Σύνδεση συνδρομητών

Οι νέες εκδόσεις από το Στερέωμα

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 14:10
Η Λουίζ Γκλυκ.
AFP
Η Λουίζ Γκλυκ.

Ανακοινώθηκαν τα νέα βιβλία που προετοιμάζει ο εκδοτικός οίκος Στερέωμα. Δοκίμια της Ιωάννας Μποτουροπούλου, του βραβευμένου ποιητή Θανάση Χατζόπουλου, του ιστορικού Τίμοθι Σνάιντερ. Η πρώτη ποιητική συλλογή της νομπελίστριας Λουίζ Γκλυκ μετά το Νόμπελ. Πεζογραφία των γάλλων λογοτεχνών Virginie Despentes και Sylvain Prudhomme. Και ορισμένα ακόμα ενδιαφέροντα κείμενα.

Τα βιβλία που ετοιμάζει το Στερέωμα:

ΔΟΚΙΜΙΑ

Ιφιγένεια Μποτουροπούλου: ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ. Χρονικό των ιδεολογικών ζυμώσεων που οδήγησαν στη θέσπιση ενός νόμου, πρόλογος: Πασχάλης Κιτρομηλίδης, μετάφραση: Γιώργος Μπολιεράκης

Η έξοχη αναδρομή της Ιφιγένειας Μποτουροπούλου στην ιστορία του πολύπλοκου ζητήματος των σχέσεων εκκλησίας και κράτους στη Γαλλία, μια ιστορία πολυκύμαντη με πολλές δραματικές πτυχές, δίνει τροφή για σκέψη και προβληματισμό. Αποδεικνύει, όπως επισημαίνει στον πρόλογό του ο ακαδημαϊκός Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ότι το ζήτημα κράτους και εκκλησίας δεν αποτελεί ιδιάζον χαρακτηριστικό της ελληνικής πολιτικής ζωής, αλλά κεντρικό και επίμονο συστατικό του ιστορικού γίγνεσθαι στην Ευρώπη της νεωτερικότητας. Η συγγραφέας αφηγείται συναρπαστικά την διαδρομή της Γαλλίας προς τη laïcité, την κοσμικότητα, όπως προσφορότερα μεταφέρεται στη γλώσσα μας ο όρος, τον διαχωρισμό, δηλαδή, εκκλησίας και κράτους, αφήνοντας να φανεί ότι αυτός δεν συνιστά απειλή για τη θρησκευτική ζωή. Απεναντίας, αποτελεί εγγύηση πνευματικής ελευθερίας στις ευνομούμενες πολιτείες και δείγμα κοινωνικής ωριμότητας. Η μονογραφία της Ιφιγένειας Μποτουροπούλου εκδόθηκε για πρώτη φορά στη γαλλική γλώσσα το 2007 και σήμερα κυκλοφορεί στα ελληνικά, σε μετάφραση Γιώργου Μπολιεράκη (ήδη βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία).

Θανάσης Χατζόπουλος: Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ (μικροδοκίμια)

Σύντομα κείμενα για την ποίηση, για ό,τι περιέχει και ό,τι την περιέχει. Μικρά δοκίμια που δοκιμάζουν να σκεφτούν πάνω στη στροφή ενός δρόμου, μιας στιγμής, μια εικόνας. Δοκιμάζουν και δοκιμάζονται να αρθρώσουν σε μια σύντομη βουτιά κατά βάθος και κατά πλάτος, όσο κρατάει μια αναπνοή ασκημένη σε μια ελεύθερη κατάδυση στις επιφάνειες, στα επιφαινόμενα και στους βυθούς τους. Επιχειρούν να πουν λίγα, υποβάλλοντας άλλα τόσα και κρατώντας στο περιθώριο πολλά περισσότερα. Η σκέψη προχωράει ίσα ίσα λίγα βήματα για να δώσει μορφή σε έναν λόγο είτε πάνω στις ίδιες τις λέξεις και τους σχηματισμούς τους, είτε πάνω στα πράγματα και την άλω που τα περιβάλλει, είτε στις κινήσεις και στις καταστάσεις. Εν ολίγοις η σκέψη είναι ποιητική, κατασκευάζει ενώ ξετυλίγεται. Και είναι η στάση ενός πελαργού, η οριζόντια όταν πετάει με απλωμένες τις φτερούγες και βολιδοσκοπεί, αλλά και η κάθετη που στοχάζεται εν ακινησία έχοντας πάντα ένα βλέμμα για τον ορίζοντα.

