μαζί με τις ζωντανές δυνάμεις του δυτικού κόσμου, στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης μιας όσο το δυνατόν πιο δίκαιης και πιο γοητευτικής παγκοσμιοποίησης, με δημοκρατία, ελευθερία, πρόοδο – αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη και δίκαιους, άξιους σεβασμού, νόμους.

Κέρδος. Δεν υπάρχει κανένα υλικά μετρήσιμο κέρδος από το εγχείρημα – όλες και όλοι ζούμε από άλλες εργασίες. Κι αν υπήρχε, θα επενδυόταν στο προϊόν Books’ Journal – και σε συναφή προϊόντα, εκδόσεις και Διαδίκτυο. Έχουμε όμως το κέφι, τις γνώσεις, την αίσθηση της ελευθερίας, καλές παρέες – και έχουμε κερδίσει ένα αξιοζήλευτο κύρος. Είμαστε απολύτως ανεξάρτητοι, γι’ αυτό χρειαζόμαστε διαφήμιση και καλές κυκλοφορίες για να μπορούμε να χρηματοδοτούμαστε. Αλλά δεν δεχόμαστε να συμψηφίσουμε με διαφήμιση έστω και ένα ιώτα της ύλης μας – και θα επιμέναμε σ’ αυτό, ακόμα κι αν χρειαζόταν να βγαίνουμε με λευκά εξώφυλλα, χωρίς κανέναν διαφημιστικό πόρο. Προφανώς, δεν αρνούμαστε την οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση, κάθε άλλο. Αλλά δεν θέλουμε τίποτα αν προϋποθέτει τη στέρηση της απόλυτης ανεξαρτησίας μας.

Διαφήμιση και αναγνώστες. Το περιοδικό μας ζει από τους αναγνώστες και από τις πολύ φτηνές διαφημίσεις, κυρίως, βιβλίων. Ζητούμε διαφημίσεις αλλά εμείς δουλεύουμε πάντα με γνώμονα τις απόψεις μας, τα ενδιαφέροντά μας, τα ενδιαφέροντα των αναγνωστών. Τα βιβλία που αξίζουν (και έχουμε τη δυνατότητα να τα προσεγγίσουμε), είναι βέβαιο ότι θα τα προσεγγίσουμε, ανεξαρτήτως αν διαφημίζονται ή μη οι εκδότες τους. Τέλος, καλούμε τους αναγνώστες να μη μας ξεχνούν. Να μας αναζητούν, αν δεν μας βρίσκουν μπορούν να γίνουν συνδρομητές (τώρα υπάρχει δυνατότητα και διαδικτυακής συνδρομής) και, πάντως, αν συμφωνούν ότι αξίζει τον κόπο η ύπαρξη του περιοδικού, να μας συστήνουν και στους φίλους τους.

Τέσσερα χρόνια μετά, επιμένουμε με τον ίδιο δυναμισμό, με μεγαλύτερη πείρα και με διευρυμένο κύκλο συνεργατών και αναγνωστών. Το πρώτο στοίχημα κερδήθηκε. Αντέξαμε. Βοηθήστε μας τώρα να αναπτυχθούμε – αν συμφωνείτε ότι αξίζει τον κόπο…

 

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.