Σύνδεση συνδρομητών

14 ομόφυλα ζευγάρια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το σύμφωνο συμβίωσης

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015 18:44
14 ομόφυλα ζευγάρια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το σύμφωνο συμβίωσης

Άλλα 14 ομόφυλα ζευγάρια προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το σύμφωνο συμβίωσης - διεκδικώντας την άρση μιας διάκρισης απαράδεκτης για το ευρωπαϊκό περιβάλλον στο οποίο συμμετέχουμε. 

Σήμερα 10 Μαρτίου 2015, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) ταχυδρόμησε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) την προσφυγή Δήμητρας (Ντέμης) Γεωργίου και λοιπών κατά της Ελλάδας 14 ομόφυλων ζευγαριών (22 ανδρών και 6 γυναικών), που εξουσιοδότησαν το ΕΠΣΕ μεταξύ Σεπτεμβρίου 2014 και Φεβρουαρίου 2015, για το συνεχιζόμενο αποκλεισμό τους από το σύμφωνο συμβίωσης, παρά την καταδίκη της χώρας από το ΕΔΔΑ στις 7 Νοεμβρίου 2013.

Υπενθυμίζεται πως στις 21 Ιουλίου 2014, το ΕΠΣΕ είχε ταχυδρομήσει παρόμοια προσφυγή 162 ζευγαριών το περιεχόμενο της οποίας παρουσιάστηκε αυθημερόν στο http://booksjournal.gr/γνώμες/item/483-162-ομόφυλα-ζευγάρια-στο-ευρωπαϊκό-δικαστήριο-για-το-σύμφωνο-συμβίωσης. Η σημερινή προσφυγή έχει σχεδόν ταυτόσημο περιεχόμενο με την προηγούμενη. Υπάρχει απλώς επικαιροποίηση των εξελίξεων μετά τις 21 Ιουλίου 2014, με αναφορά στην ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου το Σεπτέμβριο 2014 και στην απόρριψη τότε των τροπολογιών για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Για την εξείξη εκείνη γίνεται παραπομπή στο σχετικό κείμενο του γράφοντος στο https://www.facebook.com/notes/panayote-dimitras/αντιρατσιστικός-νόμος-μύθοι-και-πραγματικότητα/1041606679198375.

Η πρώτη προσφεύγουσα Ντέμη Γεωργίου (μέλος του Τμήματος Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου (ΣΠΤΦ) του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)) δήλωσε:

 

Συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την ισονομία με προσφυγές στο ΕΔΔΑ και στους διεθνείς οργανισμούς επιδιώκοντας την καταδίκη της Ελλάδας όπου εξακολουθεί να υπάρχει θεσμοποιημένη ομοερωτοφοβία. Έχουμε βαρεθεί να ακούμε υποσχέσεις για άρση της μιας ή της άλλης διάκρισης. Τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να έχουν κατοχυρωμένα από το κράτος όλα τα δικαιώματα που έχουν τα ετερόφυλα ζευγάρια στη συμβίωση, στην οικογενειακή ζωή και στην παιδοθεσία, μέσα από σύμφωνο συμβίωσης ή γάμο ανάλογα με την επιθυμία τους. Δεν είμαστε αόρατες/οι, δεν κρυβόμαστε, δεν σιωπάμε, δεν απολογούμαστε, διεκδικούμε και απαιτούμε τον πλήρη σεβασμό μας και των δικαιωμάτων μας εδώ και τώρα!  

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.