Σύνδεση συνδρομητών

Συγκαλύφθηκε ρατσιστική επίθεση στο μετρό κατά αλλοδαπού;

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015 12:29
Αίμα στο δάπεδο του συρμού, μετά τον ξυλοδαρμό του αλλοδαπού.
Νέστορας Κοψιδάς
Αίμα στο δάπεδο του συρμού, μετά τον ξυλοδαρμό του αλλοδαπού.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2015 δεχθήκαμε την ακόλουθη ενυπόγραφη καταγγελία ρατσιστικής επίθεσης κατά αλλοδαπού στο μετρό. Τη δημοσιοποιούμε καλώντας τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές να γνωστοποιήσουν αν ασκήθηκε ποινική δίωξη και μάλιστα στα πλαίσια του αυτοφώρου κατά του δράστη που επιβάτες παρέδωσαν σε υπεύθυνο ασφαλείας του σταθμού του Συντάγματος. Ο καταγγέλλων είναι στη διάθεση των αρχών για κατάθεση. 

«Τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015 και περίπου στις 18:00 υπήρξα μάρτυρας περιστατικού ρατσιστικής βίας εις βάρος αλλοδαπού καταγόμενου πιθανόν από το Πακιστάν ή το Μπανγκλαντές με θύτη έναν, κατά τα φαινόμενα, ημεδαπό. Συγκεκριμένα σε βαγόνι της μπλε γραμμής του μετρό της Αθήνας και ανάμεσα στις στάσεις Ευαγγελισμός και Σύνταγμα, ο θύτης στράφηκε εντελώς απρόκλητα ενάντια στο θύμα και το γρονθοκόπησε χωρίς καν να του απευθυνθεί (το αίμα που απεικονίζεται στη φωτογραφία από το κινητό μου, είναι του θύματος και λέρωσε τα εσωτερικά τοιχώματα του βαγονιού).  Κάποιοι συνεπιβάτες μου στραφήκαμε προς τα εκεί για να προστατέψουμε το θύμα και ένας από εμάς ακινητοποίησε το θύτη τον οποίο και παρέδωσε στην επόμενη στάση (Σύνταγμα) σε υπεύθυνο ασφαλείας του σταθμού. Στο μεταξύ ο θύτης φώναζε στον κύριο που τον κρόταγε στην πόρτα να μη φύγει “ποιος είσαι εσύ που μ’ ακουμπάς” και “μη μ’ αγγίζετε”. Το βαγόνι έμεινε μάλιστα ακινητοποιημένο για κάποια λεπτά προκειμένου να γίνει αυτό και μεγάλο πλήθος ανθρώπων είδε το περιστατικό. Προφανώς, και οι κάμερες ασφαλείας του σταθμού κατέγραψαν τουλάχιστον την παραπομπή του δράστη και το θύμα που στάθηκε στα καθίσματα του σταθμού προσπαθώντας να σταματήσει με χαρτομάντιλο τη ρινική αιμορραγία του. Εγώ παρέμεινα στο βαγόνι συνεχίζοντας τη διαδρομή μου προς Μοναστηράκι. Παρ’ όλο το πλήθος που παρακολούθησε ή συνέδραμε (προς βοήθεια του θύματος) σε αυτό το επεισόδιο και την εμπλοκή της ασφάλειας του σταθμού, τις ημέρες που ακολούθησαν παρατήρησα την παντελή απουσία αναφοράς του από τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ και έτσι αποφάσισα να το καταγγείλω εγγράφως (πράγμα που ήδη έχω κάνει και διαδικτυακά την επόμενη ημέρα 17/2/15 στην προσωπική μου σελίδα στον ιστότοπο του Facebook.

                                                                                                                      25/2/2015   

                                                                                                      Νέστορας Κοψιδάς»

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.