Σύνδεση συνδρομητών

Στην Αφρική και το Γκονκούρ και το Μπούκερ

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 23:01
Ο Νταμόν Γκαλκούτ, που μόλις τιμήθηκε με το βραβείο Μπούκερ, για το βιβλίο του "The promise" ("Η υπόσχεση").
Etonnants Voyageurs
Ο Νταμόν Γκαλκούτ, που μόλις τιμήθηκε με το βραβείο Μπούκερ, για το βιβλίο του "The promise" ("Η υπόσχεση").

Τα φετινά μεγάλα λογοτεχνικά βραβεία, φέτος, κατευθύνθηκαν στην Αφρική. Μετά το Νόμπελ, το ίδιο συνέβη με το βραβείο Γκονκούρ που το κέρδισε ο Σενεγαλέζος Μοχάμεντ Εμπουγκάρ Σαρ, και με το Μπούκερ, που απονεμήθηκε στον Νοτιοαφρικανό Νταμόν Γκαλγκούτ. Πότε θα τα διαβάσουμε στα ελληνικά;

Μετά την βράβευση του τανζανικής καταγωγής, Βρετανού συγγραφέα, Αμπντουλραζάκ Γκούρνα[1] με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021 από τη Σουηδική Ακαδημία για την «ασυμβίβαστη και συμπονετική διείσδυσή του στις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και τη μοίρα του πρόσφυγα στο χάσμα μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων», ακολούθησαν σήμερα οι ανακοινώσεις για τα βραβεία Goncourt και Booker.

Mohamed Mbougar Sarr

Librairie Mollat

Ο Μοχάμεντ Εμπουγκάρ Σαρ, μόλις 31 χρόνων, που κέρδισε το βραβείο Γκονκούρ, με το μυθιστόρημά του, La plus secrète mémoire des hommes (Η πιο κρυφή μνήμη των ανθρώπων).

 

Σήμερα το πρωί συγκεκριμένα ανακοινώθηκε πως το φετινό Βραβείο Goncourt –την πιο ζηλευτή λογοτεχνική διάκριση της Γαλλίας– απέσπασε ο γεννημένος στο Ντακάρ, Σενεγαλέζος συγγραφέας Μοχάμεντ Εμπουγκάρ Σαρ (Mohamed Mbougar Sarr) για το μυθιστόρημά του La plus secrète mémoire des hommes (γρήγορη απόδοση: Η πιο κρυφή μνήμη των ανθρώπων). Ο Εμπουγκάρ Σαρ, μόλις 31 ετών, ήταν ένας από τους πιο αγαπητούς συγγραφείς των κριτικών μεταξύ των υποψηφίων και είναι ο πρώτος συγγραφέας με καταγωγή από την υποσαχάρια Αφρική που κερδίζει το βραβείο στη Γαλλία. Το βραβευθέν μυθιστόρημα είναι το πέμπτο του βιβλίο. Ένα βιβλίο που επαινέθηκε για τη μυστηριώδη και ενίοτε λαβυρινθώδη πλοκή του, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής των βραβείων Goncourt, Ντιντιέ Ντεκουά, το αποκάλεσε «ύμνο στη λογοτεχνία». Οι βραβευθέντες παίρνουν το χρηματικό έπαθλο των μόλις 10 ευρώ, η βράβευση όμως, παραδοσιακά, εγγυάται πωλήσεις εκατοντάδων χιλιάδων αντιτύπων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το περσινό βραβευθέν βιβλίο, η Ανωμαλία του Ερβέ Λε Τελιέ (μετάφραση Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Όπερα), ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, έχει πουλήσει ήδη περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Στις 3 Νοεμβρίου 2021 ανακοινώθηκε και ο φετινός νικητής του βραβείου Booker, ενός από τα πλέον ζηλευτά λογοτεχνικά βραβεία παγκοσμίως. Είναι επίσης Αφρικανός (για την ακρίβεια, Νοτιοαφρικανός) και ονομάζεται Νταμόν Γκαλγκούτ (Damon Galgut) και το βιβλίο του έχει τίτλο The Promise (Η υπόσχεση). Ο Γκαλκούτ έχει βρεθεί στις βραχείες λίστες των βραβείων άλλες δύο φορές στο παρελθόν, το 2003 και το 2010, με την Τρίτη, τη φετινή, να το κερδίζει. Το ένατο μυθιστόρημα του Γκαλγκούτ είναι ένα βιβλίο που αγαπήθηκε από την κριτική για την «κοφτερή απεικόνιση μιας λευκής οικογένειας στην μετά-Απαρτχάιντ Νότια Αφρική», σύμφωνα με τους Νew Υork Τimes. Στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει, το 2005, το βιβλίο του Ο καλός γιατρός (μετάφραση: Αλέξης Εμμανουήλ, Ωκεανίδα). Η Υπόσχεση θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2021, σε μετάφραση της Κλαίρης Παπαμιχαήλ, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Μια σπουδαία λογοτεχνική, αν μη τι άλλο, χρονιά για την Αφρική. Αναμένουμε να διαβάσουμε ό,τι δεν έχει ακόμα βγει στην αγορά μας και στα ελληνικά.

(Με πληροφορίες από τους New York Times και το δίκτυο FRANCE24)

[1] Το πρώτο του βιβλίο που θα εκδοθεί στα ελληνικά είναι το Afterlives, σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ενώ ώς το 2024 θα ακολουθήσουν τα μυθιστορήματα By the sea, Desertion και Paradise.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.