Σύνδεση συνδρομητών

Τεύχος 66

Τρίτη, 03 Μαϊος 2016 03:00 Τεύχη

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος #66 του Books' Journal, Μάιος 2016. Τα αναλυτικά περιεχόμενα:

Editorial

Μια σταγόνα γάλα στο νερό

 

Διάλογος

Ο. ΜΕΤΕΩΡΙΤΗΣ - Ο Πρόεδρος και ο Μινώταυρος του Φιλελευθερισμού

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΧΑΤΖΗΦΩΤΕΙΝΟΣ - Επαγγελματικός ευρωπαϊσμός

 

Διήγημα

ΜΠΕΑΤΑ ΖΟΥΛΚΙΕΒΙΤΣ - Μια καρδιά και δύο ψυχές

Εικονογράφηση: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

 

Παρεμβάσεις

ΜΑΡΙΛΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - Πρινς: Μωβ βροχή

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ - Πρινς: ο ανοίκειος και δημοκρατικός πρίγκιπας

ΣΑΚΗΣ ΚΟΥΡΟΥΖΙΔΗΣ - Μύθοι και πραγματικότητες για τις ΜΚΟ

ΚΛΕΩΝ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ - Η ενοχή του Κάρατζιτς και η συλλογική μας αθωότητα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ – Οι λέξεις ως μαχητές. Για την υπόθεση Θάνου κατά Τσακυράκη

ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΕΤΣΑΣ - Das Capital & capital control

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Β. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ - Όλα της Άννας Αχμάτοβα τα ορφανά στη σειρά

 

Κριτικές

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΑΜΠΟΥΣΗΣ - Η ωμή πραγματικότητα ως θεραπεία (Σοφία Νικολαΐδου, Καλά και σήμερα. Το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος. Μεταίχμιο, Αθήνα 2015, 344 σελ.)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΟΡΙΚΗΣ - Εδουάρδο Γκαλεάνο: Ιστορία και Φωνή

ΑΛΕΞΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ - Ο Δημήτρης Σπάθης, το θέατρο και ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός (Δημήτρης Σπάθης, Από τον Χορτάτση στον Κουν. Μελέτες για το Νεοελληνικό Θέατρο, επιμέλεια: Νικηφόρος Παπανδρέου, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2016, 827 σελ.)

ΝΙΚΟΣ ΠΡΑΤΣΙΝΗΣ - Η καταλανική ανακάλυψη της Ιθάκης (Eusebi Αyensa, O Κάρλες Ρίμπα και η νεοελληνική λογοτεχνία. Η Ελλάδα ως παράδειγμα εθνικής αναγέννησης στην Καταλονία, μετάφραση από τα καταλανικά: Δημήτρης Ε. Ψαρράς, Εκάτη, Αθήνα 2015, 248 σελ.)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ - Ο Σοβαρός Διάβολος και η εξέλιξη της τηλεόρασης (Drew Goddard, Daredevil. Τηλεοπτική σειρά 26 επεισοδίων, στηριγμένη στο κόμικς των Stan Lee και Bill Everett. Παίζουν: Charlie Cox, Vincent D'Onofrio, Deborah Αnn Woll κ.ά., ΑBC studios, 2015-16, Netflix)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ι. ΚΥΡΤΑΤΑΣ - Ο θεός που δεν πέθανε ποτέ (Richard Seaford, Διόνυσος, μετάφραση από τα αγγλικά: Δημήτρης Παλαιοθόδωρος, Καλέντης, Αθήνα 2015, 250 σελ.)

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΤΑΞΟΠΟΥΛΟΥ - Σαίξπηρ: ο ντόπιος, ο διεθνής, ο οικουμενικός

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΤΑΞΟΠΟΥΛΟΥ - Global Shakespeare. Συνέντευξη με τον David Schalkwyk

ΗΛΙΑΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ - «Ο Σαίξπηρ δεν είναι καλό ανάγνωσμα για ωφελιμιστές». Συνέντευξη με τη Λένια Ζαφειροπούλου (William Shakespeare, Τα σονέτα, έμμετρη μετάφραση από τα αγγλικά: Λένια Ζαφειροπούλου, Gutenberg, Αθήνα 2016, 344 σελ.)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΝΑ - Έρως φιλότητος στα στρατόπεδα του θανάτου (Margarete Buber-Neumann, Mίλενα από την Πράγα, μετάφραση από τα γερμανικά: Τούλα Σιετή, επιμέλεια: Μίνα Πατεράκη-Γαρέφη, επίμετρο - βιογραφικά σημειώματα - ευρετήρια: Αδριανή Δημακοπούλου, Κίχλη και Τα Πράγματα, Αθήνα 2015)

ΟΝΤΕΤ ΒΑΡΩΝ-ΒΑΣΑΡ - Από τη Σιβηρία στο Ράβενσμπρουκ (Margarete Buber-Neumann, Mίλενα από την Πράγα, μετάφραση από τα γερμανικά: Τούλα Σιετή, επιμέλεια: Μίνα Πατεράκη-Γαρέφη, επίμετρο - βιογραφικά σημειώματα - ευρετήρια: Αδριανή Δημακοπούλου, Κίχλη και Τα Πράγματα, Αθήνα 2015)

ΑΚΗΣ ΚΑΛΟΓΝΩΜΗΣ - Το τελευταίο τηλεγράφημα (Matthew Parris - Αndrew Bryson, Parting Shots, Penguin Books, 2011, 386 σελ.)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΚΟΠΑΚΗΣ - Η κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (Ευάγγελος Βενιζέλος, Μετασχηματισμοί του κράτους και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης – Διδάγματα της οικονομικής κρίσης: Η ελληνική περίπτωση, Πόλις, Αθήνα 2016, 189 σελ.)

ΜΕΝΙΑ ΚΑΛΙΝΤΖΟΓΛΟΥ - Η Θυμέλη, ο Διόνυσος και το αρχαίο δράμα (Μαντώ Μαλάμου, Τα προσωπεία του Διονύσου. Η Θυμέλη του Άγγελου Σικελιανού και το αρχαίο δράμα, Γρηγόρη, Αθήνα 2014, 480 σελ.)

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΤΑΛΗΣ - Να αφήσουμε πίσω τα εθνικά κράτη (Guy Verhofstadt, Η ασθένεια της Ευρώπης και η αναγέννηση του ευρωπαϊκού ιδανικού, μετάφραση: Mαργαρίτα Μπονάτσου, Παπαδόπουλος, Αθήνα 2016, 382 σελ.)

 

Ποίηση

ΜΑΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΠΡΟΚΟΠΙΟΥ - Τρία ποιήματα

 

Στήλες 

ΜΙΣΕΛ ΦΑΪΣ – Εθνική Πινακοθήκη, #56

ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΠΑΧΡΟΝΗ – Μικροϊστορίες: Διψάει

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΒΕΛΑΚΗΣ – Συμπτώσεις: Ο Μ. Καραγάτσης εκλογολόγος

Π.Κ. ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ – Taurus #14: Εκπασοκισμός της Ευρώπης;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ – Το νερό που καίει (κόμικς)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΝΑ - Τέσσερα τέταρτα: Μουσική και λογοκρισία

ΒΑΓΓΕΛΗΣ Δ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ – Ομηρικά #32: περί πυγμαίων και μερόπων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΙΤΤΑΣ – Φωτο-γραφία: Παιδιά στην αυλή…

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

 

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τεύχος 67 Τεύχος 65 »

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.