Σύνδεση συνδρομητών

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ο ρατσισμός στην Ελλάδα σήμερα

Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015 23:21
Η πρώτη σελίδα της πέμπτης έκθεσης της ECRI.
Η πρώτη σελίδα της πέμπτης έκθεσης της ECRI.

Ξενοφοβία, βία κατά προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών, ρητορική μίσους, αντισημιτισμός, προβλήματα με τις εθνικές και σεξουαλικές μειονότητες είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας, όπως παρουσιάζονται από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας. Το Books' Journal παρουσιάζει τα βασικά σημεία της πέμπτης έκθεσης της ECRI για την Ελλάδα. 

 

 

«Παρά τα βήματα που έχουν γίνει προς την σωστή κατεύθυνση, όπως η ψήφιση του νέου αντιρατσιστικού νόμου, συνεχίζουν να υφίστανται προβλήματα, όπως τα ανησυχητικά υψηλά επίπεδα ξενοφοβίας και βίας κατά προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών κι οι πρακτικές διαχωρισμού εις βάρος των παιδιών Ρομά που συνεχίζουν ν’ ακολουθούν ορισμένα σχολεία παρά την έκδοση αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περί ανάγκης τερματισμού τους.»

 

Αυτά δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) Christian Ahlund καθώς η ECRIέδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την πέμπτη έκθεσή της για την Ελλάδα που συντάχθηκε μετά την επίσκεψή της στην Ελλάδα τον Μάρτιο 2014.

Ωστόσο, όπως σημειώνει στο δελτίο τύπου η ECRI, «ο δημόσιος και πολιτικός λόγος διαπνέεται από ρητορική μίσους κατά των μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι καθίστανται συχνά στόχοι ρατσιστικής βίαςη δράση της Χρυσής Αυγής οδήγησε σε δραματική αύξηση των ξενοφοβικών και ρατσιστικών φαινομένων, προκαλώντας κλίμα φυλετικού μίσους και φόβου που παρέμεινε ανεξέλεγκτο για πάρα πολύ καιρό».

Στην έκθεσή της, όπως και σε κάθε παρόμοια έκθεση, η ECRI διατυπώνει σειρά συστάσεων προς τις ελληνικές αρχές. Τονίζει δε πως οι ακόλουθες δύο πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως και θα επανεξεταστούν σε δύο χρόνια:

 

«- Δημιουργία ομάδας δράσης που θα αποτελείται απ’ όλες τις αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένων του Συνηγόρου του Πολίτη και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς κι από ΜΚΟ και που θ’ αναπτύξει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

- Εξέταση της ύπαρξης ή μη ρατσιστικών και/ή ομο-/τρανσφοβικών κινήτρων από τα πρώτα στάδια των ερευνών και δικαστικών διαδικασιών που αφορούν βίαια περιστατικά. Και παροχή κατάρτισης στους δικαστικούς λειτουργούς ως προς την εφαρμογή του νέου άρθρου 81Α του Ποινικού Κώδικα, που καθιστά πιο αυστηρές τις κατώτερες ποινές που μπορούν να επιβληθούν για αδικήματα που διαπράττονται με κίνητρο το μίσος και που επίσης ορίζει ότι αυτές δεν μπορούν να ανασταλούν.»

 

 

Η ECRI δεν θεωρεί επαρκή την αντιρατσιστική νομοθεσία και ζητά από την Ελλάδα μεταξύ άλλων «να ποινικοποιηθεί η δημόσια έκφραση με ρατσιστικό σκοπό, των ιδεολογιών με ισχυρισμό ανωτερότητας» και «την τροποποίηση της νομοθεσίας όχι μόνο για την κατάργηση της δημόσιας χρηματοδότησης οργανώσεων που υποδαυλίζουν το ρατσισμό, αλλά επίσης για την πρόβλεψη της δυνατότητας διάλυσης τέτοιων οργανώσεων».

