Σύνδεση συνδρομητών

Στον καθηγητή Γιώργο Κουμάντο αφιερωμένο το τεύχος Μαρτίου του Books' Journal

Τρίτη, 03 Μαρτίου 2015 15:08
Ο Γιώργος Κουμάντος στο εξώφυλλο του τεύχους 53.
Ο Γιώργος Κουμάντος στο εξώφυλλο του τεύχους 53.

Αφιερωμένο στον Γιώργο Κουμάντο είναι το νέο τεύχος του Books' Journal, 53, Μάρτιος 2015, που κυκλοφορεί από αύριο - με επίκαιρη, πλούσια και παρεμβατική ύλη. 

«Το σπινθηροβόλο πνεύμα, η αχόρταγη περιέργεια, η λεπτή αίσθηση του χιούμορ και ένας έμφυτος κοσμοπολιτισμός ήταν τα τέσσερα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Γιώργου Κουμάντου, που τον έκαναν να ξεχωρίζει ως χαρισματικός διανοούμενος, όχι μόνο στη Νομική Σχολή, αλλά και στους πνευματικούς κύκλους της Αθήνας, επί πέντε και κάτι δεκαετίες. Για καθένα από αυτά, όπως επίσης και για το μοναδικά αστραφτερό –παιγνιώδες και ενίοτε περιπαικτικό– βλέμμα του, θα μπορούσε κανείς να μιλά επί ώρες, παραθέτοντας ανέκδοτα και περιστατικά χρήσιμα όχι μόνο για μιαν ιστορία του Πανεπιστημίου αλλά και για την εξέλιξη των ιδεών και των νοοτροπιών στη χώρα μας, στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα».

Τα παραπάνω αναφέρει εισαγωγικά ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος στο κείμενό του για τον σπουδαίο καθηγητή της Νομικής αλλά, πρωτίστως, τον σημαντικό μαχητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, ο οποίος αγωνίστηκε για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών θεσμών. Ο Ν. Αλιβιζάτος προσεγγίζει τον Γιώργο Κουμάντο όχι ως νομικό αλλά ως πολιτικά φιλελεύθερο πολίτη, πάντα παρεμβατικό, μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ώστε να ενοχλεί τον «τακτοποιημένο» λόγο και την ανάλογη δράση των κομμάτων.

Το αφιέρωμα συμπληρώνει κείμενο του Παναγιώτη Δημητρά για τον Γιώργο Κουμάντο των ανθρώπινων δικαιωμάτων, και την προσπάθειά του να πετύχει θεσμικές τομές σε ζητήματα όπως η θρησκευτική ελευθερία και τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων καθώς και στο δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό των εθνικών μειονοτήτων.  

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.