Σύνδεση συνδρομητών

ΝΕΡΙΤ, πίσω από τις κουρτίνες

Γιώργος Προκοπάκης
Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014 07:03

Ο Γιώργος Προκοπάκης, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ, απαντά στην παρέμβαση του Παντελή Καψή που δημοσιεύθηκε στο Books' Journal (τχ. 48 και http://booksjournal.gr/%CF%80%) 

 

Στο τεύχος Οκτωβρίου του books’ journal, ο κ. Καψής, πρώην Υφυπουργός Ραδιοτηλεόρασης (υπουργός «ειδικού σκοπού» – να μεριμνήσει για την επανασύσταση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ) τοποθετήθηκε με καθυστέρηση πέντε μηνών επί της αποπομπής μου από τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της νεοσύστατης ΔΕΚΟ ΝΕΡΙΤ Α.Ε. Χαρακτηρίζει προσχηματική την απομάκρυνσή μου από το Εποπτικό Συμβούλιο (ΕΣ) της εταιρείας. Δίνει και το ιστορικό της δικής του πολιτείας στη θεσμική του θέση. Η σιωπή λύθηκε γιατί με τις παραιτήσεις των κκ Μακρυδημήτρη και Μορώνη και τις σχετικές επιστολές του Αναπληρωτή Προέδρου του ΕΣ κ. Ζούλα του χρέωσαν τη διοίκηση της εταιρείας, αντίθετα από τις προβλέψεις του ιδρυτικού νόμου της ΝΕΡΙΤ – ενώ ο γράφων ήταν λίγο-πολύ ενεργούμενο του κ. Καψή και της κυβέρνησης.

Στο πεντάμηνο που μεσολάβησε, έγιναν τα μύρια όσα, με την πλήρη θεσμική και επιχειρησιακή απαξίωση της ΝΕΡΙΤ, τα οποία δυστυχώς είχα προβλέψει σε συνέντευξή μου στο theTOC την 14/5. Είναι χαρακτηριστικό πως τα «συστημικά» ΜΜΕ και ο Τύπος, ελάχιστα ασχολήθηκαν – πέραν της ειδησεογραφικής κάλυψης. Στα παρακάτω θα επιχειρήσω να δώσω μερικά στοιχεία σχετικά με τα πραγματικά περιστατικά και τα πολιτικά υπο-κείμενα.

 

Υδραίος στη Λάρισα

Ένα βράδυ του Δεκεμβρίου 2011, ο τότε πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος (ο κ. Καψής Υπουργός Τύπου), με κάλεσε στο Μαξίμου και μου ζήτησε να αναλάβω ως Πρόεδρος της ΕΡΤ μέχρι τις εκλογές. Αρχικά αρνήθηκα, αλλά συμφωνήσαμε να το «ψάξω» με τους αρμοδίους. Τρεις εβδομάδες μετά, καταλήξαμε με τον κ. Καψή πως δεν ήταν σώφρον, δεδομένου ότι δεν ήμουν διατεθειμένος να συνδράμω στην ακύρωση της αναδιάρθρωσης Μόσιαλου. Η άσκηση πολιτικής της τότε κυβέρνησης περιοριζόταν από την απαιτούμενη συμπόρευση των τριών εταίρων. Στο μεσοδιάστημα είχα συλλέξει πλούτο πληροφορίας για τα της ΕΡΤ. Αρχές Αυγούστου 2013 ο κ. Καψής ζήτησε τη γνώμη μου για τα της ΝΕΡΙΤ. Η συμβουλή μου ήταν, λίγο-πολύ: «δεν χρειάζεται κλασικός manager – χρειάζεται project manager». Τον ξαναείδα μετά την επιλογή μου 3/10. Μου ζήτησε αρχές Σεπτεμβρίου το βιογραφικό μου – δεν το ενημερώνω και έστειλα ένα του 2011 στα αγγλικά. Ουδεμία διαπραγμάτευση έγινε με οποιονδήποτε, κυβερνητικό ή άλλον, πλην μιας ημίωρης συνάντησης με τον κ. Φορτσάκη σε καφέ του Κολωνακίου.

Η εμπλοκή μου είναι συνεπής με την άποψή μου την οποία είχα εκφράσει κατ’ επανάληψιν από το 2010, για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων σε αντιμεταρρυθμιστικό περιβάλλον. Ως μέλος τότε του κόμματος, στο πρώτο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, είχα μιλήσει για τους πολιτικούς όρους, την ικανοποίηση των οποίων φορέας με διαφορετική πολιτική θέση πρέπει να επιδιώκει ώστε να μπορεί να συμμετάσχει στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης – η διαχείριση της κρίσης υποχρεωτικά είναι στα χέρια της κυβέρνησης. Ο ιδρυτικός νόμος της ΝΕΡΙΤ, με την εισαγωγή του Εποπτικού Συμβουλίου και την αυτονόμηση από το Υπουργείο Τύπου, παρείχε – στα χαρτιά – ένα τέτοιο πλαίσιο. Μπορεί να πρόκειται για πολιτική αφέλεια, όμως εάν στην προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις δεν συμμετάσχουν οι ενεργοί πολίτες, αυτή είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Για το λόγο αυτό, η παραίτηση που μου ζητήθηκε από το Εποπτικό Συμβούλιο την 5/5, δεν ήταν επιλογή.

Αξίζει να αναφερθεί πως, πέραν της συνεντεύξεως του κ. Ζούλα στο theTOC την 15/5 (για την οποία αυτές τις μέρες ξεκινάει η προκαταρκτική εξέταση της έγκλησής μου για συκοφαντική δυσφήμιση), δεν υπάρχει καμιά αναφορά στις πράξεις ή παραλείψεις, αντίθετες προς τον ιδρυτικό νόμο της ΝΕΡΙΤ που αναφέρονται στην απόφαση αποπομπής μου. Παρά την εισαγγελική παραγγελία, τα πρακτικά δεν παρεδόθησαν. Πολύ σωστά δε επισημαίνει ο κ. Καψής πως οι αποφάσεις της επόμενης διοίκησης ακολούθησαν τον σχεδιασμό μου!

 

Το σχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ

Στους κυβερνητικούς κύκλους (το Δημόσιο είναι ο «μέτοχος» της ΝΕΡΙΤ) δεν υπήρχε σχέδιο. Ακριβέστερα: υπήρχαν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις. Από την εκπληκτική «η απόφαση του ΣτΕ ικανοποιείται εάν ο ενδιάμεσος φορέας δείχνει Μπόλεκ και Λόλεκ όλη την ημέρα», μέχρι την επανασύσταση της ΕΡΤ (λίγο μικρότερης σε μέγεθος), μέχρι την δραστηριοποίηση της ΝΕΡΙΤ ως design house το οποίο, οψέποτε κατάφερνε να οργανωθεί θα γυρνούσε το διακόπτη. Οι πραγματικές επιλογές ήταν δύο:

 

1.         Η ΝΕΡΙΤ «κάθεται στην άκρη» και κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε κάποια στιγμή, όταν όλα τα κομματάκια του παζλ θα είναι στη θέση τους, αναλαμβάνει ως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

2.         Επιχειρείται η ανάληψη της υποχρέωσης «καθολικής παροχής της υπηρεσίας» από τη ΝΕΡΙΤ το συντομότερο δυνατόν, με παράλληλη σταδιακή αποψίλωση του ενδιάμεσου φορέα, ΔΤ.