 

Ρητορική μίσους

Κυρίως όμως η ECRI διαπιστώνει εκτενέστατη, ανεξέλεγκτη και ατιμώρητη χρήση ρητορικής μίσους στην Ελλάδα «κατά των μεταναστών, των Μουσουλμάνων και των Ρομά αλλά επίσης κατά των Εβραίων και των ΛΟΑΤ», χωρίς καμιά συστηματική προσπάθεια πρόληψης. Είναι αξιοσημείωτο πως στη ρητορική μίσους περιλαμβάνει και «επεισόδια εναντίον εκείνων των οποίων οι χώρες θεωρούνται ως υπεύθυνες για την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται σε σχέση με αυτή» κυρίως δηλαδή τους Γερμανούς…

Ειδικότερα σημειώνεται πως «τα αντισημιτικά στερεότυπα δεν περιορίζονται στα ακροδεξιά πολιτικά κόμματα, αλλά έχουν διεισδύσει σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, καθώς και σε ορισμένα τμήματα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» και αναφέρεται χαρακτηριστικό παράδειγμα δηλώσεων του Μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ το Δεκέμβριο 2010 «όταν κατηγόρησε τους Εβραίους για την ενορχήστρωση του Ολοκαυτώματος και κατηγόρησε τον παγκόσμιο Σιωνισμό για μια συνωμοσία υποδούλωσης της Ελλάδας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.» Φυσικά θυμίζει και την παγκόσμια έρευνα του Συνδέσμου Ενάντια στη Δυσφήμιση (ADL) που«διαπίστωσε ότι η Ελλάδα είχε τον υψηλότερο βαθμό του δείκτη (69%) αντισημιτικής συμπεριφοράς έξω από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική»και αναφέρει επανειλημμένους βανδαλισμούς του Μνημείου Ολοκαυτώματος και της Συναγωγής στη Ρόδου.

Καταγράφοντας καταγγελίες ότι «οι καθημερινές ομιλίες μίσους στη δημόσια ζωή έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια… παραδείγματα περιλαμβάνουν υποτιμητικά σχόλια που γίνονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία, τα καταστήματα ή τους δρόμους» υπενθυμίζει χαρακτηριστικά τη δήλωση του τότε Υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια τον Αύγουστο 2012 ότι, «λόγω της παράνομης μετανάστευσης … η χώρα χάνεται… από την εισβολή των Δωριέων, 4000 χρόνια πριν, ποτέ μέχρι σήμερα η χώρα δεν έχει υποστεί μια εισβολή τέτοιων διαστάσεων ... αυτό είναι μια βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και του κράτους». Προσθέτει δε καυστικά πως «αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δύο ημέρες αργότερα η Χρυσή Αυγή αναφέρθηκε στη δήλωση του υπουργού ως «δικαίωση των (δικών της) θέσεων» τονίζοντας πως «αναφέρεται σε αυτά τα ατυχή περιστατικά, προκειμένου να τονίσει την ανάγκη αποχής της ηγεσίας της χώρας από απάνθρωπα σχόλια». Ακολουθεί αναφορά σε δήλωση τον Ιανουάριο 2014 της Σοφίας Βούλτεψη, τότε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αργότερα Υφυπουργού Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, όταν αποκάλεσε τους πρόσφυγες «άοπλους εισβολείς, όπλα στα χέρια των Τούρκων». Προσθέτει η ECRI«στην πραγματικότητα, αναφερόταν στο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον πνιγμό εννέα παιδιών και τριών γυναικών κατά τη διάρκεια μιας αμφιλεγόμενης επιχείρησης της ελληνικής ακτοφυλακής για την αναχαίτιση παράνομων μεταναστών».

Ο Νίκος Δένδιας έχει και δεύτερη «τιμητική» αναφορά, όταν τον Οκτώβριο 2013, «κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής της αστυνομίας σε καταυλισμό των Ρομά στα Φάρσαλα, η αστυνομία πήρε ένα ξανθό κορίτσι από το ζευγάρι που το είχε μεγαλώσει, επειδή θεώρησε ότι δεν έμοιαζε με το ζευγάρι αυτό… η αστυνομία υποπτεύθηκε ότι το κορίτσι είχε απαχθεί –πράγμα που αποδείχθηκε αναληθές- και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, απευθυνόμενος στους αστυνομικούς της υπόθεσης αυτής, τους συνεχάρη για τη «διάλυση γκέτο ανομίας όπου πραγματοποιούνται απαγωγές παιδιών».

