Σύνδεση συνδρομητών

Τι ακριβώς συνέβη στην Ομόνοια;

Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2016 23:43
Το αστυνομικό τμήμα Ομονοίας. Συχνά έχει καταγγελθεί η παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων προσαχθέντων.
Φωτογραφία Αρχείου
Το αστυνομικό τμήμα Ομονοίας. Συχνά έχει καταγγελθεί η παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων προσαχθέντων.

Ομολογία της ΕΛ.ΑΣ. ότι διαπράχτηκαν ρατσιστικές παρανομίες σε βάρος Σύρων ανηλίκων στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας

Το ακόλουθο κείμενο που μοίρασαν οι “πηγές” της ΕΛ.ΑΣ. για να αντικρούσουν τις καταγγελίες για τη ρατσιστική  προσαγωγή, κράτηση και καταγγελλόμενη κακοποίηση ανήλικων και νεαρών Σύριων στο Α.Τ. Ομόνοιας στις 28 Σεπτεμβρίου 2016 αποτελεί ουσιαστική επιβεβαίωση της παράνομης και ρατσιστικής συμπεριφοράς της ΕΛ.ΑΣ. σε όσα περιγράφονται (και φυσικά ενισχύει την εντύπωση πως υπήρξε παράνομη και ρατσιστική συμπεριφορά και σε όσα άλλα σχετικά καταγγέλλονται).

Οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. κατά τις αστυνομικές πηγές βρήκαν κατά τον έλεγχο στο δρόμο πως οι ανήλικοι ή νεαροί Σύροι “πέντε πλαστικά όπλα, εμφανώς ψεύτικα, και προχώρησαν στην προσαγωγή τους στο τμήμα της Ομόνοιας.” Αφού τα “ευρήματα” ήταν “εμφανώς ψεύτικα όπλα” για ποιο λόγο έκαναν την προσαγωγή και μάλιστα ανηλίκων στο Α.Τ.; Ρατσιστική και παράνομη η προσαγωγή…

“Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν σε χώρο προσωρινής κράτησης” συνεχίζουν οι αστυνομικές πηγές. Με βάση ποιο νόμο ανήλικοι οδηγήθηκαν σε χώρο προσωρινής κράτησης μαζί με ενήλικες; Ρατσιστική και παράνομη η κράτηση…

“Παρουσία δύο αξιωματικών, του υποδιοικητή του τμήματος και ακόμα ενός, τους ζήτησαν (όπως συνηθίζεται) να σταθούν κυκλικά του δωματίου, κοιτάζοντας τον τοίχο, ώστε να μην έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους. Κάποια στιγμή -αναφέρουν οι αστυνομικοί- τους ζήτησαν να σηκώσουν τις μπλούζες τους, προκειμένου να δουν εάν έχουν κάτι κρυμμένο από κάτω ή εάν έχουν κάποιο τατουάζ”συνεχίζουν οι αστυνομικές πηγές. Για ποιο λόγο ανήλικοι και νεαροί που δεν ήταν ύποπτοι για κανένα αδίκημα και απλώς μετέφεραν “εμφανώς ψεύτικα όπλα” για να πάνε σε μια θεατρική παράσταση ή πρόβα υπέστησαν αυτό τον αστυνομικό έλεγχο που γίνεται σε άτομα τεκμηριωμένα ύποπτα για σοβαρά αδικήματα; Ρατσιστικός και παράνομος ο έλεγχος …

“Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ προσήχθησαν στη μία το μεσημέρι και αποχώρησαν στις έξι το απόγευμα” είναι το αποκορύφωμα της ομολογίας των αστυνομικών πηγών πως υπήρξε ρατσιστική και παράνομη μεταχείριση των ανηλίκων και νεαρών Σύριων. ΠΕΝΤΕ ώρες παρέμειναν κρατούμενοι στο Α.Τ. για λόγους που η αστυνομική πηγή δεν εξηγεί, γιατί φυσικά ο περιγραφόμενος έλεγχος δεν κρατάει πέντε ώρες: στην καλύτερη περίπτωση για τους αστυνομικούς η πηγή τους δηλώνει πως κράτησαν επί πέντε ώρες όρθιους σε αραίωση και κοιτάζοντας τον τοίχο τους ανήλικους και νεαρούς Σύριους, που από μόνο του αποτελεί κακομεταχείριση που εμπίπτει στα άρθρα περί βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης με ρατσιστικό κίνητρο.

