Σύνδεση συνδρομητών

Aτσέμογλου, Αμάρτια Σεν, Νουσμπάουμ στην Αθήνα

Σάββατο, 30 Αυγούστου 2014 15:25
Ο καθηγητής Ντάρον Ατσέμογλου.
Ο καθηγητής Ντάρον Ατσέμογλου.

Σημαντικές προσωπικότητες της σύγχρονης πολιτικής θεωρίας, στοχαστές και οικονομολόγοι θα βρεθούν, το διάστημα 2 έως 5 Σεπτεμβρίου 2014, στην Αθήνα. Ο λόγος; Συμμετέχουν σε ένα πολυαναμενόμενο διεθνές συνέδριο με γενικό τίτλο εργασίας: Η ανθρώπινη ανάπτυξη σε εποχές κρίσης. Επαναπροσέγγιση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Με τη συμμετοχή σημαντικών διεθνών προσωπικοτήτων διοργανώνεται Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα για την ανθρώπινη ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, o καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harvard Αμάρτια Σεν (Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών, 1998), ο τουρκικής καταγωγής αμερικανός καθηγητής στο MIT Daron Acemoglu (συγγραφέας του πολυσυζητημένου βιβλίου Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη), η φιλόσοφος Μάρθα Νουσμπάουμ (Πανεπιστήμιο του Σικάγου) και ο επίσης φιλόσοφος Φιλίπ Πετίτ (Πανεπιστήμιο Princeton), και o Kaushik Basu (επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας).

Στόχος του συνεδρίου, που χρησιμοποιεί παραδειγματικά την ελληνική κρίση, είναι να προσεγγίσει με φιλοσοφικό, οικονομικό και θεσμικό τρόπο τον ανθρώπινο παράγοντα και την ανάπτυξή του μέσα σε οικονομικά περιβάλλοντα ύφεσης.

Διεθνείς προσωπικότητες από το χώρο των Οικονομικών, της Φιλοσοφίας, της Κοινωνιολογίας, της Πολιτικής Επιστήμης και της Νομικής θα επανεξετάσουν, με βάση το ελληνικό παράδειγμα, τις δυνατότητες και την προοπτική της ανθρώπινης ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Στα χρόνια της "Μεγάλης Ύφεσης", φαινόμενα όπως η υποχώρηση της κοινωνικής προστασίας και του βιοτικού επιπέδου ακόμη και σε χώρες που θεωρούνται ανεπτυγμένες, έχουν θέσει με ένταση το ερώτημα του τι αποτελεί "ανάπτυξη" και σε ποιους τελικά καταλήγει. Αυτό είναι το κρίσιμο ζητούμενο και ο προβληματισμός που θα τεθεί προς διάλογο και ενώπιον του ελληνικού κοινού.

Η HDCA είναι μια διεθνής κοινότητα ακαδημαϊκών και επαγγελματιών, που πραγματεύεται ιδέες της ανθρώπινης ανάπτυξης και τις αναδεικνύει σε επίπεδο δημοσίου διαλόγου, με σκοπό να οδηγήσει σε θεσμικές παρεμβάσεις και σε χάραξη σχετικής πολιτικής. Παράλληλα, προωθεί τη διεπιστημονική έρευνα στους τομείς των Οικονομικών, της Φιλοσοφίας, της Υγείας, της Εκπαίδευσης, της Νομικής και της Κοινωνιολογίας και αριθμεί μέλη σε περισσότερες από 70 χώρες παγκοσμίως.

Το συνέδριο, με τίτλο "Η ανθρώπινη ανάπτυξη σε εποχές κρίσης: Επαναπροσέγγιση της κοινωνικής δικαιοσύνης”, θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2014 στο ξενοδοχείο President, στην Αθήνα (Κηφισίας 43, Αμπελόκηποι) Πληροφορίες για τις εγγραφές και την παρακολούθηση του συνεδρίου, καθώς και το πλήρες πρόγραμμα, υπάρχουν στην ιστοσελίδα.http://www.hdca2014.org/

Δεδομένου ότι το κόστος της εγγραφής για την παρακολούθηση του συνόλου του συνεδρίου ανέρχεται στα €210, η οργανωτική επιτροπή ενημερώνει ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε όσες/ους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν μόνο τις 8 κεντρικές ομιλίες των διάσημων προσκεκλημένων μας (και όχι το συνέδριο στο σύνολό του) καταβάλλοντας μόνο €50. Όσες/οι παρακολουθήσουν το συνέδριο στο σύνολό του ή τις 8 διαλέξεις θα λάβουν και σχετικές βεβαιώσεις στο τέλος του συνεδρίου. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ. http://users.uoa.gr/~ahatzis/8_lectures.pdf

Επίσης, με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Αθήνα, ο καθηγητής Φιλίπ Πετίτ θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα ΜΙΘΕ). Όσες και όσοι ενδιαφέρονται να παρευρεθούν και να ακούσουν, μεταξύ άλλων, την ομιλία του καθηγητή Πετίτ, στη διάρκεια της αναγόρευσής του, με θέμα "The Infrastructure of Democracy", μπορούν να δουν το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ: http://users.uoa.gr/~ahatzis/Pettit.pdf 

Αντιστοίχως, ο καθηγητής Ντάρον Ατσέμογλου θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης). Η ομιλία του τιμωμένου έχει θέμα: “The political economy approach to economic development” και το πλήρες πρόγραμμα της τελετής είναι εδώ: http://users.uoa.gr/~ahatzis/Acemoglu.pdf

Πρέπει να σημειωθεί ότι η είσοδος στις αναγορεύσεις είναι ελεύθερη για όλους.


Συνολικά, στην Αθήνα θα παρευρεθοούν 9 κορυφαίοι ομιλητές, οι εξής:

Amartya Sen,  Harvard University

Martha Nussbaum, University of Chicago

Daron Acemoglu, MIT

Kaushik Basu, World Bank

Jean-Michel Bonvin, Haute École de Travail Social et de la Santé-EESP-of Lausanne

Rainer Forst, Johann Wolfgang Goethe University of Frankfurt

Philip N. Pettit, Princeton University

Henry S. Richardson, Georgetown University

Barbara Mary Stocking, Murray Edwards College, Cambridge

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.