Σύνδεση συνδρομητών

Ρατσιστικές διακρίσεις στον ΟΗΕ: Η. Διακοσμητικοί εισαγγελείς για ρατσιστικά εγκλήματα

Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016 16:47
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών δεν υπάρχει γραφείο με ένδειξη Εισαγγελέας Ρατσιστικής Βίας
Φωτογραφία Αρχείου
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών δεν υπάρχει γραφείο με ένδειξη Εισαγγελέας Ρατσιστικής Βίας

Άραγε, η Ελλάδα επιθυμεί να έχει πραγματικά αποτελεσματικούς εισαγγελικούς λειτουργούς για το χειρισμό καταγγελλόμενων ρατσιστικών εγκλημάτων ή επικαλείται προφάσεις για να δικαιολογήσει τον σχεδόν διακοσμητικό ρόλο που έχουν σήμερα οι πέντε ειδικοί Εισαγγελείς;

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις Εμπειρογνωμόνων, η ελληνική αντιπροσωπία είπε ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης είχε μειωθεί κατά 30 τοις εκατό και δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν εισαγγελείς πλήρους απασχόλησης για τα ρατσιστικά εγκλήματα, ιδίως σε ορισμένα από τα νησιά που έχουν μόνο ένα εισαγγελέα. Η ανάγκη δεν είναι να υπάρχουν ειδικοί εισαγγελείς για τα ρατσιστικά εγκλήματα, αλλά να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εισαγγελείς έχουν επαρκή κατάρτιση για τη δίωξη των περιστατικών ρατσιστικής βίας.

Η απάντηση αυτή της Ελλάδας σε ερωτήσεις των Εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (CERD) στις 3 και 4 Αυγούστου 2016 δημιουργεί εύλογα την εντύπωση πως η Ελλάδα δεν επιθυμεί να έχει πραγματικά αποτελεσματικούς εισαγγελικούς λειτουργούς για το χειρισμό καταγγελλόμενων ρατσιστικών εγκλημάτων και επικαλείται προφάσεις για να δικαιολογήσει το σχεδόν διακοσμητικό ρόλο που έχουν σήμερα οι πέντε ειδικοί Εισαγγελείς.

Την ερώτηση στην Ελλάδα έκαναν οι Εμπειρογνώμονες της CERD μετά από ενημέρωσή τους από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) ότι οι εισαγγελείς για τα ρατσιστικά εγκλήματα έχουν απλά αυτόν τον τίτλο και την αρμοδιότητα επί πλέον από όλα τα άλλα καθήκοντα που έχουν. Έτσι, ακόμα και όταν αναλαμβάνουν αρχικά τέτοιες υποθέσεις και παραγγέλλουν τη διεξαγωγή προκαταρκτικών εξετάσεων, οι σχετικές δικογραφίες στη συνέχεια ανατίθενται σε άλλους εισαγγελείς. Επί πλέον, λόγω φόρτου εργασίας, ο χειρισμός των καταγγελιών και μηνύσεων για ρατσιστικά εγκλήματα από τους εισαγγελείς αυτούς  μπορεί να συμβεί αρκετούς μήνες μετά την υποβολή τους.

Χαρακτηριστικό είναι πως η Εισαγγελέας για τα ρατσιστικά εγκλήματα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών είναι επίσης επικεφαλής της ομάδας εισαγγελέων που χειρίζονται τις δικογραφίες για τη «Λίστα Hervé Falciani» ή «Λίστα Lagarde» και τη «Λίστα Borjans» που αφορούν ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς χιλιάδων Ελλήνων πολιτών. Επίσης, στο κτίριο 16 των Δικαστηρίων στη πρώην Σχολή Ευελπίδων όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών δεν υπάρχει καν γραφείο για την Εισαγγελέα για τα ρατσιστικά εγκλήματα ενώ υπάρχουν γραφεία για όλους/ες τους/τις άλλους/ες θεματικούς/ές εισαγγελείς…

Έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει στοιχεία για την τύχη μηνύσεων/καταγγελιών του ΕΠΣΕ για ρατσιστικά εγκλήματα στην  Εισαγγελέα για τα ρατσιστικά εγκλήματα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η πρώτη αναφορά υποβλήθηκε στις 14 Αυγούστου 2015, δεν δόθηκε στην ειδική Εισαγγελέα αλλά «ξεχάστηκε» στα εισαγγελικά συρτάρια μέχρι να υποβληθεί ξανά το Νοέμβριο 2015 στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου που την έστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και έτσι έφτασε στα χέρια της ειδικής Εισαγγελέα. Επειδή όμως αυτή ήταν πνιγμένη διέταξε προκαταρκτική εξέταση μόνο για μια από τις υποθέσεις που αναφέρονταν και παρέπεμψε τις άλλες στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας ο οποίος ανέθεσε τις υπόλοιπες σε άλλο Εισαγγελέα που σχημάτισε τέσσερις δικογραφίες και τη συσχέτισε με άλλες τέσσερις. Και οι εννέα δικογραφίες όμως μετά στις προκαταρκτικές εξετάσεις ανατέθηκαν σε άλλους Εισαγγελείς και εκκρεμούν.

Η δεύτερη αναφορά υποβλήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2015 για τη δράση των πιθανότατα επικαλυπτόμενων ναζιστικών οργανώσεων Combat 18 και Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές με ανάληψη ευθύνης στο ιστολόγιό τους (!!!) για βεβηλώσεις εβραϊκών μνημείων, μνημείου στη μνήμη του Παύλου Φύσσα και επιθέσεις σε αυτοδιαχειριζόμενα στέκια και άλλους χώρους, στην οποία έγινε αναφορά και κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στη Βουλή. Αυτή ανατέθηκε σε άλλο Εισαγγελέα  και μετά την ανεπαρκέστατη προκαταρκτική εξέταση μπήκε πρόσφατα στο αρχείο αγνώστων δραστών από διαφορετικό Εισαγγελέα.

Η τρίτη αναφορά υποβλήθηκε στην Εισαγγελέα στις 14 Απριλίου 2016 και στις 28 Ιουνίου 2016 η Εισαγγελέας για τα ρατσιστικά εγκλήματα σχημάτισε είκοσι δικογραφίες τις οποίες όμως στη συνέχεια θα χειριστούν άλλοι/ες Εισαγγελείς.

Η τέταρτη αναφορά υποβλήθηκε στην Εισαγγελέα την 1 Ιουνίου 2016. Η Εισαγγελέας για τα ρατσιστικά εγκλήματα σχημάτισε μια δικογραφία και παρέπεμψε μέσω του Προϊσταμένου σε άλλο Εισαγγελέα το χειρισμό της δεύτερης καταγγελίας.

Συνολικά λοιπόν πάνω από 20 [είκοσι] Εισαγγελείς θα χειρισθούν, ασφαλώς αποσπασματικά, τις καταγγελίες/μηνύσεις του ΕΠΣΕ για ρατσιστικά εγκλήματα. Τι σχέση έχει η υποκριτική επίκληση του μειωμένου προϋπολογισμού για τη Δικαιοσύνη με το γεγονός αυτό; Αν η Εισαγγελέας για τα ρατσιστικά εγκλήματα χειριζόταν η ίδια όλες αυτές τις δικογραφίες σε όλες τις φάσεις μέχρι την παραπομπή τους σε Δικαστήρια ή Δικαστικά Συμβούλια ή την τυχόν αρχειοθέτησή τους ενώ όσες άλλες δικογραφίες χειρίζεται σήμερα που την εμποδίζουν να αφοσιωθεί στο χειρισμό των δικογραφιών για τα ρατσιστικά εγκλήματα τις χειρίζονταν άλλοι/ες Εισαγγελείς, πώς θα επηρεαζόταν ο προϋπολογισμός για τη Δικαιοσύνη; Ανακατανομή απαιτείται και όχι νέες προσλήψεις και για αυτό ας μην κοροϊδεύει η Ελλάδα τους διεθνείς οργανισμούς… 

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.