 

Η πρώτη, φαινομενικά ορθολογική επιλογή, δεν ήταν δυνατόν να γίνει αποδεκτή από τον «μέτοχο», εκπροσωπούμενο από το Υπουργείο Οικονομικών. Το κόστος του εγχειρήματος θα ήταν αστρονομικό, χωρίς τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το ανταποδοτικό τέλος. Ο χρονικός ορίζοντας δε και το αποτέλεσμα εντελώς αβέβαια. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως, η ΓΓ Ενημέρωσης έχει εξασφαλίσει από το ΕΣΠΑ κονδύλι €486.000 για την Μελέτη Στρατηγικής – στην εκπόνηση προδιαγραφών και το τεχνικό αντικείμενο συμμετέσχε η ΝΕΡΙΤ μέχρι τον Δεκέμβριο 2013, οπότε και παγιώθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης, ο διαγωνισμός όμως δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη. Επίσης, η ΔΤ λειτουργεί με «προίκα» από το αποθεματικό της πρώην ΕΡΤ, περιορισμένου μεγέθους.

Την 9/10/2013, παρουσία και με την ενθουσιώδη αποδοχή των κκ Καψή, Φορτσάκη και της διοίκησης της EBU (Ευρωπαϊκή Ένωση Δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών Φορέων), παρουσίασα το σχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ, σενάριο γύρω από την δεύτερη επιλογή. Το σχέδιο προέβλεπε:

 

1.         Την απόκτηση από τη (ή παραχώρηση στη) ΝΕΡΙΤ όλων των υλικών και άυλων περιουσιακών στοιχείων (εγκαταστάσεις και εξοπλισμός παραγωγής, άδειες, δίκτυο εκπομπής) απαραίτητων για την παροχή της καθολικής υπηρεσίας..

2.         Τη στελέχωση της διοίκησης της εταιρείας.

3.         Τη λειτουργία με προσωπικό όχι κατ’ ανάγκην «δικό της». Προϊόντος του χρόνου, το χρησιμοποιούμενο προσωπικό τρίτου θα μειώνεται, όσο οι προσλήψεις προχωρούν. Εν προκειμένω, το «προσωπικό τρίτου» θα είναι το προσωπικό του ενδιάμεσου φορέα, της ΔΤ.

4.         Την δημιουργία δικού της τηλεοπτικού προγράμματος.

5.         Την έναρξη του τηλεοπτικού προγράμματος πριν από το πρώτο πανευρωπαϊκό event της EBU, το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision (6/5/2014).

 

Το σχέδιο, εκτός από τον οδικό χάρτη, προσέφερε και τις βασικές γραμμές του μεταβατικού σταδίου, την εξάλειψη του ενδιάμεσου φορέα, της ΔΤ, και τη λειτουργία σε πλήρη ανάπτυξη της ΝΕΡΙΤ. Σημειώνεται εμφατικά, η συναίνεση στο σχέδιο τόσο της κυβέρνησης (κ. Καψής) όσο και του Εποπτικού Συμβουλίου (κ. Φορτσάκης). Με βάση το σχέδιο, έγιναν όλες οι απαραίτητες νομικές προεργασίες και την 18/12/2013 είχε την τελική έγκριση και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αλλά και την ενθουσιώδη υποστήριξη του εκπροσώπου του «μετόχου», του ΥΠΟΙΚ. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, με την εγγύηση της ΝΕΡΙΤ, το ελληνικό δημόσιο έκλεισε όλες τις εκκρεμότητες με την EBU, αποφεύγοντας, εκτός από τον διεθνή διασυρμό, την απώλεια ήδη καταβληθέντων δικαιωμάτων εκπομπής (π.χ., Mundial), συνολικής αξίας πάνω από €15 εκατ. Ανέκτησε δε όλα τα δικαιώματα πλήρους μέλους χωρίς να είναι και χωρίς συνδρομή (€700 χιλ ετησίως) μέχρι την παρθενική εκπομπή της ΝΕΡΙΤ, οπότε και ο νέος φορέας θα υπέβαλε αίτηση μέλους. Το δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση εκπομπής πριν την 27/4/2014. Θα περίμενε κανείς την απρόσκοπτη εκτέλεση του σχεδίου. Άλλαι αι βουλαί του βαθέος συστήματος!

 

Τα πολιτικά υπο-κείμενα

Τα δύο εναλλακτικά σενάρια προς την πλήρη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ μοιάζουν ως δύο διαφορετικές «τεχνικές» επιλογές. Πέραν της τεράστιας διαφοράς κόστους, έχουν πολιτικές προεκτάσεις. Το σενάριο της ΝΕΡΙΤ ως design house, βολεύει ως προκάλυμμα πολιτικών επιλογών.

Το πολιτικό σύστημα δεν ενδιαφέρεται για δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα στα πρότυπα της Δυτικής Ευρώπης. Δεν ενδιαφέρεται για το παρεχόμενο προϊόν. Ενδιαφέρεται απλώς να υπάρχει ο φορέας, να απολαμβάνει τις υπηρεσίες του (καλύψεις, συνδέσεις, υλικό για ιδία χρήση) χωρίς κόστος. Να μπορεί να ικανοποιεί σε όποιο βαθμό μπορεί να γίνεται αυτό τις πελατείες του, με διορισμούς και κατανομή συμβολαίων προμηθειών και προγράμματος στην αγορά. Ένας απαξιωμένος φορέας, επαρκεί! Ποιός ενδιαφέρεται για την προπαγάνδα που μπορεί να κάνει ένας φορέας τηλεθέασης 4%; Ένα κομμάτι της κυβερνητικής δεξιάς, είχε και έχει αυτήν την ατζέντα. Η ατζέντα εξυπηρετείται με την μακροημέρευση της ΔΤ ενώ η ΝΕΡΙΤ θα σέρνεται ανήμπορη ακόμη και επικοινωνιακά να διαχειρισθεί την ακινησία. Η όποια λύση αναπέμπεται στο μέλλον, όταν θα έχουν τελειώσει τα χρήματα του αποθεματικού της ΕΡΤ, οπότε η έκτακτη λύση ανάγκης της συρρίκνωσης θα είναι η μόνη εναλλακτική. Για τους πιο ακραίους, ακόμη και η κατάργηση της δημόσιας υπηρεσίας θα ήταν αποδεκτή. Η απόφαση του ΣτΕ της περασμένης άνοιξης, βολεύει!

