Σύνδεση συνδρομητών

Επίτιμη διδάκτορας του ΑΠΘ η Άλκη Ζέη

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014 17:07
Η Άλκη Ζέη.
Αρχείο The Books' Journal
Η Άλκη Ζέη.

Η πλέον μεταφρασμένη (σε περισσότερες από 20 γλώσσες) συγγραφέας λογοτεχνικών και θεατρικών έργων για παιδιά και εφήβους, η Άλκη Ζέη, αναγορεύεται επίτιμη διδάκτορας του τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014, ώρα 10.30, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

 

Γεννημένη στην Αθήνα, η Άλκη Ζέη, 89 χρόνων σήμερα, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας στο Τμήμα Σεναριογραφίας. Από το 1954 έως το 1964 έζησε, πολιτική πρόσφυγας, στην τότε Σοβιετική Ένωση, μαζί με το σύζυγό της σκηνοθέτη και θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου. Την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα, επίσης, έζησε στη Γαλλία. Μετά την πτώση της δικτατορίας εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Το πρώτο της βιβλίο, Το καπλάνι της βιτρίνας, είναι από τα πιο αγαπημένα αναγνώσματά της και θεωρείται ότι σε μεγάλο βαθμό έχει επηρεάσει τα αναγνωστικά ήθη της μεταπολίτευσης, έχει εξ άλλου μεταφραστεί σε 20 γλώσσες και βρίσκεται στην 49η έκδοση. Το βιβλίο εμπνέεται από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι το πρώτο παιδικό βιβλίο με πολιτικές αναφορές στη μεταξική δικτατορία. Πολύ διαβασμένο είαι και το επόμενο βιβλίο της, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1971 και σήμερα βρίσκεται στην 61η έκδοση ενώ έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες.

Στην τελετή αναγόρευσης στο ΑΠΘ την τιμώμενη θα προσφωνήσει ο Πρύτανης, καθηγητής Περικλής Μήτκας, ενώ τον έπαινο (Laudatio) θα εκφωνήσει ο καθηγητής του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Αντρέας Καρακίτσιος.

Στη συνέχεια, η Άλκη Ζέη θα μιλήσει με θέμα «Γιατί γράφω για παιδιά».

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.