Σύνδεση συνδρομητών

Ο Γκίκας Χαρδούβελης, οι διακρίσεις και η ντροπή

Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014 06:51
Ο επιλήσμων Γκίκας Χαρδούβελης.
Ο επιλήσμων Γκίκας Χαρδούβελης.

Τρεις μήνες έκρυβε έγγραφα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το σύμφωνο συμβίωσης ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης! Αν τα έγγραφα αυτά ήταν στη διάθεση των βουλευτών όταν συζητιόταν ο αντιρατσιστικός στη Βουλή το Σεπτέμβριο 2014 και ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επέμεναν σε τροπολογία για επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα ήταν σε δύσκολη θέση.

 

 

Στις 6 Αυγούστου 2014, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη και Νίκος Τσούκαλης κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση με τίτλο «Κυβερνητική διγλωσσία για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια». Απευθυνόταν στους Υπουργούς Επικράτειας και Εξωτερικών που απάντησαν στις 28 και 29 Αυγούστου, ο πρώτος δηλώνοντας αναρμοδιότητα και ο δεύτερος υπενθυμίζοντας απάντησή του σε προηγούμενη ερώτηση των ίδιων βουλευτών. Η ερώτηση απευθυνόταν επίσης και στον Υπουργό Οικονομικών επειδή σε αυτόν υπάγεται το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) που αφορούσε η ερώτηση. Το ΝΣΚ έστειλε στον Υπουργό Οικονομικών την απάντησή του στις 18 Αυγούστου. Ο Γκίκας Χαρδούβελης, αυτός ο τεχνοκράτης και υποτίθενται όχι πολιτικάντης, έκανε κάτι πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά χρονικά. Απέκρυψε την απάντηση του ΝΣΚ επί τρεiς μήνες και την κοινοποίησε στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου! Όπως είναι προφανές από τις απαντήσεις του ΝΣΚ που θα σχολιαστούν στη συνέχεια, η απόκρυψη είχε σκοπό να μη γίνουν αυτές γνωστές πριν από τη συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή του αντιρατσιστικού νόμου και την πρώτη αξιολόγηση από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης της (μη) συμμόρφωσης της Ελλάδας το Σεπτέμβριο 2014. Μάλιστα η απόκρυψη συνεχίστηκε μέχρι να διαρρεύσει στο Βήμα το Υπουργείο Δικαιοσύνης την απόφαση να παραπεμφθεί στις καλένδες (δηλαδή σε μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή) η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, στις 16 Νοεμβρίου 2014. Αμέσως μετά, ο Γκίκας Χαρδούβελης έστειλε την απάντηση του ΝΣΚ στη Βουλή.[1] 

Οι ερωτήσεις προς τον Υπουργό Οικονομικών ήταν:

 

«2. Ο αρμόδιος για το ΝΣΚ Υπουργός Οικονομικών τι θεωρεί πως έχει υποχρέωση το ΝΣΚ να κάνει; Να υιοθετεί την οποιαδήποτε θέση οποιουδήποτε Υπουργού έστω και αν αυτή αντίκειται στους νόμους, στο Σύνταγμα και στις διεθνείς συμβάσεις, κάτι που πλήττει την αξιοπιστία του, προσβάλλει το κύρος και αδικεί τη νομική επάρκεια των λειτουργών του, ή να εκπροσωπεί την κυβέρνηση διεθνώς μόνο με θέσεις που είναι σύμφωνες με τους νόμους, το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις, έστω και αν δεν ικανοποιούν την πολιτική ηγεσία κάποιου Υπουργείου; Στη συγκεκριμένη υπόθεση, δεν θα έπρεπε το ΝΣΚ να συντάξει έγγραφο με βάση την υποχρέωση συμμόρφωσης αλλά και με τη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών και από ότι φαίνεται και έμμεσα του Υπουργείου Οικονομικών;