Μεγάλο μέρος της σοσιαλδημοκρατικής συνιστώσας της κυβέρνησης, ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία, βλέπει τους μεσοπρόθεσμους στόχους της να συμπλέουν με αυτούς των ακραίων. Επιθυμεί τη μακροημέρευση της ΔΤ, με τη ΝΕΡΙΤ να σέρνεται, με παρεμβάσεις όμως ώστε να βελτιώνεται κατά τι το παρεχόμενο προϊόν, ώστε κάποια στιγμή οι δύο οργανισμοί να συγκλίνουν. Επίσης προσβλέπουν σε έκτακτη λύση ανάγκης, με αναβίωση μιας κάπως μικρότερης ΕΡΤ, με περίπου 2.000 εργαζομένους. Εξυπηρέτηση πελατειών και εκ των υστέρων επιβεβαίωση της πολιτικής του καλοκαιριού 2013.

Αντίθετα, το σχέδιο που επελέγη, επεδίωκε μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα (μερικούς μήνες μετά την τυπική έναρξη λειτουργίας) να επιτύχει την πλήρη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ σε πλήρη συμφωνία με τις ειλημμένες αποφάσεις, οι οποίες έχουν ήδη νομοθετηθεί. Ο προϋπολογισμός της ΝΕΡΙΤ είναι φαρδιά-πλατειά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2017, με συγκεκριμένες προβλέψεις πλεονάσματος, με πλαφόν 650 εργαζομένων. Η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ όφειλε να εκτελέσει το πρόγραμμα, όχι κοροϊδεύοντας με εικονικούς προϋπολογισμούς και με μπούσουλα τις πελατείες. Πέραν αυτού, υπήρχε και η αδήριτη ανάγκη πολιτικής σταθερότητας: να γίνουν οι διπλές εκλογές με κάλυψη από τον δημόσιο φορέα και όχι από Γραμματεία του ΥΠΟΙΚ.

Από την πρώτη στιγμή, το σχέδιο της διοίκησης της ΝΕΡΙΤ, συνάντησε σθεναρή αντίσταση. Την λύση έδωσε ο Υπουργός Επικρατείας κ. Σταμάτης σε ευρεία σύσκεψη κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων την 17/1/2014. Η κατάληξη της σύσκεψης ήταν η εντολή προς πάντες για την εκτέλεση του σχεδίου όπως είχε συμφωνηθεί από τις αρχές Οκτωβρίου. Η σύσκεψη έγινε γιατί, σε προηγούμενη σύσκεψη υπό τον κ. Στουρνάρα την 30/12/2013, είχαν δοθεί σαφείς εντολές στην ίδια κατεύθυνση – πλην όμως τα πάντα λειτουργούσαν προς την αντίθετη! Κάθε ενέργεια της διοίκησης, αλλά και του αρμόδιου Υπουργού κ. Καψή, αντιμετώπιζε άμεσα την υπονόμευση. Προϋπόθεση για την εκτέλεση του σχεδίου ήταν η κοινή διαχείριση των δύο οργανισμών. Απαίτηση δική μου, ως κοινού διαχειριστή, ήταν το αυτονόητο: να αποδοθεί η ΔΤ με οργανόγραμμα. Τόσο ο κ. Στουρνάρας (30/12), όσο και ο κ. Σταμάτης (17/1) έδωσαν ρητές εντολές στην κατεύθυνση αυτή προς τον ειδικό εκκαθαριστή και επικεφαλής της ΔΤ. Η σύμβαση ΔΤ-ΝΕΡΙΤ που ετοιμάσθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του ΝΣΚ την 18/12/2013, υπεγράφη την 1/2/2014 συνοδευόμενη από αλφαβητικό κατάλογο 790 συμβασιούχων της ΔΤ. Ένα ρεμπέτ ασκέρ, το οποίο παρήγαγε έργο χάρις σε κάποια μαγικά που έκαναν οι εκτελούντες χρέη Γενικών Διευθυντών και οι οποίοι δεν είχαν κάν συμβατική σχέση με τη ΔΤ! Ο κοινός διαχειριστής – εγώ δηλαδή – με δεμμένα τα χέρια! Διοικεί οργανισμό στον οποίο δεν μπορεί να δώσει εντολές, να ελέγξει το προσωπικό, να αναδιατάξει δυνάμεις! Εισιτήριο πρώτης θέσης στον Τιτανικό!

 

Ο ιμάντας

Προαναφέρθηκε πως το σχέδιο της διοίκησης, ακόμη και πριν λάβει την ευλογία των ανώτατων κλιμακίων της κυβέρνησης, είχε τύχει της συναίνεσης του Εποπτικού Συμβουλίου – δια του Προέδρου αρχικά και μετά από ενημέρωση όλων των μελών. Πλην όμως, κάθε ενέργεια του ΕΣ ήταν προς την κατεύθυνση της παρέμβασης στη διοίκηση – αντί να ασκεί εποπτεία – και να δένει τα χέρια της διοίκησης. Συμπαραστάτες σ’ αυτό βρήκε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο κ. Καψής κομψά αναφέρεται σε ασάφειες του νόμου, με αποτέλεσμα να μην είναι ευδιάκριτα τα όρια διοίκησης και εποπτείας. Πλην όμως, από την πρώτη στιγμή, το ΕΣ επεδίωξε να ασκήσει διοίκηση, χωρίς όμως να αναλαμβάνει την ευθύνη. Παρά την υποτιθέμενη συστράτευση στο σχέδιο μετάβασης, έκανε κάθε τι δυνατόν να το υπονομεύσει.

Ο προϋπολογισμός κατετέθη για σύμφωνη γνώμη την 7/11/2013. Τελική έγκριση την 30/12/2013! Χρειαζόταν και μερικές ημέρες για έγκριση από αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΟΙΚ. Οι κανονισμοί της εταιρείας ενεκρίθησαν από το ΕΣ μέσα Δεκεμβρίου, δεν παρεδίδετο όμως αντίγραφο της απόφασης μέχρι 14/1. Η διοίκηση ήταν έτοιμη για τις προκηρύξεις προσλήψεων την 9/12/2013, για τις οποίες ουδεμία αρμοδιότητα έγκρισης ή συναίνεσης έχει εκ του νόμου το ΕΣ. Καθυστερούσαν οι εγκρίσεις προϋπολογισμού και κανονισμών, με απειλές παραίτησης μάλιστα, μέχρις ότου οι προκηρύξεις γίνουν κατά την επιθυμία του ΕΣ. Η πρόταση της διοίκησης ήταν διαφορετική, αλλά είχε οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία. Χωρίς προϋπολογισμό και κανονισμούς δεν μπορούσε να προμηθευτεί ούτε γραφική ύλη. Δεν μπορούσε να αναθέσει έργο σε συμβούλους. Δεν είχε κάν Νομική Υπηρεσία! Πλήρωσα εξ ιδίων τα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και κάποιους από τους συμβούλους για να κάνουν Χριστούγεννα! Ακόμη και σήμερα δεν έχει εκκαθαρισθεί η εκκρεμότητα! Παρά την αναγκαστική ασφυξία, μέλη του ΕΣ κανάκευαν τους φίλους τους στα κοινωνικά δίκτυα με κορώνες για μαζική συμμετοχή στις διαδικασίες branding. Πολύ απλά: ο διαγωνισμός ύψους άνω των €200 χιλ δεν μπορούσε να προκηρυχθεί λόγω του αδιεξόδου. Έχοντας χάσει δύο μήνες, χωρίς την πολυτέλεια ανοικτού διαγωνισμού, στο υποσύνολο των εργασιών branding που προκηρύξαμε, ύψους €60 χιλ (όριο πρόχειρου διαγωνισμού), δεν υπεβλήθη ούτε μία πρόταση!

