Σύνδεση συνδρομητών

Κουίζ: γιατί δεν έχει φύγει ακόμη ο Βαρουφάκης;

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015 07:47
O Γιάνης Βαρουφάκης στη διάρκεια παλαιότερης διάλεξης που κατέληξε να τροφοδοτεί επικριτικά δημοσιεύματα του γερμανικού κίτρινου Τύπου.
Youtube
O Γιάνης Βαρουφάκης στη διάρκεια παλαιότερης διάλεξης που κατέληξε να τροφοδοτεί επικριτικά δημοσιεύματα του γερμανικού κίτρινου Τύπου.

Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο λόγος για τον οποίο βρίσκεται ακόμα στην κυβέρνηση ο Γιάνης Βαρουφάκης; Διαλέξτε την απάντηση που θεωρείτε σωστότερη ή προσθέστε τη δική σας - οι καλύτερες θα δημοσιευθούν.

 

A. Θα αποτελέσει πολύ σοβαρό πλήγμα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕλ η αποπομπή του εμβληματικού Υπουργού Οικονομικών λιγότερο από δύο μήνες μετά την ιστορική νίκη της "πρώτη φορά Αριστεράς" (έστω και με ισχυρή δόση Ακροδεξιάς). Ο Βαρουφάκης είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό όνομα στη λίστα υπουργών. Ενσαρκώνει το πνεύμα αμφισβήτησης της συνολικής ευρωπαϊκής τάξης πραγμάτων που υποτίθεται ότι έρχεται να ανατρέψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (έστω και με κραυγές, επίκληση της “λαϊκής κυριαρχίας”, “αυθόρμητες” συγκεντρώσεις  στο Σύνταγμα, προσβολές Ευρωπαίων αξιωματούχων και σηκωμένα μεσαία δάκτυλα – τόσο μπορούμε, τόσο κάνουμε).

Β. Δεν έχει κλείσει ακόμα το πρόγραμμα διαλέξεων που ετοιμάζεται να δώσει ο Βαρουφάκης ανά τον κόσμο την επόμενη διετία. Για την ακρίβεια, ήδη έχει δεχθεί μπόλικες προσκλήσεις, αλλά για κάτι basse classe μαζώξεις που είναι πολύ κατώτερες του διανοητικού επιπέδου του και της παγκόσμιας ακτινοβολίας του. Οι εμφανίσεις στο Eurogroup ή στην ετήσια σύνοδο Ambrosetti στη λίμνη Κόμο είναι χάσιμο χρόνου για το Βαρουφάκη. Τού αξίζουν πολύ πιο demanding debates απ'αυτά και, κυρίως, events όπου θα έχει όλο το χρόνο στη διάθεσή του - δεν τον πειράζει να απαντά σε ερωτήσεις, εφόσον δεν θα περιμένει τη σειρά του για να πάρει το λόγο.

Γ. Είναι τουλάχιστον απρεπής η απορία γιατί δεν έχει αποπεμφθεί ακόμη ο Βαρουφάκης. Το σωστό ερώτημα είναι γιατί δεν έχει θελήσει ακόμη να φύγει; Διότι ένας Βαρουφάκης φεύγει μόνος του, ουδείς έχει το ανάστημα να τον καθαιρέσει απο το θρόνο του ή έστω να υπαινιχθεί ότι δεν κάνει γι'αυτόν το θρόνο. Όπως και ουδείς έχει τη δύναμη να τον κρατήσει εγκλωβισμένο σε μια θέση που δεν τού προσφέρει δημοσιότητα αντάξια της φυσικής αύρας του ή κάποιο intellectual challenge. Let me put it this way - δεν μπορείς να πεις ένα wow, ρε παιδί μου.

Δ. Ο Βαρουφάκης μένει προς το παρόν γιατί θεωρεί ότι έχει ακόμη λίγη δουλειά να κάνει προκειμένου να αποδείξει στους Ευρωπαίους βελανιδοφάγους πόσο άσχετοι είναι με τα θέματα της υψηλής οικονομίας (haute économie, κατά το haute politique και haute coiffure). Και το κυριότερο είναι ότι δεν έχει εκτελέσει ακόμη την αποστολή του να πείσει την υφήλιο πως η θεωρία των παιγνίων ουδεμία σχέση έχει με πεζά οικονομικά αποτελέσματα (π.χ. διάσωσή ή καταστροφή της Ευρωζώνης), αλλά είναι arte per il gusto dell'arte.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.