Timothy SnyderΗ ασθένεια μας. Μαθήματα ελευθερίας από ένα ημερολόγιο νοσηλείας, μετάφραση: Γιώργος Μπολιεράκης

Όταν ο σπουδαίος Αμερικανός ιστορικός Τίμοθι Σνάιντερ αρρώστησε σοβαρά τον Δεκέμβριο του 2019, λίγο πριν ξεσπάσει στις ΗΠΑ η πανδημία του κορονοϊού, βίωσε από πρώτο χέρι το σύστημα υγείας της χώρας του. Η εμπειρία του αυτή ήταν η αφορμή για μια σειρά στοχασμών πάνω στο ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα της υγείας «που δεν αναγνωρίζεται στην Αμερική ως ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά χωρίς την οποία όλα τα δικαιώματα και οι ελευθερίες δεν έχουν νόημα», όπως χαρακτηριστικά γράφει. Ο κορονοϊός ανέδειξε ακόμη πιο δραματικά τις ανεπάρκειες των αμερικανικών νοσοκομείων, τα οποία, από καιρό υποστελεχωμένα και ανεπαρκώς εφοδιασμένα, λύγισαν κάτω από τα κύματα των ασθενών, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ έκανε τα πράγματα χειρότερα, ποντάροντας στην παραπληροφόρηση και προσβλέποντας στην κερδοσκοπία. Μια κραυγή αγωνίας από τον σπουδαίο στοχαστή που εξηγεί πόσο σημαντική είναι η κατοχύρωση της υγείας ως ανθρώπινου δικαιώματος για μια ελεύθερη και πραγματικά δημοκρατική κοινωνία.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ    

Virginie DespentesΒΕΡΝΟΝ ΣΟΥΜΠΟΥΤΕΞ 2. Μυθιστόρημα, Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη

Δεύτερος μέρος της τριλογίας της συγγραφέα, που τάραξε τα νερά της σύγχρονης γαλλικής λογοτεχνίας με ένα έργο τολμηρό, βλάσφημο και ιδιαίτερα καυστικό απέναντι σε μια κοινωνία που παραπαίει, τραυματισμένη από τις ίδιες της αντιφάσεις της. Οι ήρωες του πρώτου τόμου επανεμφανίζονται εδώ, ενώ ο κεντρικός ήρωας, άστεγος πλέον, περιφέρει το σαρκίο του και την υπαρξιακή του μοναξιά στους δρόμους μιας πρωτεύουσας που έχει απαρνηθεί τον ίδιο τον εαυτό της. Περισσότερο πολιτικό από το προηγούμενο, το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας χαιρετίστηκε από την κριτική για «την οξυδερκή ματιά του απέναντι στη σύγχρονη πραγματικότητα». (Ήδη κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία)

 

Sylvain PrudhommeΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ. Μυθιστόρημα, μετάφραση: Έφη Κορομηλά

Ένας συγγραφέας, ανύπαντρος, χωρίς παιδιά, με αποτυχημένη συναισθηματική ζωή, βιώνει την κρίση της μέσης ηλικίας. Φεύγει από το Παρίσι, εγκαθίσταται σε μια μικρή πόλη στα νοτιανατολικά της Γαλλίας, επιδιώκοντας την ηρεμία και τη μοναξιά που ευνοεί τη γραφή. Εκεί, θα συναντήσει τον φίλο της νεανικής του ηλικίας, τον «οτοστοπέρ», που η ολοκληρωμένη οικογενειακή του ζωή δεν τον εμποδίζει να βγαίνει στην εθνική οδό, να μπαίνει στο πρώτο αυτοκίνητο που θα σταματήσει μπροστά του και «όπου τον βγάλει». Η ακινησία του ενός, που ζει χωρίς αγάπη και οικογενειακούς δεσμούς, αντιδιαστέλλεται προς την συνεχή κίνηση του άλλου, την αλληλοδιαδοχή αναχωρήσεων και επανόδων. Το ερωτικό τρίο που θα δημιουργηθεί ανάμεσα στον συγγραφέα, τον «οτοστοπέρ» και τη σύζυγό του παίρνει ρυθμό από την απουσία και τόνο από την έλλειψη. Ποιητική, συναρπαστική, η γραφή του Πρυντόμ δημιουργεί σασπένς με ελάχιστα μέσα, συλλαμβάνει την ένταση του τίποτε, περιγράφει με ακρίβεια την αμφιθυμία των συναισθημάτων. Ένα έξοχο μυθιστόρημα για τους ανθρώπινους δεσμούς και για το νόημα της ελευθερίας, για τη δύναμη της φιλίας και της ερωτικής επιθυμίας, για τον ίλιγγο μπροστά στο πλήθος των ζωών που μπορεί να ζήσει κανείς.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Κυριάκος Χαρίτος: ΜΙΚΡΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ. Μικρά πεζά