Όπως προκύπτει από την επιστολή του κ. Α. Ζούλα προς το ΕΣ της 15/9/2014, υπήρχε ατζέντα με συγκεκριμένα πρόσωπα εμπλεκόμενα, ήδη από τον Αύγουστο 2013. Η ατζέντα αυτή δεν άλλαξε ούτε κατά κεραία και βέβαια είναι αντίθετη από την υποτιθέμενη κοινή συναινέσει στρατηγική της εταιρείας. Από την ίδια επιστολή προκύπτει η φιλοσοφία λειτουργίας του ΕΣ: επιθυμούσε να ασκήσει όχι εποπτεία, αλλά διοίκηση!

Οι ακραίες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν, δεν ήταν οι μόνες. Το ΕΣ ανέλαβε πρωτοβουλία εν αγνοία μου να διαπραγματευθεί τη λειτουργία του Τρίτου Προγράμματος με διαχείριση από το Μέγαρο Μουσικής. Ολόκληρη συνεδρίαση του ΕΣ παρουσία μου αναλώθηκε με το ερώτημα «εάν πρέπει να έχει Ειδήσεις η ΝΕΡΙΤ». Γλυτώσαμε τον διασυρμό γιατί ήταν διχασμένοι, τρεις υπέρ και τρεις κατά! Ολόκληρη συνεδρίαση του ΕΣ παρουσία μου αναλώθηκε με την απαίτηση άρνησης ανάληψης των δικαιωμάτων αθλητικών μεταδόσεων! Ούτε Champions League, ούτε Mundial, €26 εκατ άμεση ζημία για τον «μέτοχο», βέβαιη δικαστική ήττα στη διεθνή διαιτησία με πρόσθετο κόστος και διεθνής διασυρμός – εκτός βέβαια εάν η ΔΤ ήταν εν λειτουργία και εξεπλήρωνε τις σχετικές υποχρεώσεις του «μετόχου»!

Το ΕΣ παρενέβη και στο ΑΣΕΠ, πάλι εν αγνοία της διοίκησης, κατά την προετοιμασία του διαγωνισμού για τεχνικό και διοικητικό προσωπικό. Οι προσλήψεις ήταν το προνομιακό πεδίο υπονόμευσης της διοίκησης. Χαρακτήρισα εγγράφως προς το ΕΣ την διαρροή των προσωρινών ενδιάμεσων αποτελεσμάτων της αξιολόγησης της 10/2/2014 ως «γεγονός ήσσονος σημασίας». Η διαρροή συνέβη κυριολεκτικά μισή ώρα μετά από σύσκεψη στην οποία αποφασίσθηκε να προχωρήσουμε άμεσα στον έλεγχο των πιστοποιητικών όλων των υποψηφίων (περίπου 5.000) και να μην οριστικοποιηθεί ο ενδιάμεσος πίνακας με τα στοιχεία «κατά δήλωσιν» των συμμετεχόντων. Παρά τούτο, άρχισε αμέσως μπαράζ επιστολών, οι οποίες παρά το ό,τι είχαν μοναδικό αποδέκτη εμένα, εύρισκαν τον δρόμο τους στις Κουρειάδες πριν κάν προλάβω να απαντήσω. Φθάσαμε στο έσχατο σημείο γελοιότητας, δύο ημέρες αφότου ενημέρωσα τον Πρόεδρο του ΕΣ πως κατέφυγα στον εισαγγελέα για το ζήτημα των δημοσιευμάτων σχετικά με «αγορασμένα» πιστοποιητικά, να λάβω επιστολή από τον Πρόεδρο (!!!) με την οποία με «διέτασσε» να καταφύγω στον εισαγγελέα! Εγώ ήμουν ο ντον Κορλεόνε ή ο Αλ Καπόνε για τα ιστολόγια και το ΕΣ ήταν ο Έλιοτ Νες!

Τα ίδια είχαμε και με την επιλογή Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών. Δοθέντος ότι η ΔΤ παρεδόθη χωρίς οργανόγραμμα, η επιλογή Γενικών Διευθυντών ήταν μονόδρομος. Πέραν του ότι οι επιλογές της διοίκησης είναι πολύπειροι επαγγελματίες, δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει κοινή διαχείριση των δύο φορέων, ΔΤ και ΝΕΡΙΤ, με δύο δένδρα ιεραρχίας. Όσον αφορά δε τους Διευθυντές, χωρίς να είμαι σε θέση να δεσμεύσω το Διοικητικό Συμβούλιο, δήλωσα την προσωπική μου επιλογή: σε διοικητικές ειδικότητες δεν θα ήθελα να έχουμε διευθυντές από την πρώην ΕΡΤ. Από μόνη της η δήλωσή μου αυτή ξεκίνησε τον πόλεμο και μέσα από το ΔΣ, παρά το ότι ουδείς κατέθεσε αντίθετη πρόταση στο σώμα. Υπογείως, ιδιωτικά σημειώματα και στα ιστολόγια. Βλέπετε, η υπερπληθώρα πρώην στελεχών της ΕΡΤ, είχε φτιάξει στρατό μνηστήρων!