Γι' αυτό «η ECRI καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα, καθώς και την ηγεσία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, για να κρατήσουν μια σθεναρή στάση ενάντια στο ρατσιστικό λόγο και να δώσουν εντολή στους εκπροσώπους τους να απέχουν από τα υποτιμητικά σχόλια που απευθύνονται ομάδες ατόμων λόγω της «φυλής», της θρησκείας, της εθνικότητας, της γλώσσας ή της εθνοτικής καταγωγής τους.»

Επίσης, η ECRI καταγράφει πως «η έλλειψη αποφασιστικών απαντήσεων κατά των ομιλιών μίσους στο Κοινοβούλιο [από στελέχη της ΧΑ] επισημάνθηκε από τον Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» και «συνιστά να εισαχθεί στον κανονισμό του κοινοβουλίου μια διάταξη που απαγορεύει τις ρατσιστικές και ομο-/τρανσφοβικές προσβολές και προβλέπει μέτρα ή / και κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν σε περίπτωση παράβασης.»

Καταπέλτης είναι η Επιτροπή για το ρόλο των ελληνικών ΜΜΕ: «Οι ομιλίες μίσους είναι ευρέως διαδεδομένες στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο. Είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτες και ατιμώρητες. Ένας από τους λόγους είναι η έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών αυτορρύθμισης στο πλαίσιο αυτό. Η άνοδος της Χρυσής Αυγής φαίνεται να έχει διευκολυνθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που μεταδίδουν συνεντεύξεις με την ηγεσία της με τη μορφή επίδειξης τρόπου ζωής, που οδηγεί σε υποβάθμιση, αντί να παρέχουν σε βάθος πληροφορίες για τη ρατσιστική ιδεολογία και τις δραστηριότητές της… Η υπόθεση του ξανθού κοριτσιού στον οικισμό των Ρομά επίσης έδειξε την υπερίσχυση αρνητικών στερεοτύπων στα ΜΜΕ. Πολλές εφημερίδες αμέσως, πριν γίνουν γνωστά οποιαδήποτε αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας, ανακοίνωσαν ότι το κορίτσι πρέπει να είχε απαχθεί και δημοσίευαν τίτλους όπως «μωρά αρπαγμένα από τους Ρομά» ή «ο ξανθός άγγελος και οι απαγωγείς». Αρκετά τηλεοπτικά κανάλια μίλησαν για δίκτυα εμπορίας ανθρώπων, υποστηρίζοντας ότι οι γονείς θα την ανάγκαζαν να ζητιανεύει ή ότι ήθελαν να την πουλήσουν «ολόκληρη ή κομματιασμένη»… Ο αντιτρομοκρατικός λόγος στα μέσα ενημέρωσης, επίσης, συχνά έχει ως στόχο τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, καθώς και τη μουσουλμανική κοινότητα γενικά. Τα ΜΜΕ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σύνδεση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας με τη μετανάστευση, τροφοδοτώντας περαιτέρω τις ομιλίες μίσους.»

Για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στα ΜΜΕ η ίσους στα ΜΜΕ η ECRI συνιστά τη μόνιμη εφαρμογή του αντιρατσιστικού νόμου 927/79 στις περιπτώσεις αυτές. Βέβαια η ECRI φαίνεται να αγνοεί πως το παλαιό άρθρο 2 που ποινικοποιούσε τη ρητορική μίσους καταργήθηκε με ομόφωνη διακομματική συμφωνία.

Ειδική αναφορά γίνεται στην ευρύτατα διαδεδομένη «ομο/τρανσφοβική» ρητορική μίσους, λεκτική παρενόχληση και απρεπή σχόλια που κάνει τα ΛΟΑΤ άτομα «να αισθάνονται ότι αντιμετωπίζουν συνεχώς διακρίσεις και ότι υφίστανται αποκλεισμό στην καθημερινή ζωή». Αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά τα επεισόδια από Χρυσή Αυγή και ακραίες θρησκευτικές ομάδες στο «Χυτήριο» τον Οκτώβριο 2012 και η απειλή αφορισμού από το Μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ όσων βουλευτών ψήφιζαν την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης το Δεκέμβριο 2013. Η ECRI ζητά από την Εκκλησία «να χρησιμοποιήσει την ηθική της υπόσταση για την πρόληψη και την καταπολέμηση των ομιλιών μίσους, καθώς και κατά των ΛΟΑΤ» και από τις αρχές και τα κόμματα «να καταδικάζουν τις ομο-/τρανσφοβικές ομιλίες μίσους… και τον ομο-/τρανσφοβικό λόγο από εκπροσώπους κομμάτων».

