Σύνδεση συνδρομητών

Κατά του αυταρχισμού και υπέρ των δικαιωμάτων σε Ρωσία, Λευκορωσία και Ουκρανία το Νόμπελ Ειρήνης

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022 16:30
Το πορτρέτο του Άλες Μπιαλιάτσκι από τον πορτρετίστα των βραβείων Νόμπελ.
Niklas Elmehed / Nobel Prize Outreach
Το πορτρέτο του Άλες Μπιαλιάτσκι από τον πορτρετίστα των βραβείων Νόμπελ.

Ένας ακτιβιστής για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα από τη Λευκορωσία, ο Άλες Μπιαλιάτσκι, ο οποίος βρίσκεται στις φυλακές του φιλορωσικού καθεστώτος της χώρας και σε δυο οργανώσεις για τα δικαιώματα, την Μεμοριάλ της Ρωσίας, που ο Πούτιν απαγόρευσε τη λειτουργία της, και το ουκρανικό Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες (Center for Civil Liberties) τιμώνται με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

Το σκεπτικό της επιτροπής ανέφερε ότι τόσο ο Μπαλιάτσκι όσο και οι δύο αναφερθείσες οργανώσεις αντιπροσωπεύουν την κοινωνία των πολιτών στις πατρίδες τους και εδώ και πολλά χρόνια ασκούν κριτική στην εξουσία και διεκδικούν την προστασία των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Έχουν κάνει μια εκπληκτική προσπάθεια να καταγράψουν εγκλήματα πολέμου, την κατάχρηση της εξουσίας και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μαζί αντιπροσωπεύουν τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών για την ειρήνη και τη δημοκρατία», ανέφερε η εκπρόσωπος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, που αναφέρθηκε στον συμβολισμό της συγκεκριμένης βράβευσης, ενόσω μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν, οι επιπτώσεις του οποίου μετριούνται σε όλον τον πλανήτη.

To ΒοοksJournal έχει αναφερθεί πολλές φορές στην οργάνωση Μεμοριάλ της Ρωσίας, μάλιστα ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είχε πάρει συνέντευξη από τον πρόεδρό του, Γιαν Ραντσίνσκι (δημοσιεύτηκε στο τχ. 92, Νοέμβριος 2018). Σε λίγο θα αναδημοσιευτούν τα κυριότερα σημεία της, που εξακολουθούν να έχουν επικαιρότητα στη νέα συνθήκη που έχει περάσει η Ρωσία, με τη Μεμοριάλ εκτός νόμου και τους πολίτες της χώρας σιωπηλούς, σε μεγάλο βαθμό λόγω φόβου από τις επιπτώσεις που θα έχει η αντίθεσή τους στην αυταρχική εξουσία.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.