Το ΕΣ ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για τα επιτεύγματα της διοίκησης. Πέτυχα προσωπικά μειώσεις κόστους της τάξεως του 80% από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, πάνω από 90% σε μεταδόση αθλητικών γεγονότων, 27% έως 95% σε δικαιώματα από επαναλήψεις, με συμφωνίες με τα συνδρομητικά κανάλια πέτυχα περίπου διπλασιασμό των εσόδων από ακριβοπληρωμένα δικαιώματα εκπομπής, με δύο εβδομάδων εμπορικό τμήμα είχα καταφέρει να συμφωνήσω διαφημιστικά έσοδα από το Mundial περίπου όσα με το 2010, όταν η διαφημιστική πίτα ήταν τριπλάσια σε μέγεθος. Ακόμη και συμφωνίες συμψηφισμού διαφημιστικού χρόνου της πρώην ΕΡΤ αναδιαπραγματεύθηκα με καθαρό όφελος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τη ΝΕΡΙΤ και χωρίς ζημία για τον Ειδικό Εκκαθαριστή. Εντός δύο μηνών έγιναν αναθέσεις και παραγωγή είκοσι εκπομπών, με νέα (σχετικά με την πάγια της πρώην ΕΡΤ) διαδικασία, με αποτέλεσμα μείωση του κόστους 25% κατά μέσο όρο έναντι της πρότασης της εσωτερικής επιτροπής κοστολογίου και 35% με 40% έναντι των αρχικών προσφορών των παραγωγών. Το Τρίτο βγαίνει, με το ίδιο πρακτικώς στελεχειακό δυναμικό με κόστος μειωμένο κατά 40%. Κοντολογίς, αυτά που πρέπει να κάνει ένας manager! Εξοικονόμηση πόρων για παραγωγές, για ενίσχυση των Μουσικών Συνόλων, για μελλοντικές επενδύσεις – για αύξηση της αξίας της ανταπόδοσης του τέλους που πληρώνουν οι πολίτες. Ουδείς ενδιαφέρθηκε! Ή μάλλον, ενδιαφέρθηκαν οι επόμενοι – μπορούν να προσλαμβάνουν φίλους τους, εστιάτορες, συνταξιούχους, αποτυχόντες στους διαγωνισμούς της ΝΕΡΙΤ, να μοιράζουν παραγωγές σε συνδικαλιστικούς φορείς, χωρίς να εκτροχιάζεται ο προϋπολογισμός!

Όταν δε ανέκυψε το ζήτημα «προβληματικών» παραγωγών, η κ. Ευαγγελάκου ηρνείτο επί ένα μήνα να υπογράψει τις συμβάσεις με τους παραγωγούς (όλες, όχι τις προβληματικές μόνον). Όμως, αυτή και οι συνεργάτες της συνεργάζονταν με τους παραγωγούς στην εκτέλεση των μη συμβολαιοποιημένων έργων φέρνοντας την εταιρεία προ τετελεσμένων και υποχρεώσεων από τις οποίες δεν θα μπορούσε να διαφύγει. Την εξανάγκασα σε παραίτηση. Το ΕΣ έπραξε ουδέν! Η παραίτηση έμεινε σε εκκρεμότητα, με αποτέλεσμα, ενώ η ΝΕΡΙΤ είχε αναλάβει δεσμεύσεις ύψους σχεδόν €3 εκατ για 29.5 ώρες νέου προγράμματος την εβδομάδα, να μην έχει πρόγραμμα να δείξει στην πρεμιέρα του καναλιού. Οι συμβάσεις άρχισαν να υπογράφονται από την κ. Ευαγγελάκου μία ώρα μετά την αποπομπή μου!

Εν ολίγοις, το Εποπτικό Συμβούλιο λειτούργησε ως ιμάντας μεταβίβασης επιθυμιών κύκλων εκτός της εταιρείας, ως φρένο όταν η εταιρεία έπρεπε να «τρέξει» και πέραν πάσης αμφιβολίας επεχείρησε με όποιο τρόπο εύρισκε πρόσφορο να ασκήσει διοίκηση. Τον ρόλο της χειραγώγησης της διοίκησης που είχε ο αρμόδιος Υπουργός Τύπου επί ΕΡΤ, ανέλαβε το Εποπτικό Συμβούλιο. Ο κ. Καψής το έθεσε κομψά στο άρθρο του: ασάφειες του νόμου.

 

Οι παρεμβάσεις

Απόπειρες παρέμβασης γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Από μιας αρχής κατέστησα σαφές στα στελέχη πως δεν υφίσταται κάν η έννοια παρέμβασης για κανέναν άλλο, πλην του Διευθύνοντος Συμβούλου. Κάθε τηλεφώνημα που μπορεί να εκληφθεί, ακόμη και εκ των υστέρων, ως παρέμβαση ανακατευθύνεται προς τον Πρόεδρο. Η σχέση με τα στελέχη ήταν υποδειγματική. Έγινα αποδέκτης αιτημάτων ή και φρικτών παραπόνων, φρόντισα όμως να μη μεταφερθούν στον οργανισμό, παρά αρκετά αργότερα μαζί με τυχόν διορθωτικές κινήσεις. Ειδικά τα παράπονα και αιτήματα κάλυψης εκδηλώσεων δεν ήταν πάντοτε χωρίς βάση.

Δεν δέχθηκα να παραλάβω τη λίστα των επιθυμιών για προσλήψεις της ΝΔ, ούτε του ΠΑΣΟΚ. Χωρίς τη θέλησή μου έλαβα από μέλος του ΔΣ την επιθυμία για προσλήψεις του πρώην πρωθυπουργού κ. Γ.Α. Παπανδρέου – την αγνόησα. Όπως αγνόησα και δεν μετέφερα καν στον οργανισμό τα πολλά τηλεφωνήματα από γραφεία υπουργών, βουλευτών, ακόμη και σημαινόντων επιχειρηματικών παραγόντων. Τα αιτήματα για καλύψεις ικανοποιούντο ανάλογα με τις δυνατότητες της εταιρείας. Προϊόντος του χρόνου, αποκαταστάθηκε και η εμπιστοσύνη με τους αιτουμένους. Δεν ικανοποιήθηκαν αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ – κατά το δυνατόν δίκαια. Την 23/4 εκλήθησαν από τον διευθυντή του γραφείου Υπουργού, χωρίς να ξέρουν οι ίδιοι το θέμα, ένας εκ των Γενικών Διευθυντών και η Νομικός Σύμβουλος. Έλαβαν την εντολή «μέχρι τις δύο να έχουν παραδοθεί οι λίστες της προκήρυξης». Προφανώς αρνήθηκαν και ενημερώθηκα την επομένη. Η απόκρουση της παρέμβασης έγινε όχι γιατί οι συνεργάτες είναι ήρωες, αλλά γιατί ήξεραν πως η διοίκηση θα είναι ο κυματοθραύστης σε κάθε καταιγίδα. Την 25/4 έλαβα εντολή από τον ΓΓ Ενημέρωσης να ανασταλούν, εν όψει εκλογών, όλες οι διεργασίες σχετικά με τις προσλήψεις. Ενημέρωσα εγγράφως το Εποπτικό Συμβούλιο, από το οποίο ζήτησα την προβλεπόμενη από τον νόμο προστασία έναντι παρεμβάσεων – δεν την έλαβα ποτέ! Οι δραστηριότητες στο εσωτερικό της εταιρείας συνεχίσθηκαν κανονικά, έγιναν οι προκηρύξεις στελέχωσης των Μουσικών Συνόλων – ανεστάλησαν οι εξωτερικές αξιολογήσεις. Το βράδυ της 25/4, σε συνάντηση (δικό μου αίτημα για να διασφαλίσω την ψήφιση δύο τροπολογιών που θα επέτρεπαν στη ΝΕΡΙΤ να λειτουργήσει το δίκτυο εκπομπής ως «καθολικός πάροχος») με τον πρωθυπουργό, μου ζήτησε την απομάκρυνση του Γενικού Διευθυντή Περιεχομένου (έχει την ευθύνη και των ειδήσεων). Η άμεση απάντησή μου ήταν «αυτό αποκλείεται». Εξήγησα στον πρωθυπουργό τους επιχειρησιακούς λόγους για τους οποίους ήταν αδύνατη η ικανοποίηση του αιτήματός του. Δέχθηκε τα επιχειρήματά μου και συμφωνήσαμε να το συζητήσουμε ξανά, εάν χρειάζεται, τον Οκτώβριο.

