Ελληνική λογοτεχνία
ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ, Με το βλέμμα στην Αθήνα. Μικρά πεζά, τα οποία συνθέτουν μία φανταστική μαρτυρία επιφανών Αθηναίων για την πόλη τους. Κωστής Παλαμάς, Γεώργιος Παπανδρέου, Γιάννης Τσαρούχης, Δημήτρης Πικιώνης, Ελένη Παπαδάκη, Σπύρος Λούης, Κώστας Λινοξυλάκης και άλλα 30 πρόσωπα καταθέτουν την άποψή τους για την πόλη, αναμειγνύοντας γεωγραφία, πολεοδομία, πολιτική ζωή, τέχνες, μουσική, αθλητισμό, σε μια κυριολεκτικά πολυφωνική κατάθεση. Όλες οι αφηγήσεις είναι φανταστικές (του συγγραφέα), αλλά όλα τα στοιχεία που παρατίθενται, πραγματικά.
ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΕΡΜΗΓΚΑ, Ο Έλληνας γιατρός, ιστορικό μυθιστόρημα. Μέσα από την προσωπική ιστορία του γιατρού Κωνσταντίνου Μ. (1874-1941) ξετυλίγεται η άνθηση της αθηναϊκής αστικής τάξης με τις χάρες και τις αδυναμίες της, οι πόλεμοι και οι πολιτικές διαμάχες που έσκισαν τη χώρα στα δύο, οι βαθιές πληγές και οι μεγάλες στιγμές δόξας της Ελλάδας. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα όπου ο έρωτας, τα ηθικά διλήμματα, η ματαιοδοξία, η προσφορά, οι φιλοδοξίες και η αίσθηση χρέους συνθέτουν τον καμβά μιας γενιάς Ελλήνων, επώνυμων κι ανώνυμων, που σήμερα μοιάζουν μακρινοί και άγνωστοι, όμως συνεχίζουν να μας καθορίζουν με τρόπο ανεξίτηλο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΜΑΝΤΟ ΓΚΕΖΟΣ, Τραμπάλα, διηγήματα. Άνθρωποι που βασανίζονται εξίσου από τη μοναξιά και από τη συντροφικότητα, άνθρωποι που στέκονται αμήχανοι και αμφίθυμοι μπροστά στη ζωή όπως αυτή συντίθεται από τα αδιέξοδα των ερωτικών σχέσεων και της οικογένειας, την ανεπάρκεια του ατόμου και της κοινωνίας, τις παγίδες της μνήμης και το αναπότρεπτο του θανάτου, άνθρωποι που βιώνουν την ύπαρξη πότε με απόγνωση και πότε με απάθεια, πότε με εμπεδωμένη θλίψη και πότε με χιούμορ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΑΚΑΤΕ, Το σχέδιο, μυθιστόρημα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι σαφές: « Όχι». Η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ, και μετά τις Οδομαχίες Πέντε Ημερών, την κυβερνά ο – κρυμμένος από τα αδιάκριτα βλέμματα – Ένας. Αμέσως γίνονται εκκαθαρίσεις, οι ξένοι φεύγουν, δημιουργούνται τα Συρματοπλέγματα. Τα αυτονόητα είναι πια παρελθόν, ρεύμα δεν υπάρχει, νερό τρεχούμενο δεν υπάρχει, για συγκοινωνίες, πετρέλαιο ούτε λόγος. Όμως το wifi παραμένει παντού ανοιχτό κι η τηλεόραση εκπέμπει κανονικά. Ένας συγγραφέας, ο Χάρης, που πρόλαβε να φύγει στο Παρίσι πριν το δημοψήφισμα, παλεύει να βρει την έμπνευση, ενώ στην Ελλάδα η κόρη του φτάνει μισοπεθαμένη στο χωριό του παππού της· άγνωστο πώς τα κατάφερε χωρίς μέσο. Όσο η σχέση παππού και εγγονής βαθαίνει, αποκαλύπτεται πως η μικρή έχει ένα Σχέδιο. Για να ανατραπούν τα πράγματα και να κερδίσει η Αντίσταση. Ένα μυθιστόρημα που περιστρέφεται γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις, τις διερευνά σε συνθήκες κάθε άλλο παρά ομαλές και κρατά σε εγρήγορση τον αναγνώστη για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.
ΣΤΕΡΓΙΑ ΚΑΒΒΑΛΟΥ, Αντίστροφα {Love will tear us apart}, μυθιστόρημα. Το χρονικό μιας ιστορίας με ανώνυμους ήρωες μια Ελληνίδα κι έναν Γάλλο. Μια ιστορία δύο ηρώων γύρω στα είκοσι πέντε από διαφορετικές κουλτούρες που παλεύουν με τις λέξεις τους, τις οικογένειες που κουβαλάνε, το μικρό παρελθόν και αβέβαιο μέλλον τους. Φυγάδες, πρωταγωνιστές και ισορροπιστές; μιας πολιτικής κατάστασης που είναι πανταχού παρούσα, μιας αγίας ελληνικής οικογένειας και ενός γενναίου πάθους που παλεύει να βρει επιτέλους τον τόπο του. Μια κινηματογραφική ιστορία αγάπης που θέλει απεγνωσμένα να έχει happy end, γι αυτό και καταλήγει στην αρχή. Τότε που όλα ήταν αθώα και σπουδαία. Τότε που όλα ήταν δυνατά.