 

Ρατσιστική και ομο-/τρανσφοβική βία

Η ECRI διαπιστώνει την ελλιπή αναφορά της ρατσιστικής ή ομο-/τρανσεξουαλικής βίας στην Ελλάδα, λόγω φόβου απέλασης από θύματα μετανάστες χωρίς χαρτιά, απουσία επιτυχούς δίωξης δραστών και επίκλησης ρατσιστικού κινήτρου και εντύπωση συμπαιγνίας αστυνομικών και Χρυσής Αυγής και την απαίτηση καταβολής παραβόλου 100 ευρώ για την υποβολή μήνυσης. Ταυτόχρονα οι αρχές δεν συγκεντρώνουν πλήρη στατιστικά στοιχεία: «το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένδειξη χαμηλού αριθμού περιστατικών, αλλά μάλλον ενδεικτικό των τεράστιων προβλημάτων όσον αφορά την καταγγελία, τη διερεύνηση και τη δίωξη πράξεων ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα.» Στη συνέχεια παραθέτει και αναλύει τα στοιχεία του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας που όμως «δείχνουν την κορυφή του παγόβουνου». Κάνει δε αναφορά στο περιστατικό της Μανολάδας τον Απρίλιο 2013 που «αποδεικνύει ότι η ρατσιστική βία έχει εξαπλωθεί πολύ πέρα από τις δραστηριότητες που ενορχηστρώθηκαν από τη Χρυσή Αυγή και ότι μια απάνθρωπη στάση απέναντι στους μετανάστες έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη της κοινωνίας».

Η ECRI κάνει ειδική αναφορά στη ρατσιστική βία από αστυνομικά όργανα και επαναλαμβάνει πως το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας έχει νομοθετηθεί από το 2011 αλλά δεν έχει συσταθεί και ούτως ή άλλως δεν προβλέπεται αν είναι ανεξάρτητο για αυτό ζητά να λειτουργήσεις αλλά εκτός αστυνομικής δύναμης. Στο τμήμα αυτό υπενθυμίζεται η δήλωση το 2012 του τότε Γενικού Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκου πως «δεν ενδιαφερόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα των αλλοδαπών». Με δεδομένη και τη μη δίωξη εγκλημάτων ρατσιστικής βίας, η ECRI προχώρησε στις δύο επείγουσες συστάσεις που αναφέρονται στην αρχή του παρόντος κειμένου.


Ένταξη μεταναστών – Ρομά – μειονότητας Θράκης

Η εκτενής ανάλυση της πολιτικής ένταξης των μεταναστών και των αδυναμιών της περιλαμβάνει συστάσεις για την εξάλειψη των εμποδίων για την κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα και για τη διακοπή εφαρμογής της ρατσιστικής κατηγοριοποίησης (racialprofiling) μεταναστών που οδηγούν σε μαζικές επιχειρήσεις-σκούπα με θύματα μετανάστες με χαρτιά, κατά τις οποίες υπάρχει συχνά προσβλητική συμπεριφορά από τους αστυνομικούς.

Ανάλογη ανάλυση της πολιτικής ένταξης των Ρομά και των αδυναμιών της με συστάσεις ακολουθεί. Δίνεται έμφαση στο σχολικό διαχωρισμό Ρομά σε σχολεία-γκέτο και ειδικότερα στο 12ο ΔΣ Ασπροπύργου που έχει οδηγήσει δύο φορές σε καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η ECRI επισκέφθηκε πέρυσι το σχολείο αυτό και διαπίστωσε πως συνέχιζε να λειτουργεί μόνο για παιδιά Ρομά «για τη δική τους ασφάλεια» όπως δήλωσαν οι ελληνικές αρχές, αφού οι Ρομά είχαν απειληθεί με βία όταν προσπάθησαν να εγγραφούν σε γειτονικό κανονικό σχολείο. Επίσης γίνεται αναφορά σε καταυλισμούς Ρομά που «βρίσκονται σε πλήρη απομόνωση από τον υπόλοιπο πληθυσμό, χωρίς τρεχούμενο νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς θέρμανση το χειμώνα και στέγες που στάζουν, σε ορισμένες περιπτώσεις και, χωρίς αποχετευτικό σύστημα ή πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς», καθώς και σε εξώσεις Ρομά χωρίς μετεγκατάστασή τους και χωρίς πρόσβασή τους σε ένδικα μέσα. Ειδική αναφορά έγινε στον οικισμό των Σπάτων που επισκέφθηκε η ECRI σε χώρο κοντά στο αεροδρόμιο όπου δεν επιτρέπεται η κατασκευή κατοικιών, εμποδίζεται η πρόσβαση στο σχολείο και απαγορεύεται η μεταδημότευση.

