Σύνδεση συνδρομητών

Η θεσμική απρέπεια της προέδρου του Αρείου Πάγου

Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2016 12:28
Ο καθηγητής Σταύρος Τσακυράκης (αριστερά) με τον συνάδελφό του Τ.M. Σκάνλον στη διάρκεια ομιλίας, στο βήμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, το 2011.
Αλεξία Τσαγκάρη
Ο καθηγητής Σταύρος Τσακυράκης (αριστερά) με τον συνάδελφό του Τ.M. Σκάνλον στη διάρκεια ομιλίας, στο βήμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, το 2011.

Το editorial του νέου τεύχους 64, του BooksJournal, Μάρτιος 2016, που ήδη κυκλοφορεί.

Όχι ακριβώς σαν κεραυνός εν αιθρία κυκλοφόρησε η είδηση της έγκλησης που υπέβαλε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου (και πρώην πρωθυπουργός, και πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας, ας μην το λησμονούμε...), Βασιλική Θάνου, κατά του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρου Τσακυράκη. Αφορμή της έγκλησης για εξύβριση αποτέλεσε ένα δημοσίευμα του καθηγητή Τσακυράκη από τον Ιούλιο 2015 στο προσωπικό ιστολόγιό του tsakyrakis.wordpress.com, όπου ασκούνταν κριτική στην κ. Θάνου για ένα γεγονός των ημερών: την επιστολή που είχε στείλει η κ. Θάνου σε ομολόγους της εξ αφορμής του δημοψηφίσματος, αναπαράγοντας εν πολλοίς την κυβερνητική προπαγάνδα. Στην κριτική του αυτή, ο κ. Τσακυράκης χρησιμοποιούσε εις βάρος της κ. Θάνου χαρακτηρισμούς όπως «αφελής» και «μιλά ως πολιτικάντης».

Όχι, δεν προκαλεί καμία ιδιαίτερη εντύπωση η έγκληση που κατέθεσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που η κ. Θάνου απασχολεί την επικαιρότητα με τις ασυνήθιστες επιλογές της.

Δεν πέρασε πολύ καιρός από τότε που η κ. Θάνου κατακτούσε τα πρωτοσέλιδα του λεγόμενου αντιμνημονιακού Τύπου με τη μαχητική συνδικαλιστική δράση της. Ως πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, η κ. Θάνου πρωτοστάτησε τότε στις λεγόμενες «διακοπές των συνεδριάσεων» των δικαστηρίων, που είχαν συνέπεια την παράλυση της τρίτης κρατικής λειτουργίας επί μήνες ολόκληρους. Κάποιοι νομομαθείς, βέβαια, στους οποίους ανήκει και ο κ. Τσακυράκης, είχαν μιλήσει τότε για αντισυνταγματική απεργία της κ. Θάνου. Αλλά ίσως να είχαν άδικο και η κ. Θάνου να ξέρει καλύτερα τι προβλέπει το άρθρο 23 του Συντάγματος. 

Η μαχητικότητα της κ. Θάνου δεν επιβραβεύθηκε μόνο από τους συναδέλφους της, που την εξέλεξαν στην θέση της προέδρου της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων (όπου διαδέχθηκε τον κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, τον πρώτο διδάξαντα τις δικαστικές απεργίες). Το απεργιακό και συνδικαλιστικό σθένος της συνάντησε την κυβερνητική επιδοκιμασία όταν διορίστηκε πρόεδρος του Αρείου Πάγου τις δραματικές ημέρες του Ιουνίου 2015. Λέγεται ότι για να συμβεί αυτό χρειάστηκε να παρακαμφθούν νύχτα τρεις αρχαιότεροί της αντιπρόεδροι στην ηγεσία του Αρείου Πάγου. Ήταν τότε η μόνη θέση προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου που πληρώθηκε, ενώ οι άλλες δύο έμειναν κενές. Λίγες εβδομάδες αργότερα, με την προκήρυξη των εκλογών, μάθαμε το γιατί: η κ. Θάνου κλήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πρωθυπουργεύσει, ελλείψει άλλων υποψηφίων.

Αλήθεια, τι γνώμη έχει για όλα αυτά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, καθηγητής Ποινικού Δικαίου και ο ίδιος; Διότι εκείνος και κανείς άλλος είναι αυτός που πρότεινε στο Υπουργικό Συμβούλιο την ανάληψη από την κ. Θάνου του ύπατου δικαστικού αξιώματος, ανοίγοντας το δρόμο για την μελλοντική της πρωθυπουργοποίηση. Βέβαια, και ο ίδιος ο κ. Παρασκευόπουλος έχει πρωταγωνιστήσει σε κωμικοτραγικές μηνύσεις που απασχόλησαν την επικαιρότητα – ενδεικτικώς αναφέεται η καταμήνυση, τον Νοέμβριο 2015, του έως πρότινος συναδέλφου του στο Υπουργικό Συμβούλιο και πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.

Ο κ. Παρασκευόπουλος, εξ άλλου, εισηγήθηκε στη Βουλή διάταξη, τον Δεκέμβριο 2015, δυνάμει της οποίας η πρόεδρος του Αρείου Πάγου απέκτησε για πρώτη φορά πειθαρχική εξουσία επί όλων των δικαστικών λειτουργών. Η διάταξη εκείνη είχε συναντήσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που δεν κατανοούσε το λόγο για τον οποίο έπρεπε να συγκεντρωθεί τόση εξουσία στο πρόσωπο του εκάστοτε προέδρου του Αρείου Πάγου, θεωρώντας την εξέλιξη αυτή ανησυχητική για τη λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών. Δεν πέρασαν παρά λίγες εβδομάδες μόνο μέχρι την κατάθεση της έγκλησης εις βάρος του κ. Τσακυράκη, όπου ο κριτής της έγκλησης εισαγγελικός λειτουργός θα είναι ταυτοχρόνως και κρινόμενος πειθαρχικά από την εγκαλούσα. Μια κατάσταση των πραγμάτων που δεν αρμόζει στο κράτος δικαίου το οποίο ακόμα θέλουμε να είμαστε.

Ας μη γελιόμαστε και ας μην παίζουμε με τις λέξεις: η έγκληση της κ. Θάνου φανερώνει ένα πρωτόγνωρο καθεστωτικό θράσος. Ποτέ στο παρελθόν κάτοχος ενός ανώτατου πολιτειακού αξιώματος δεν επέδειξε τέτοια δυσανεξία στην κριτική. Ποτέ ένας πρόεδρος του Αρείου Πάγου δεν χρησιμοποίησε την περιωπή του αξιώματός του για να καταμηνύσει έναν συνάδελφό του. Ποτέ ένας ανώτατος κρατικός λειτουργός δεν καταδέχτηκε να πέσει τόσο χαμηλά. Ποτέ δεν γελοιοποιήθηκε με αυτόν τον τρόπο ο χώρος της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών. Ποτέ ξανά για μια τόσο γελοία αφορμή δεν κατατέθηκε μια τόσο αθεμελίωτη μήνυση. Η θεσμική απρέπεια της κ. Θάνου μπορεί να έχει μία και μόνη συνέπεια σε ένα ευνομούμενο κράτος.

Την παραίτησή της. 

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.