Σύνδεση συνδρομητών

H Πηνελόπη Δέλτα στο χριστουγεννιάτικο Books' Journal

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014 23:27
Η Πηνελόπη Δέλτα από τον Αλέκο Παπαδάτο.
Αλέκος Παπαδάτος / The Books' Journal
Η Πηνελόπη Δέλτα από τον Αλέκο Παπαδάτο.

Στην Πηνελόπη Δέλτα είναι αφιερωμένο το νέο τεύχος, 50, του Books' Journal, που κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και στα περίπτερα. Η Ιωάννα Πετροπούλου και ο Αλέξανδρος Ζάννας προσεγγίζουν τη συγγραφέα μέσα από τις Ρωμιοπούλες, το βιβλίο της που απευθύνεται σε ενήλικες.

 

Καρπός αργής ωρίμανσης, Oι Ρωμιοπούλες αποτελούν το ύστατο δημιούργημα  της Πηνελόπης Δέλτα. Eδραιωμένη, προ πολλού, στο λογοτεχνικό στερέωμα, η αφιερωμένη στην παιδική λογοτεχνία συγγραφέας, επιχειρεί εδώ μια τομή. Αφήνει πίσω της τον επίγειο παράδεισο των άγουρων χρόνων, για να απευθυνθεί σε ένα άλλο κοινό, με ένα άλλο αφήγημα. Αφετηρία και τέρμα του καινοφανούς λογοτεχνικού της διαβήματος συνιστούν τώρα οι ενήλικες. Επιτελώντας τη διαβατήρια τελετή της στον «κόσμο των μεγάλων», ξεναγώντας τον μελλοντικό αποδέκτη του έργου της  στη νέα άγνωστη χώρα, επικυρώνει συγχρόνως τη δική της συγγραφική ενηλικίωση. 

Στο νέο τεύχος μπορείτε ακόμα να διαβάσετε σελίδες για τους μνημονικούς τόπους της ιστορίας (Οντέτ Βαρών-Μπασάρ, Μάρω Δούκα, Χάγκεν Φλάισερ), μια εκτεταμένη έρευνα για τη μεταρρύθμιση του συντάγματος (Greek Public Policy Forum), σελίδες για τον Γιάννη Σκαρίμπα (Γιώργος Ζεβελάκης), τον Μάικ Λι (Θόδωρος Σούμας), τον Ρίτσαρντ Πάουερς (Βαγγέλης Χατζηβασιλείου), τη Σόφι Χάνα που "ξαναζωντανεύει" τον Ηρακλή Πουαρώ (Κυριάκος Αθανασιάδης, Κική Τσιλιγγερίδου), τον ανθρωπολόγο Έντουαρντ Μπάνφιλντ (Γιώργος Τσιάκαλος), τα καινούργια διηγήματα του Δημοσθένη Παπαμάρκου, τον Μποστ και νεότερους σατιρικούς που εμπνέονται από τον Ευρίπιδη (Δημήτρης Κόκορης).

Διαβάστε ακόμα τη στήλη του Μάνου Ματσαγγάνη "Γράμματα από την Αμερική", το χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλεξάντερ Γκριν "Η πρωτοχρονιάτικη γιορτή του πατέρα με τη μικρή του κόρη", τη νεκρολογία του Δανιήλ Ιακώβ (Ειρήνη Παπαδοπούλου), τα πάντα για το κρασί στην ελληνική αρχαιότητα (Μιχάλης Τιβέριος), για τη μπητλομανία και τους χίπηδες της δεκαετίας του 1960 (Σοφία Σ. Αργυρίου), για τη Μακεδονία των αρχών του 20ού αιώνα και τον ελληνικό εθνικισμό (Βίκυ Καραφουλίδου), 4 ποιήματα του Γουίλλιαμ Κάρλος Γουίλλιαμς και πολύ ακόμα επίκαιρη και ενδιαφέρουσα ύλη.

Αναζητήστε το νέο τεύχος του Books' Journal. 

 

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.