ΣΤΑΘΗΣ ΙΝΤΖΕΣ, Οι ανειδίκευτοι δεν κάνουν κιχ, μυθιστόρημα. Ο Στάθης Ιντζές γεννήθηκε στη Λάρισα το 1986. Είναι εκδότης των εκδόσεων Θράκα και ζει στην Αθήνα.
Μαρτυρία
MORTEN STORM, PAUL CRUICKSHANK, TIM LISTER, Ο πράκτορας Storm, μτφ.: Γιάννης Μαντζίκος. Ένας πρώην μηχανόβιος, πανύψηλος κοκκινομάλλης Δανός, δεν είναι η αναμενόμενη εικόνα του τζιχαντιστή. Ο Μόρτεν Στορμ, που ασπάστηκε το Ισλάμ και βρέθηκε να πολεμάει για χρόνια υπό την Αλ Κάιντα για να καταλήξει διπλός πράκτορας για λογαριασμό των αμερικανικών, βρετανικών και δανέζικων μυστικών υπηρεσιών, αφηγείται την πολυτάραχη πορεία του αποκαλύπτοντας και τις δύο πλευρές του καθρέφτη. Από τους ελάχιστους ανθρώπους που τολμούν να πουν τόσο πολλά, παρουσιάζει με λεπτομέρειες την εσωτερική οργάνωση και λειτουργία τόσο των τρομοκρατικών οργανώσεων όσο και των μυστικών υπηρεσιών. Ακριβώς επειδή είναι αληθινή, η ιστορία του μοιάζει ακόμη πιο απίστευτη.
Δοκίμιο
ROBERT D. KAPLAN, Η εκδίκηση της γεωγραφίας, μτφ.: Σπύρος Κατσούλας. Στην Εκδίκηση της γεωγραφίας ο Robert D. Kaplan στηρίζεται στις πληροφορίες, τις ανακαλύψεις και τις θεωρίες των μεγάλων γεωγράφων και αναλυτών γεωπολιτικής τόσο στο μακρινό όσο και στο κοντινότερο παρελθόν, ώστε να εντοπίσει κρίσιμα κομβικά σημεία στην ιστορία και από εκεί να εξετάσει το εξελισσόμενο παγκόσμιο σκηνικό. Ο Kaplan ιχνηλατεί την ιστορία των εστιών κρίσης του πλανήτη εξετάζοντας το κλίμα, την τοπογραφία και την εγγύτητά τους με άλλες εμπόλεμες περιοχές. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια εξαιρετική απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι η παγκοσμιοποίηση θα επικρατήσει της γεωγραφίας και καταδεικνύει με ποιον τρόπο οι διαχρονικές αλήθειες και η φυσική πραγματικότητα μπορούν να μας βοηθήσουν να προλάβουμε τους επερχόμενους κατακλυσμούς αυτού του αιώνα.
FRANCOIS JULLIEN, Η φιλοσοφία του ζην, μτφ.: Σοφία Διονυσοπούλου. "Το ρήμα «ζω» είναι το πιο στοιχειώδες και ταυτοχρόνως σημαίνει το απόλυτο∙ ρήμα «βασικό» και ταυτοχρόνως έννοια που μας προκαλεί τη μεγαλύτερη νοσταλγία. [...] Ζω σημαίνει λοιπόν ταυτοχρόνως το πλέον άμεσο αλλά και το ανικανοποίητο: είμαστε ζωντανοί, εδώ και τώρα, δεν ξέρουμε όμως να εισχωρήσουμε στη ζωή.[...] Θα εξετάσω εδώ, με διάφορους τρόπους, πώς να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο: Πώς να βγούμε από ένα παρόν καταδικασμένο στην ψευδαίσθηση, το οποίο γίνεται στείρο, δίχως ταυτόχρονα να το απαρνηθούμε; Πώς να μη μας καταπιεί το παρόν του ζην, αλλά ούτε και να το αφήσουμε στη τύχη του; Και πώς, σ’ αυτό το διάστημα της μεταβολής του να το αφήσουμε να φανεί η μάλλον να διαφανεί; Και, πρώτα απ’ όλα, για να αναδυθεί το ζην, ας μάθουμε να μη διαλύουμε πια την παρουσία του μέσα σε έναν ακίνητο χρόνο, στον οποίο δεν ζούμε ποτέ."
Ποίηση
ALICE OSWALD, Memorial, μτφρ.: Μυρσίνη Γκανά. Ο ερωτικός Παλαμάς. Εισαγωγή, ανθολόγηση, σχόλια: Παντελής Βουτουρής