Δεν είναι ένας ο θάνατος, αλλά πολλοί, διατείνεται ο Κυριάκος Χαρίτος στο ποιητικό πεζογράφημά του. Μια αναρίθμητη στρατιά, ένας για τον καθένα μας. Κι αυτούς τους θανάτους αναλαμβάνει να καταγράψει ο συγγραφέας: παράφοροι και παθιασμένοι ή ψυχροί και υπολογιστικοί, τεχνοκρατικοί ή ποιητικοί, άστοχοι ή αποτελεσματικοί, δυσανάγνωστοι οι περισσότεροι, προσεγγίζονται με μια φαντασία εκρηκτική και μια γραφή που παλινδρομεί μεταξύ σοβαρότητας και γκροτέσκου, επιστημονισμού και ιδεοληψίας, ποίησης και γλωσσικής αμηχανίας.

ΠΟΙΗΣΗ

Louise Glück: ΧΕΙΜΩΝΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, μετάφραση: Χάρης Βλαβιανός

Η πρώτη ποιητική συλλογή που έγραψε η Γκλυκ μετά το Νόμπελ, είναι ένα βιβλίο θαυμάτων που, καθώς σημειώνει η κριτική, «δεν θα μπορούσε να έχει γραφεί από κανέναν άλλον, ούτε όμως και από την ποιήτρια σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής της». Το σύνολο των ποιημάτων της ηχεί σαν μουσική δωματίου, μια πρόσκληση σ’ εκείνο το προνομιούχο βασίλειο που είναι αρκετά μικρό ώστε να ακουστεί το κάθε όργανο ξεχωριστά αλλά και αρκετά μεγάλο για να μπορεί να συμπεριλάβει μια ολόκληρη ζωή. Από τα μικροαντικείμενα που συνθέτουν την καθημερινότητά μας – ένα εγκαταλελειμμένο διαβατήριο, τα συστατικά ενός αναζωογονητικού σάντουιτς στη μέση του χειμώνα, ένα παιχνίδι, κάποια λουλούδια  – ως τα δώρα και τις απώλειες που μας ακολουθούν από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Ένα αριστούργημα λυρικής αφήγησης. 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Στέφανος Ρόκος: ΟΙ ΔΥΟ ΝΑΟΙ

Από τον Λευκάδιο Χερν ως τον Ρολάν Μπαρτ, η «άυλη και ρευστή» γοητεία της Ιαπωνίας συνάρπασε συγγραφείς και καλλιτέχνες,  στοχαστές και περιηγητές. Σαν ένας εθνολόγος του καθημερινού, ένας περιπατητής που ψηλαφεί με ακόρεστη περιέργεια και ακαθόριστη επιθυμία την πυκνότητα και τη λεπτότητα µιας µακρινής κουλτούρας, ο Στέφανος Ρόκος αποτυπώνει θαυμαστά στο έργο του έναν κόσμο έντασης και ερωτισμού, υπαινικτικών χειρονομιών και δυνατών σημείων, ανομοιογενών συζεύξεων και αντιθετικών αναπαραστάσεων. Ένα προσωπικό εικαστικό ημερολόγιο µε ποιητικό αίτιο την ταξιδιωτική εμπειρία του καλλιτέχνη στην Ιαπωνία, βασισμένο σ’ αυτήν και ταυτόχρονα απομακρυνόμενο απ’ αυτή για να επεκτείνει τις διαστάσεις του πραγματικού και του ορατού.

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.