Για τη μειονότητα της Θράκης, η ECRI καλεί την Ελλάδα να άρει τις συνέπειες του παλαιού άρθρου 19 του Κώδικα Ιθαγένειας με το οποίο είχαν αφαιρεθεί 60.000 ιθαγένειες από αλλογενείς κυρίως από τη Θράκη ικανοποιώντας τις αιτήσεις ανάκτησης ιθαγένειας. Επίσης, εκφράζεται η «ανησυχία της για τη σημαντική επιρροή που τα τρία γραφεία του Υπουργείου Εξωτερικών ασκούν σε θέματα που αφορούν το καθεστώς της μειονότητας» που «θεωρείται από πολλά μέλη της μειονότητας ως σημάδι μη αναγνώρισής τους ως ισότιμων Ελλήνων πολιτών». Άλλες συστάσεις αφορούν την άρνηση διαπίστευσης της τότε σχολής διδασκαλίας τουρκικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, η οποία αντί να διαπιστευθεί έκτοτε καταργήθηκε, τη λειτουργία δίγλωσσων σχολείων και την αύξηση των μειονοτικών που εργάζονται στη δημόσια διοίκηση.

 

Ειδικές ενότητες

Σε σχετική ειδική ενότητα σημειώνεται η απαράδεκτη μετάφραση στα ελληνικά του όρου «irregularmigrants» ως «παράνομοι μετανάστες» αντί του ορθού «παράτυποι μετανάστες». Η ECRI καλεί σε ανεξάρτητες έρευνες για τις φερόμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων κατά τις επιχειρήσεις απώθησης των αλλοδαπών που προσπαθούν να μπουν στην Ελλάδα όπως στο Φαρμακονήσι. Ζητά επίσης να μην κρατούνται οι παράτυποι μετανάστες σε μόνιμη βάση μέχρι την απέλασή τους και να αποποινικοποιηθεί η παροχή καταλύματος σε παράτυπους μετανάστες.

Σε άλλη σχετική ειδική ενότητα, διαπιστώνεται πως «η Ελλάδα δεν έχει μια αποτελεσματική πολιτική για την προστασία των ΛΟΑΤ ατόμων κατά των διακρίσεων ή μια στρατηγική για την προώθηση της ανοχής απέναντι σε αυτή την ομάδα» με ειδική αναφορά και στις εκπαιδευτικές μονάδες. Τονίζεται πως «στα διεμφυλικά άτομα δεν θα πρέπει να επιβάλλεται πρόστιμο για δήθεν αδικήματα πορνείας λόγω απλώς της ταυτότητας και της εμφάνισής τους». Γίνεται τέλος ειδική αναφορά πως «τις παραμονές του Thessaloniki Pride 2013, μια ομάδα διεμφυλικών ατόμων συνελήφθη και κατηγορήθηκε για αδικήματα κατά της δημόσιας τάξης που φέρεται ότι προκλήθηκαν από τη διεμφυλική τους ταυτότητα… ο δικηγόρος τους [sic – πρόκειται για την Ηλέκτρα Κούτρα], που τους επισκέφθηκε στο αστυνομικό τμήμα, συνελήφθη επίσης, κατά ισχυρισμούς χωρίς αιτιολόγηση και υπέστη εκφοβισμό από αστυνομικούς» και ζητείται η «πλήρης και ανεξάρτητη διερεύνηση του περιστατικού αυτού».