Τα στοιχεία εκτιμώνται σε συνδυασμό με την πάγια διεθνή νομολογία για αντιστροφή του βάρους της απόδειξης όταν υπάρχει καταγγελία για αστυνομική βία σε χώρο κράτησης και για υποχρέωση διερεύνησης ρατσιστικού κινήτρου όταν αυτό καταγγέλλεται ή πιθανολογείται. Στην απόφασή του για την προσφυγή Μπέκος και Κοτρόπουλος κατά Ελλάδας (που χειρίστηκε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Ελλάδα στις 13 Δεκεμβρίου 2005 για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τόσο λόγω της εξευτελιστικής μεταχείριση δύο νεαρών Ρομά κρατούμενων στο Α.Τ. Μεσολογγίου στις 8 Μαΐου 1998 όσο και γιατί οι αρχές δεν διεξήγαγαν αποτελεσματική έρευνα σχετικά με το περιστατικό, καθώς και παραβίαση του άρθρου 14 της ΕΣΔΑ, σε συνδυασμό με το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ, επειδή οι αρχές δεν διερεύνησαν την πιθανότητα ύπαρξης ρατσιστικών κινήτρων στο περιστατικό.

Το σκεπτικό του ΕΔΔΑ για την αντιστροφή του βάρος της απόδειξης στην απόφαση εκείνη (και άλλες ελληνικές αποφάσεις στη συνέχεια): “Όταν μόνον οι αρχές έχουν, συνολικά ή εν μέρει, γνώση των επίμαχων περιστατικών, όπως στην περίπτωση προσώπων που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους καθώς τελούν υπό κράτηση, προκύπτουν ισχυρά τεκμήρια για τα πραγματικά περιστατικά σε σχέση με τις σωματικές βλάβες που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της κράτησης. Μάλιστα, μπορεί να θεωρηθεί ότι το βάρος της αποδείξεως ανήκει στις αρχές, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να παράσχουν ικανοποιητικές και πειστικές εξηγήσεις.”

Με βάση όλα αυτά πιθανολογείται εύλογα και τεκμηριωμένα -και με μόνο τις παραδοχές των αστυνομικών πηγών- πως υπήρξε ρατσιστική και παράνομη προσαγωγή, κράτηση και έλεγχος των ανηλίκων και νεαρών Σύριων. Οι αναφερόμενοι δύο αξιωματικοί πρέπει να τεθούν αμέσως σε διαθεσιμότητα. Η διαδικασία της ΕΔΕ είναι αναξιόπιστη εκ προοιμίου (στην περίπτωση Μπέκου – Κουτρόπουλου το πόρισμα της ΕΔΕ ήταν καταπέλτης σε βάρος των αστυνομικών αλλά το ακύρωσε ο τότε Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.) και μόνο η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. είναι αξιόπιστη να ερευνήσει τις καταγγελίες αλλά υπό τον έλεγχο της Εισαγγελίας για τα Ρατσιστικά Εγκλήματα και όχι του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ..

Για αυτό καλούμε την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την αντικειμενική διερεύνηση της καταγγελίας αφαιρώντας την από τις αστυνομικές αρχές και ζητώντας από τις εισαγγελικές αρχές να ανατεθεί στην Εισαγγελία για τα Ρατσιστικά Εγκλήματα που πρόσφατα τόσο πολύ εκθείασε (και σωστά) στον ΟΗΕ αντιπροσωπεία της υπό το Γενικό Γραμματέα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Κωστή Παπαϊωάννου.

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.