Μπορώ να υπερηφανεύομαι πως μία και μόνη ειλημμένη επιλογή της διοίκησης της ΝΕΡΙΤ ανετράπη από εξωτερικό παράγοντα κατά την θητεία μου: η κατανομή σε κανάλια της ταυτόχρονης μετάδοσης της Περιφοράς του Επιταφίου και του εκτός έδρας αγώνα μπάσκετ του Παναθηναϊκού τη Μ. Παρασκευή!

Οι παρεμβάσεις όμως έρχονται από παντού. Δύο από τις τρεις σημαντικές αλλαγές στο οργανόγραμμα της εταιρείας που επεβλήθησαν από το Εποπτικό Συμβούλιο κατά τις συζητήσεις των κανονισμών (ο νόμος ζητά την έγκριση των κανονισμών από το ΕΣ) ήταν παραγγελία πολιτικών παραγόντων, αντίθετα προς τη δική μου εισήγηση. Η μία μάλιστα αιτήθηκε μέσα σε συνεδρίαση του ΕΣ. Όσον αφορά τις επιπτώσεις των αλλαγών στην οργάνωση της εταιρείας, μόνον κωμικές μπορεί να χαρακτηρισθούν. Μέλος του ΔΣ παρενέβαινε στον τεχνικό σύμβουλο για την προώθηση υποψηφιοτήτων διευθυντών. Ανατέθηκε η ευθύνη στη Νομική Υπηρεσία και ησυχάσαμε – απλώς πλήθυναν τα δημοσιεύματα για μαγειρέματα! Τα λιβελογραφήματα που τροφοδοτούσαν τις Κουρειάδες, έβγαιναν από στελέχη υπεράνω υποψίας – ας όψεται η de facto προοδευτικότητα – με πρόθεση ικανοποίησης συντεχνειακών αιτημάτων.

Όσον αφορά την υποτιθέμενη διοίκηση Καψή, ουδέν αναληθέστερον! Είναι γνωστό πως εξεδίωξα δύο συμβούλους του κ. Καψή, με σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της ΔΤ, όταν επεχείρησαν να παραβούν τις εντολές της διοίκησης της ΝΕΡΙΤ. Από την ημέρα που υπεγράφη η σύμβαση ανάληψης της διαχείρισης της ΔΤ, ούτε κάν συσκέψεις έγιναν παρουσία του. Σωστά αναφέρει πως είχε μείνει χωρίς αντικείμενο! Η μόνη συνεργασία αφορούσε την προώθηση αιτημάτων προς την κυβέρνηση, όπως προβλέπει ο νόμος.

Ο κ. Καψής λειτούργησε ιδιαίτερα θετικά στην προσπάθεια εκτέλεσης του σχεδίου μετάβασης από τη ΔΤ στη ΝΕΡΙΤ. Πλην όμως, άλλαι αι βουλαί των βαθέων μηχανισμών! Ήδη από το Νοέμβριο 2013 είχε δώσει εντολή για μη ανανέωση συμβάσεων χωρίς αντικείμενο της ΔΤ. Παρά τη συμφωνία όλων στις συσκέψεις, ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο. Έτσι παγιώθηκε η αίσθηση μονιμότητας της ΔΤ. Με την ανάληψη της Προεδρείας της ΕΕ, ετέθη το ζήτημα ενδυνάμωσης της ΔΤ. Λόγω των περιορισμών που έθετε η επιλογή από τις λίστες της ΔΤ, ο καθ’ ύλην υπεύθυνος ζήτησε να μη γίνουν προσλήψεις. Ο κ. Καψής συμφώνησε και αργότερα υπεχώρησε στην πρόσληψη μέχρι 30 συμβασιούχων, κυρίως τεχνικών. Οι υφιστάμενοί του της ΔΤ προχώρησαν στην επιλογή 72 ατόμων! Το σχέδιο ενδυνάμωσης και μακροημέρευσης της ΔΤ, εις βάρος των προοπτικών της ΝΕΡΙΤ, επικράτησε παρά τις εντολές Καψή, Στουρνάρα, Σταμάτη!

Οι περιορισμοί

Η ΝΕΡΙΤ είναι ΔΕΚΟ, με τον προϋπολογισμό της ενσωματωμένο σ’ αυτόν της Γενικής Κυβέρνησης. Οι προϋπολογισμοί της έχουν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, με συγκεκριμένη πρόβλεψη πλεονάσματος. Εάν η διοίκηση αποστεί κατά 10% από τους στόχους που έχουν ήδη ψηφισθεί από τη Βουλή, επέρχεται ξαφνικός θάνατος: καθαιρείται η διοίκηση και τα πάντα αλλάζουν. Το Μεσοπρόθεσμο είχε ψηφισθεί όταν ανέλαβα. Με τη σύμφωνη γνώμη του ΓΛΚ, ο προϋπολογισμός του 2014 εκπονήθηκε με απόκλιση από τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου κατά 8.5%. Δηλαδή, διαφορά μόλις €1.5 εκατ επαναφέρει την 11 Ιουνίου 2013 με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Όσον αφορά το προσωπικό, η κυβερνητική δέσμευση έναντι της τρόικας ήταν για πλαφόν 600 εργαζομένων. Ο κ. Στουρνάρας ανέλαβε προσωπικά την 29/11 την αύξηση σε 650, κατόπιν δικού μου αιτήματος.

Όσοι από το πολιτικό σύστημα και όσοι φιλοδοξούν να επηρεάσουν τα του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα φαντάζονται πως μπορεί να τεθεί ζήτημα απελευθέρωσης της ΝΕΡΙΤ από το συγκεκριμένο πλαίσιο, ας απευθυνθούν στη Βουλή – πρέπει να ψηφισθεί νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα! Πρέπει να βρεθούν €100 εκατ μέτρων που θα επιβληθούν στους φορολογουμένους, ώστε να αντισταθμιστεί το προβλεπόμενο πλεόνασμα της ΝΕΡΙΤ.

Η διοίκηση κατά την επτάμηνη θητεία μου επεχείρησε και κατάφερε να βελτιώσει τα οικονομικά στοιχεία. Δεν πρόκειται για «δουλειά λογιστή». Είναι εφαρμογή μεταρρυθμιστικής πολιτικής που αποσκοπεί – και απ΄ό,τι φαίνεται το πετυχαίνει – να αυξήσει τους διαθέσιμους πόρους για την μεγιστοποίηση της ανταπόδοσης του τέλους των φορολογουμένων, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο ο φορέας και χωρίς να γίνεται ατελέσφορη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Προφανώς, πολλοί από την αγορά περί την πρώην ΕΡΤ ήταν σφόδρα δυσαρεστημένοι – απ’ αυτούς εξοικονομήθηκαν οι πόροι.

