Σύνδεση συνδρομητών

Ο Αναγνωστάκης κοιτάζει το Κιβώτιο του Αλεξάνδρου

Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2015 01:32
Ο Μανόλης Αναγνωστάκης, από το εξώφυλλο του Books' Journal 59.
Αλέκος Παπαδάτος
Ο Μανόλης Αναγνωστάκης, από το εξώφυλλο του Books' Journal 59.

Το εξώφυλλο του σημερινού τεύχους αναπαριστά τον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη να κοιτάζει ένα κουτί. Μήπως είναι η κάλπη που έβγαλε ακόμα ένα εκλογικό αποτέλεσμα «αριστερό»; Ας δούμε καλύτερα τα δεδομένα πριν δοθεί η απάντηση. [Αναδημοσίευση του εκδοτικού σημειώματος από το Books' Journal 59, που κυκλοφορεί]

Ο χαριτωμένος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε ανακοίνωση του υπουργείου του σχετικά με την διαγραφόμενη λαίλαπα φόρων, κατασχέσεων κ.λπ, απάντησε σε δυο γραμμές την απορία των Ελλήνων γιατί έγιναν οι εκλογές;: «πρέπει όλοι να λάβουν υπ’ όψη την ετυμηγορία της 20/9 και να προσαρμόσουν την πολιτική τους». Για όσους δεν το κατάλαβαν, οι εκλογές έγιναν ώστε με την επίκληση του αποτελέσματός τους να επιβληθούν τα πιο βάναυσα μέτρα στους πολίτες, προκειμένου, εκτός των άλλων, ο κ. Τσακαλώτος να διατηρήσει την αριστερή παρθενία του – τη χρειάζεται και για τις επόμενες εκλογές!

Οι έλληνες πολίτες, λοιπόν, δεν πρέπει να έχουν παράπονο. Ο ηγεμών τούς προσέφερε τη δυνατότητα να εκφράσουν με δημοκρατικό τρόπο την επιθυμία τους να πληρώσουν, μεταξύ άλλων, 10 δισ. ευρώ  φόρους σε τρεις μήνες! Για κάποιο παράξενο λόγο, το ζητηματάκι αυτό δεν συζητήθηκε καθόλου κατά την προεκλογική περίοδο – ούτε στα ντιμπέιτ. Όμως το παγόβουνο σιγά σιγά γίνεται ορατό.

Τα πραγματικά ζητήματα που καίνε δεν συζητήθηκαν καθόλου κατά την προεκλογική περίοδο. Οι μεν σύμμαχοι Τσίπρας-Καμμένος για τον προφανή λόγο ότι αυτοί και η επτάμηνη εθνοσωτήριος διακυβέρνηση ήταν που έφεραν την καταστροφή. Οι δε της ακκιζόμενης ως ευρωπαϊστικής αντιπολίτευσης από καθαρή κομματική ιδιοτέλεια. Για να αποφύγει ο Μεϊμαράκης το σκόπελο της τοποθέτησης επί των συγκεκριμένων και οι Θεοδωράκης-Γεννηματά για να αποφύγουν την πόλωση επιμένοντας στο σενάριο της οριστικής αποφυγής του Grexitμε την ψήφιση του Μνημονίου το καλοκαίρι. Δυστυχώς για όλους, κυρίως για τους πολίτες, η πραγματικότητα είναι σκληρή, και άρχισε να φαίνεται από τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές. Ήδη ο ΦΠΑ στα (μισά) νησιά ανέβηκε δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Τα προνόμια των αγροτών κόβονται. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα έχουν ψηφισθεί οι περικοπές στις συντάξεις.  Προεκλογικώς, ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωνε για το «παράλληλο πρόγραμμα», το οποίο θα αποκαθιστούσε τη ζημία για τους πληττομένους. Το «παράλληλο πρόγραμμα» αποδεικνύεται ότι δεν ήταν παρά μια λαϊκιστική σαπουνόφουσκα!