3. Θα υποβληθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης συμπληρωματικό έγγραφο με σχέδιο δράσης για την άμεση συμμόρφωση της χώρας με την απόφαση μέσω της αφαίρεσης μιας λέξης από τον επίδικο νόμο, θέση που άλλωστε έχει προτείνει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης τόσο ως Υπουργός των Εξωτερικών όσο και ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Ποια θέση θα υποστηρίξουν οι εκπρόσωποι της Ελλάδας διπλωμάτες και στελέχη του ΝΣΚ ενώπιον της συνόδου της Επιτροπής Υπουργών σε επίπεδο Αντιπροσώπων στη σύνοδο της 23-25 Σεπτεμβρίου 2014;»

 

Ο Υπουργός δεν απάντησε ο ίδιος. Ζήτησε από το ΝΣΚ να απαντήσει. Στις 18 Αυγούστου, ο Προεδρe;yων Αντιπρόεδρος του ΝΣΚ Πέτρος Τριανταφυλλίδης απάντησε πως το ΝΣΚ έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ενημερώνοντας τους αρμόδιους υπουργούς για το περιεχόμενο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και τις υποχρεώσεις που δημιουργούνται για την Ελληνική Δημοκρατία. Πρόσθεσε δε πως οι πολιτικές αποφάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες ανήκουν στην κυβέρνηση. Δεν τοποθετήθηκε ρητά στο αν το ΝΣΚ όταν υποβάλει κείμενα στο ΕΔΔΑ ή στην Επιτροπή Υπουργών υιοθετεί ό,τι του ζητήσει το αρμόδιο υπουργείο έστω και αν αυτό αντίκειται στους νόμους, στο Σύνταγμα και στις διεθνείς συμβάσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό έκανε και με βάση τις οδηγίες του Υπουργού Δικαιοσύνης στις 25 Απριλίου 2014. 

Το ΝΣΚ επισύναψε στην απάντησή του το από 13 Δεκεμβρίου 2013 έγγραφό του προς τα αρμόδια υπουργεία στο οποίο αναλύει διεξοδικά την απόφαση και καταλήγει πως πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της παραβίασης του Άρθρου 14 σε συνδυασμό με το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δηλαδή της μη πρόβλεψης δυνατότητας σύναψης συμφώνου συμβίωσης από ζευγάρια του ιδίου φύλου ενώ τέτοια δυνατότητα προβλέπεται για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Επίσης επισύναψε έγγραφό του της 14 Ιουλίου 2014 προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών, σε απάντηση της παλαιότερης ερώτησης των δύο βουλευτών, την οποία στις απαντήσεις τους οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Γκίκας Χαρδούβελης είχαν αποκρύψει τότε στις απαντήσεις τους στη Βουλή. Στο έγγραφο αυτό, το ΝΣΚ υπενθύμιζε πως ενημέρωσε για την καταδικαστική απόφαση του ΕΔΔΑ τους Υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης στις 22 Νοεμβρίου 2013. Άρα, όταν ο Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωνε στις 28 Νοεμβρίου 2013 στη Βουλή (κατά τη συζήτηση του αντιρατσιστικού στην κοινοβουλευτική επιτροπή) πως περίμενε την τελική απόφαση για να τη μελετήσει, απλώς έλεγε -πάλι- ψέματα.

Αν τα έγγραφα αυτά ήταν στη διάθεση των βουλευτών όταν συζητιόταν ο αντιρατσιστικός στη Βουλή το Σεπτέμβριο 2014 και ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επέμεναν σε τροπολογία για επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα ήταν σε δύσκολη θέση.

Σήμερα είναι αναγκαίο τα τρία αυτά κόμματα, μαζί με ανεξάρτητους βουλευτές ίσως και ευνοϊκά διακείμενους βουλευτές της ΝΔ, όπως η Φωτεινή Πιπιλή, να καταθέσουν ΚΟΙΝΗ τροπολογία όπως έκαναν προ ημερών για το θέμα της παιδικής παχυσαρκίας.

Είναι επίσης αναγκαίο οι πάμπολλοι/ες δικηγόροι του ΝΣΚ να αποφασίσουν αν θα διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να μην προβάλουν στα διεθνή όργανα θέσεις που αντίκεινται στους νόμους, στο Σύνταγμα και στις διεθνείς συμβάσεις, κάτι που πλήττει την αξιοπιστία τους.     Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.