Σύνδεση συνδρομητών

Η ιδεολογία του ρωσικού εθνικισμού στο νέο βιβλίο του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη

Σάββατο, 30 Απριλίου 2022 01:28
Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης από τον Χρήστο Παπανίκο.
Χρήστος Παπανίκος
Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης από τον Χρήστο Παπανίκο.

Η ιδεολογία της Ρωσίας του Πούτιν, που αποφάσισε και υλοποιεί την εισβολή στην ανεξάρτητη Ουκρανία, είναι το θέμα του νέου βιβλίου του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη, Η αυτοκρατορική νοσταλγία της Ρωσίας. Ο ευρασιανικός πειρασμός,  που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Επίκεντρο. Στενός συνεργάτης του Books’ Journal, ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, βαθύς γνώστης της Ρωσίας, της πολιτικής και της κουλτούρας της, εξηγεί τον σύγχρονο ρωσικό εθνικισμό και περιγράφει τη διαμόρφωσή του και τους διαμορφωτές του.

Η αμ­φι­τα­λά­ντευ­ση με­τα­ξύ Δύ­σης και Ανα­το­λής, αυτή η μοι­ραία προ­πα­το­ρι­κή αμαρ­τία του ρω­σι­κού πο­λι­τι­σμού, αυτό το προ­αι­ώ­νιο εμπό­διο για την ομα­λή προ­σέγ­γι­ση της άλ­λης πλευ­ράς από τη Ρω­σία, λύ­θη­κε ορι­στι­κά με την υι­ο­θέ­τη­ση της επι­λο­γής της ευρα­σι­α­νι­κής προ­ο­πτι­κής από τη Μό­σχα. Σή­με­ρα, με­τά την εισβο­λή της Ρω­σί­ας στην Ουκρα­νία, ουσι­α­στι­κά η πρώ­τη έχει κη­ρύ­ξει τον πό­λε­μο ενά­ντια στη Δύ­ση, στον ελεύ­θε­ρο κό­σμο, στον πο­λι­τι­σμό της ελευ­θε­ρί­ας της επι­λο­γής. Ουσι­α­στι­κά, η Ρω­σία κο­μί­ζει στον 21ο αιώ­να το μο­ντέ­λο της ασι­α­τι­κής απο­λυ­ταρ­χί­ας, της λα­τρεί­ας της ισχύ­ος και της επι­βο­λής διά των όπλων των επι­λο­γών μι­ας «πε­φω­τι­σμέ­νης ηγε­σί­ας».

Τα παραπάνω είναι το πλαίσιο της εργασίας του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη, που επιτρέπει στον αναγνώστη να κατανοήσει τον ρωσικό εθνικισμό, να προσεγγίσει τις ακρότητές του και να εξηγήσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και τις ρωσικές αποτυχίες και τις εγκληματικές ακρότητες που αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων.

Ο Δη­μή­τρης Β. Τρι­α­ντα­φυλ­λί­δης, γεν­νή­θη­κε το 1959 στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Ολο­κλή­ρω­σε τις προ­πτυ­χι­α­κές και με­τα­πτυ­χι­α­κές του σπου­δές στο Κρα­τι­κό Πα­νε­πι­στή­μιο «Τα­ράς Σεβ­τσέν­κο» στο Κί­ε­βο και στη συ­νέ­χεια σπού­δα­σε Θε­ο­λο­γία στο ΑΠΘ.

Από πο­λύ νω­ρίς, γο­η­τεύ­τη­κε από την ρω­σι­κή γραμ­μα­τεία κι έτσι άρ­χι­σε να με­τα­φρά­ζει κεί­με­να σημαντικών λογοτεχνών. Μέ­χρι σή­με­ρα, έχει με­τα­φρά­σει πε­ρισ­σό­τε­ρα από 130 βι­βλία, τα οποία αφο­ρούν όλο το εύρος των ρω­σι­κών γραμ­μά­των: φι­λο­σο­φία, θε­ο­λο­γία, ιστο­ρία, πο­λι­τι­κή, πε­ζο­γρα­φία, ποί­η­ση, θέ­α­τρο, κρι­τι­κή της λο­γο­τε­χνί­ας κ.ά.

Το 2014 ίδρυ­σε και έκτο­τε δι­ευ­θύ­νει το πε­ρι­ο­δι­κό Στέ­πα, μία τε­τρα­μη­νι­αία επι­θε­ώ­ρη­ση του ρω­σι­κού πο­λι­τι­σμού, στο οποίο δη­μο­σι­εύει με­τα­φρά­σεις ση­μα­ντι­κών στο­χα­στών και λο­γο­τε­χνών, τό­σο του πα­ρελ­θό­ντος, όσο και του πα­ρό­ντος, σε μία προ­σπά­θεια να δι­ευ­κο­λύ­νει τον Έλ­λη­να ανα­γνώ­στη να προ­σεγ­γί­σει το πε­ρί­πλο­κο μα και γο­η­τευ­τι­κό φαι­νό­με­νο που ακούει στο όνο­μα «ρω­σι­κός πο­λι­τι­σμός».

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του Books’ Journal. To κείμενο του νέου βιβλίου του, σε μια πρώτη μορφή, δημοσιεύτηκε στο τεύχος 128 του περιοδικού μας, στο αφιέρωμα για την Ουκρανία.

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.