Η λαϊκή ετυμηγορία θα καλύπτει και θα νομιμοποιεί τα πάντα! Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν συζητήθηκε καν προεκλογικώς! Ήδη, την παραμονή των εκλογών είχαν φθάσει τα μαντάτα –αποκρύφτηκαν επί μια εβδομάδα– από την ΕΚΤ πως η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών είναι τέτοια ώστε να απαιτείται κάλυψη 7 δισ. ευρώ παραπάνω από τη σχεδιαζόμενη. Πριν αρχίσουν τα stresstests, οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι περίπου 13 δισ. ευρώ. Η πρώτη-που-έγινε-δεύτερη-φορά Αριστερά είναι λαλίστατη στο να κατακεραυνώνει το τραπεζικό κεφάλαιο. Πλην, όμως, απέφυγε να θέσει στους πολίτες τα ζητήματα (προφανώς όχι τα τεχνικά) που σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση: θα φορτωθούμε μικρότερα δάνεια που θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στη λειτουργία των τραπεζών ως ατμομηχανή ανάπτυξης αλλά θα σώσουν τους τραπεζίτες και τους νυν μετόχους ή θα επιδιώξουμε την κεφαλαιακή ένεση που θα προσφέρει την απαραίτητη ρευστότητα στην οικονομία ήδη από την άνοιξη του 2016; Σιγά μην ασχολείται το εκλογικό σώμα με την ανάπτυξη και τις τράπεζες!

Τα ίδια με τα κόκκινα δάνεια. Μέχρι τέλους Οκτωβρίου πρέπει να έχει αποφασισθεί τι θα γίνει. Όλοι μιλούσαν για εκκαθάρισή τους, πλην όμως κανείς δεν έλεγε πως αυτή η εκκαθάριση σημαίνει μετατροπή ιδιωτικού χρέους σε δημόσιο, ίσως και πάνω από 30 δισ. ευρώ! Εν τω μεταξύ, η Βουλή υποχρεούται να ψηφίσει για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις εντός δύο εβδομάδων. Τα ίδια με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Πρέπει να έχει αποφασισθεί η δομή του εντός του Οκτωβρίου και να είναι εν λειτουργία πριν από το τέλος του χρόνου. Ούτε λέξη κατά την προεκλογική περίοδο!

Οι εκλογές, λοιπόν, έγιναν για να εκβιασθεί λαϊκή εντολή – κατά την παράδοση του δημοψηφίσματος: όποιο και να ήταν το αποτέλεσμα, θα μεταφραζόταν ως εκ των προτέρων έγκριση κάθε κυβερνητικής ενέργειας. Προέκυψε κυβέρνηση μόνο μέλημα της οποίας είναι η εγκαθίδρυση, στο όνομα της Αριστεράς, ενός «καθεστώτος Τσίπρα». Αν το καλοσκεφθούμε, ως λύση δεν είναι κακή! Όλα θα σχεδιάζονται και θα αποφασίζονται από τους εταίρους και το μόνο που χρειάζεται είναι ένας σοβαρός άνθρωπος να επιβλέπει το Γενικό Λογιστήριο ώστε ο σχεδιασμός να γίνεται με πραγματικά στοιχεία. Κατά τα άλλα, θα γίνει πάρτυ αριστερού λαϊκισμού και πελατειασμού – ειδικά στους τομείς που δεν σχετίζονται άμεσα με τα δημοσιονομικά, όπως η παιδεία.

Το επόμενο τρίμηνο θα είναι πραγματική κόλαση. Περισσότερες από τις μισές προβλέψεις του Μνημονίου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Έχουμε τη χειρότερη δυνατή (λέτε να υπάρχει και παρακάτω;) κυβέρνηση και αντιπολίτευση που δεν μπορεί κανείς να περιμένει τίποτε απ’ αυτήν. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση (αυτή η κυβέρνηση!) πρέπει να πετύχει καθένα από τους στόχους, με τρόπο αποδεκτό από τους εταίρους, στην ώρα του. Διαφορετικά, η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας χάνεται για πάντα. Λέτε να τα καταφέρει;

ΥΓ. Πάντως, στο εξώφυλλο, ο Μανόλης Αναγνωστάκης κοιτάζει το Κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου. Σύντροφε ανακριτά, το Κιβώτιο ήταν άδειο.

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.