 

Μετά την αποπομπή

Όπως πιστοποιείται από το πρακτικό παράδοσης-παραλαβής που υπεγράφη την επομένη της αποπομπής μου, εκκρεμότητες προφανώς υπήρχαν, ήταν όμως δρομολογημένες. Η επόμενη διοίκηση συνέχισε χωρίς εμφανείς διαφοροποιήσεις σε όλα τα επίπεδα και πεδία. Την ημέρα της αποπομπής μου ήλθαν στη ΝΕΡΙΤ οι πρώτοι επιτυχόντες του διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Η νέα διοίκηση «κληρονόμησε» δομημένο πρόγραμμα με ζώνες, νέες εκπομπές 29.5 ωρών την εβδομάδα, επαρκές για τις ανάγκες μέχρι τον Ιούλιο – κάποιες από τις παραγωγές έφθαναν μέχρι το τέλος του χρόνου, ταινίες και σειρές πρώτης ποιότητας επαρκείς για περίπου ένα χρόνο, το δεύτερο κανάλι έτοιμο προς εκπομπή και περίπου επτακόσιες προτάσεις παραγωγών προς αξιολόγηση για το πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου. Δεν είχαν αναληφθεί δεσμεύσεις με συμβούλους πέραν των μέσων Μαΐου – πλην ενός με σύμβαση μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Όσον αφορά τις αμοιβές, όλες (μετρημένες στα δάκτυλα) οι συμβάσεις είχαν γίνει με τον κανόνα «αμοιβή ως εάν ήσαν εργαζόμενοι αορίστου χρόνου» – δηλαδή, η ΝΕΡΙΤ δεν θα εκμεταλλευόταν την οικονομική συγκυρία να «ρίξει» το κόστος υπηρεσιών, δεν θα μπορούσε όμως να σκεφθεί κάν τη συνεργασία με καταξιωμένους, κατά τεκμήριο «ακριβούς», συντελεστές από την ελεύθερη αγορά.

Η επιστροφή του ελληνικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην διεθνή κοινότητα είχε ήδη δρομολογηθεί με την πλήρη συμφωνία με την EBU στην αίτηση που υπεβλήθη τη νύκτα της 30/4, αμέσως μετά την ψήφιση της κρίσιμης τροπολογίας που παραχωρούσε στη ΝΕΡΙΤ τη χρήση του δικτύου εκπομπής.

Τα ραδιοφωνικά προγράμματα πρώην ΕΡΑσπορ και KOSMOS ήταν έτοιμα από τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο, αντιστοίχως. Δική μου επιλογή ήταν η μη εκπομπή, δεδομένου του νομικού λαβυρίνθου που αντιμετωπίσαμε για την εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος – το οποίο εξέπεμψε τελικά σε πλαίσιο «πειραματικής παραγωγής», χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις της ΔΤ!

Δεν μπορώ να ξέρω τι πραγματικά έγινε με την παραίτηση των κκ Μακρυδημήτρη και Μορώνη. Το σίγουρο είναι πως το Εποπτικό Συμβούλιο, συνεπές στην επιλογή του να μην κάνει τίποτε στα δύσκολα, δεν παρέσχε καμία κάλυψη – παρά μόνον λεκτική ένα μήνα αργότερα. Δύο εβδομάδες πριν την τυπική λήξη της θητείας της διοίκησης που ανέλαβε μετά την αποπομπή μου, δεν υπήρχε τίποτε – πλην του προγράμματος συναυλιών της ορχήστρας των Μουσικών Συνόλων. Η σαιζόν είχε αρχίσει, δεν υπήρχε πρόγραμμα ούτε ζώνες – οι σκέψεις του κ. Μορώνη σχετικά με το πρόγραμμα είχαν δοθεί σε τρεις εξωτερικούς συμβούλους (τα γνωστά: υπερεβδομηκοντούτης συγγραφέας, από το βάθος της λίστας [μη] επιτυχόντων στο διαγωνισμό της ΝΕΡΙΤ, ...) για αξιολόγηση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου! Όλες οι νέες εκπομπές που κληρονομήθηκαν, «κάηκαν» το καλοκαίρι χωρίς προγραμματική υποστήριξη. Δεν υπήρχε κανένανς σχεδιασμός προβολής ταινιών. Ανατέθηκαν πέντε εκπομπές (για το δεύτερο κανάλι), τρεις συνέχεια παλαιών εκπομπών της ΕΡΤ και δύο σε συνδικαλιστικούς φορείς. Σε αντιστάθμισμα, προετοιμαζόταν φαραωνική παραγωγή με τους Παραλλήλους Βίους του Πλουτάρχου, ο συντονισμός της οποίας ανατέθηκε σε πληγέντα από την κρίση πρώην εστιάτορα του Χαλανδρίου! Η πρώτη διοικητική πράξη του νυν, υπηρεσιακού (;), Προέδρου ήταν η ανανέωση της συνεργασίας με τον συντονιστή των Βίων!

Η σχέσεις με την EBU βρίσκονται στο ναδίρ. Η ένταξη, προγραμματισμένη για τη συνέλευση της EBU την 30/6, έχει μετατεθεί μετά την αποπομπή μου για το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Η τροπολογία που επαναφέρει τον έλεγχο του Υπουργού Τύπου καθιστά ιδιαίτερα αμφίβολη και αυτήν την προοπτική.

 

Η τροπολογία του Αυγούστου και τα επέκεινα

Η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ όφειλε εκ του νόμου να εκκινήσει τη διαδικασία αντικατάστασης του Εποπτικού Συμβουλίου. Δεν το έπραξε, το Εποπτικό Συμβούλιο δεν ήλεγξε τη διοίκηση για την «παράλειψη» και φθάσαμε στην υποτιθέμενη αναγκαστική αλλαγή του νόμου, η οποία αναθέτει την επιλογή του Εποπτικού Συμβουλίου στην απλή πλειοψηφία της Συνόδου του Προεδρείου της Βουλής, δηλαδή στην εκάστοτε κυβέρνηση. Πλήρης ανατροπή της φιλοσοφίας του ιδρυτικού νόμου της ΝΕΡΙΤ!