Η έκθεση ολοκληρώνεται με την καταγραφή της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής που καταλήγει με την ακόλουθη σύσταση: «Η ECRI συνιστά στις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν μια ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την καταγγελία της ρατσιστικής συμπεριφοράς ως αντίθετης προς τις ελληνικές αξίες και συμφέροντα και για την προαγωγή μιας πολυ-πολιτισμικής και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγισης της ελληνικής ταυτότητας».

 

Παρατηρήσεις της κυβέρνησης

Παράρτημα της έκθεσης αποτελεί οκτασέλιδο κείμενο σχολιασμού της από την ελληνική κυβέρνηση. Απορρίπτονται οι γενικές διαπιστώσεις για απουσία στρατηγικής καταπολέμησης του ρατσισμού και καταδίκης της ρητορικής μίσους. Απορρίπτεται η ύπαρξη σημαντικών διακρίσεων σε βάρος ατόμων ΛΟΑΤ και ιδίως διεμφυλικών, με αναφορές στην αναγνώριση συλλόγων ΛΟΑΤ, στις νομοθετικές ρυθμίσεις, και στην ευρεία αποδοχή του «GayPrideParade» [sic] της Αθήνας. Οι αναφορές στις δηλώσεις δημόσιων προσώπων έχουν απομονωθεί από τα συμφραζόμενα και δημιουργούν λάθος εντυπώσεις.

Μετά τονίζεται αναίσχυντα πως «η Εκκλησία της Ελλάδας δεν είναι κρατικός οργανισμός», αλλά πάντως στήριξε τον αντιρατσιστικό νόμο. Η σύσταση για δημόσια καταδίκη της ομο-/τρανσφοβικής ρητορικής μίσους θεωρείται αόριστη και … άσχετη (irrelevant).

Στην απάντηση, ως συνήθως, περιλαμβάνονται σειρά εγκυκλίων, νόμων, προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που υποτίθεται πως από μόνες τους αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που επισημαίνει η ECRI, χωρίς να υπάρχει βέβαια καμιά αξιολόγηση της εφαρμογής τους. Συγκεκριμένο μέτρο είναι μόνο το κλείσιμο του 12ου ΔΣ Ασπροπύργου μόνο για Ρομά.

Εντυπωσιακό είναι πως η Ελλάδα μέμφεται την ECRI για τη χρήση του όρου «Δυτική Θράκη» για την περιγραφή του χώρου όπου κατοικεί η μειονότητα αντί του υποτιθέμενου ορθού, στην ουσία νεολογισμού, «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη»! Υπερασπίζεται τη λειτουργία των Γραφείων του Υπουργείου Εξωτερικών στην περιοχή και πληροφορεί για την αντικατάσταση του τμήματος του ΑΠΘ με νέο τμήμα μειονοτικής εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Αλεξανδρούπολη.

Για το επεισόδιο με την Ηλέκτρα Κούτρα και τη σύλληψη διεμφυλικών ατόμων στη Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα περιγράφει πως έκλεισε χωρίς ευρήματα η ΕΔΑ και δηλώνει πως αγνοεί αν υπήρξε ποινική διερεύνηση, προφανώς έτσι δηλώνοντας πως δεν υπάρχει πρόθεση εφαρμογής της σύστασης της ECRI.

Το κυριότερο όμως είναι πως η Ελλάδα απορρίπτει την πρώτη επείγουσα σύσταση για τη δημιουργία Ομάδας Δράσης για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, ισχυριζόμενη πως υπάρχουν αρχές για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Προφανώς αναφέρεται στα διάφορα Υπουργεία ή/και άλλους φορείς που έχουν αρμοδιότητα να εφαρμόσουν το ανεπαρκέστατο και στην πράξη μη υλοποιούμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Στη νέα κυβέρνηση και ειδικότερα στους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών (και Δημόσιας Τάξης) εναπόκειται να αποδείξουν αν θα συνεχίσουν τον παραδοσιακό στρουθοκαμηλισμό όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση εκθέσεων διεθνών οργανισμών ή θα διαφοροποιηθούν και θα τοποθετηθούν αμέσως με διαφορετικό τρόπο στην έκθεση της ECRI μετά τη σημερινή δημοσίευσή της. 

 

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.