Είναι σαφές πως δεν ήταν δυνατή η αλλαγή χωρίς την συνεργασία των δύο σωμάτων: του Εποπτικού και του Διοικητικού Συμβουλίου – ανεξαρτήτως των δηλώσεων μελών τους, όπως του συγγραφέα «δεν είμαι τεχνικός να κρίνω τις δυσλειτουργίες» ή του τεχνικού που κόπτεται για τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία του φορέα. Όπως προκύπτει από τις επιστολές Ζούλα που δημοσιοποιήθηκαν τέλη Σεπτεμβρίου, η πρωτοβουλία αλλαγής του ιδρυτικού νόμου της ΝΕΡΙΤ ανελήφθη από κοινού από τους κκ Μακρυδημήτρη και Φορτσάκη, σε περίοδο μάλιστα που το Εποπτικό Συμβούλιο δεν συνεδρίασε ούτε μία φορά. Οι δύο Πρόεδροι προώθησαν τη νομοθετική αλλαγή η οποία ως αποτέλεσμα είχε την παράταση της θητείας των δύο Συμβουλίων – πάλι αντίθετα με τη φιλοσοφία του ιδρυτικού νόμου, ο οποίος προέβλεπε την επιλογή της μόνιμης διοίκησης από το μακράς πνοής Εποπτικό Συμβούλιο. Για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για τον σχεδιασμό, ο κ. Μορώνης με ξύλινα επιχειρήματα ανέλαβε την υποστήριξη της νομοθετικής ρύθμισης έναντι της EBU.

Ακόμη και μετά την ψήφιση της τροπολογίας, η διοίκηση δεν προχώρησε στην άμεση εκκίνηση των διαδικασιών αντικατάστασης του Εποπτικού Συμβουλίου, οπότε σήμερα θα είχαμε νέο ΕΣ και πιθανότατα μόνιμη διοίκηση. Αντ’ αυτού, το ΕΣ, διορισμένο ως μεταβατικό, προκήρυξε τη νέα διοίκηση. Δηλαδή, παίρνοντας άδεια μόνο από τον εαυτό του, το μεταβατικό εποπτικό όργανο θα καθορίσει το μέλλον του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, θα παραμείνει στη θέση του τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο – αν η πρώτη πράξη της νέας διοίκησης είναι η εκκίνηση της διαδικασίας αντικατάστασης του ΕΣ. Εάν η διοίκηση είναι τόσο συνεργάσιμη όσο και αυτή του κ. Μακρυδημήτρη, η μακροημέρευση του ΕΣ είναι βέβαιη, μέχρις ευοδώσεως των σχεδίων της συμμαχίας ακραίων δεξιών στοιχείων και ακραιφνών σοσιαλδημοκρατών.

 

Οι προοπτικές

Η πλήρης απαξίωση της ΝΕΡΙΤ έχει και τα καλά της. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα είναι μια υγιεινή βόλτα στο πάρκο. Ο εγκεκριμένος από το ΓΛΚ προϋπολογισμός, προέβλεπε:

1.         Δαπάνες περίπου €17 εκατ για δικαιώματα αθλητικών διοργανώσεων οι οποίες καλύφθηκαν τελικά από τον Ειδικό Διαχειριστή.

2.         Δαπάνες μισθοδοσίας από τον Μάρτιο και μετά, εκτιμώμενου ύψους €12 εκατ μέχρι το τέλος του χρόνου καλύπτονται επίσης από τον Ειδικό Διαχειριστή – λίγο πριν την αποπομπή μου είχαμε ξεκινήσει συζητήσεις για την ανάληψη των εξόδων από τη ΝΕΡΙΤ, πράγμα το οποίο προφανώς θα οδηγούσε σε άμεση διακοπή όλων των συμβάσεων που δεν προσφέρουν.

3.         Δαπάνες για την ψηφιακή μετάβαση ύψους €9 εκατ, οι οποίες δεν θα γίνουν εντός του έτους – σε κάθε περίπτωση κατά τη θητεία μου επιτύχαμε μείωση στο μισό.

4.         Έσοδα από διαφημίσεις υποεκτιμημένες (μαξιλάρι σε συνεννόηση με το ΓΛΚ) κατά περίπου €10 εκατ.

5.         Δαπάνες για τις εκλογές, παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις και συμβούλων ύψους €1.7 εκατ που δεν έγιναν.

 

Τα παραπάνω δίνουν μια άνεση περίπου €50 εκατ, σε προϋπολογισμό €101 εκατ. Η εξέλιξη είναι γνωστή: επιτυχία του εγχειρήματος, ακόμη και εάν το 35% των συνδέσεων της ΔΕΗ δεν πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος. Ο κίνδυνος είναι προφανής: μείωση των προϋπολογισμών της ΝΕΡΙΤ και πλήρης απαξίωση του φορέα. Το σχέδιο των ακραίων, με τη συνεργασία αφελών για πρόσκαιρο όφελος, ώριμο για πλήρη επιτυχία.

Επίλογος

Θα ήθελα να κλείσω με μερικές προσωπικές αναφορές:

 

•           Με στοιχειώνει το γεγονός πως η προσπάθεια και ο επαγγελματισμός περίπου τετρακοσίων ανθρώπων, καθημαγμένων και λοιδορούμενων, η οποία στέφθηκε από εκκωφαντική επιτυχία, που μεταδόθηκε από περισσότερα από 15 κανάλια σε όλη την Ευρώπη, χάθηκε στην διοικητική τρικυμία του Μαΐου και απαξιώθηκε σε λίγους μήνες. Αισθάνομαι ότι τους οφείλω πολλά και γι’ αυτούς και μόνον υπέβαλα υποψηφιότητα για τη θέση από την οποία απεπέμφθην τον Μάιο.

•           Είναι γνωστό σε όλους στη ΝΕΡΙΤ πως, από τις Κάννες σε τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Ευαγγελάκου της είπα σχεδόν ορυόμενος: «ό,τι και να κάνετε, πέντε άνθρωποι, εγώ, οι τρεις Γενικοί Διευθυντές και η Νομικός Σύμβουλος, το κανάλι θα το βγάλουμε». Επίσης είναι γνωστό το ηλεκτρονικό μήνυμα προς τον κ. Καρούνο, επίσης εκτελεστικό μέλος του ΔΣ, με την έναρξη του καναλιού: «τώρα μπορείς να φας τα λυσσακά σου».

•           Οφείλω να αναγνωρίσω την απρόσκοπτη και ειλικρινή συνεργασία με τα μέλη του ΔΣ κκ Κ. Πολυζωγόπουλο και Ν. Ξανθούλη.

•           Σε συνέντευξη στη Monde αρχές Δεκεμβρίου, στην ερώτηση εάν θα με αφήσουν να κάνω αυτά που θέλω, είχα πει: εάν δεν θέλουν τις αλλαγές, η επιλογή μου να ηγηθώ της προσπάθειας ήταν στατιστικό λάθος.

•           Όταν μου προσεφέρθη η επιλογή «παραίτηση ή αποπομπή», απάντησα «δεν παραιτούμαι και να αναλάβετε τις ευθύνες σας». Η παραίτηση δεν ήταν ποτέ επιλογή - η ανάληψη ευθυνών καθυστερεί.

•           Δεν αλλάζω την εμπειρία αυτή με τίποτε.

 

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.