Σύνδεση συνδρομητών

Ρατσιστικές διακρίσεις στον ΟΗΕ: Δ. Το μόνο νόμιμο τουρκικό σωματείο στην Ελλάδα

Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 22:47
Το μοναδικό νόμιμο τουρκικό μειονοτικό σωματείο και ο πρόεδρός του Dagli Yasar.
Το μοναδικό νόμιμο τουρκικό μειονοτικό σωματείο και ο πρόεδρός του Dagli Yasar.

Πώς κατάφερε να αναγνωριστεί το μοναδικό τουρκικό σωματείο στην Ελλάδα – και γιατί απορρίπτεται το αίτημα δημιουργίας συλλόγων με το επίθετο «τουρκικός» (όπως και «μακεδονικός») στον τίτλο. [ΤΒJ]

Κατά την εξέτασή της από την Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (CERD) στις 4 Αυγούστου 2016, η Ελλάδα μεταξύ άλλων δήλωσε:

Στη Θράκη η κοινωνία των πολιτών είναι δυναμική, με πολλά σωματεία, συμπεριλαμβανομένων των σωματείων που εκπροσωπούν τις μειονότητες, η αντιπροσωπεία συνέχισε. Οι αρχές δεν έχουν επιβάλει περιορισμούς όσον αφορά την ονομασία αυτών των σωματείων, διαβεβαίωσε η αντιπροσωπεία προβάλλοντας την περίπτωση ενός σωματείου που δημιουργήθηκε πρόσφατα για να εκπροσωπεί τους τουρκόφωνους και ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει ελεύθερα τη λέξη «τουρκική» στην ονομασία του όταν καταγράφηκε.

Το σωματείο που φωτογράφιζε η Ελλάδα είναι το «Αθλητικό, πολιτιστικό σωματείο “Αλληλεγγύη – Ανάπτυξη” Ελλήνων πολιτών, Μουσουλμάνων στο θρήσκευμα, με μητρική γλώσσα τα τουρκικά, στο δήμο Αλεξανδρούπολης». Είναι προφανές πως χρειάστηκε αυτός ο ευρηματικός τίτλος για να μην απορριφθεί το σωματείο αυτό από τη δικαιοσύνη, όπως έχουν απορριφθεί σύλλογοι με το επίθετο «τουρκικός» (όπως και «μακεδονικός») στον τίτλο με αποτέλεσμα να καταδικαστεί η Ελλάδα πολλάκις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Το θέμα των σωματείων αυτών και των αντίστοιχων μειονοτήτων συζητήθηκε επίσης στη συνεδρίαση της CERD, όπως θα αναλύσουμε σε άλλο άρθρο.

Τα μέλη του αναγνωρισμένου τουρκικού μειονοτικού σωματείου της Αλεξανδρούπολης ξέρουν καλά πόσα εμπόδια συνάντησαν μέχρι να πετύχουν την αναγνώριση που επιδίωκαν από τον Ιανουάριο 2014 αλλά πέτυχαν μόλις τον Ιούνιο 2015, όπως φαίνεται από τη σελίδα τους στο Facebook με ονομασία Dedeağaç AzınlıDerneği(και την ανακοίνωση συνάντησης μετά την ίδρυσή του με αναφορά σε Σύλλογο Μειονότητας Αλεξανδρούπολης, μετάφραση στα ελληνικά του Dedeağaç AzınlıDerneği). Οι σελίδες αυτές υποδηλώνει επίσης πώς οραματίζονταν να ονοματίσουν το σύλλογό τους αλλά αποτράπηκαν…

Ο σύλλογος αυτός και ο Πρόεδρός του Dagli Yasar (δάσκαλος στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης) είχαν δεχθεί πολλές επιθέσεις που εκφράζουν το «βαθύ κράτος» όταν πρωτοεμφανίστηκαν, όπως φαίνεται και από τα επισυναπτόμενα δημοσιεύματα που έπρεπε να είχαν οδηγηθεί αυτεπάγγελτα στη δικαιοσύνη με τον αντιρατσιστικό νόμο.

Αυτές δεν πτόησαν όμως το Γιώργο Παπανδρέου που περιέλαβε τον Dagli Yasar μαζί με άλλα μειονοτικά άτομα στα όργανα του Κινήματος Σοσιαλιστών Δημοκρατών, όπως είχαμε επισημάνει σε παλιότερο άρθρο μας.

Τώρα όμως που ο σύλλογος αυτός προβάλλεται με καμάρι από το επίσημο ελληνικό κράτος διεθνώς, ελπίζεται πως οι καλ(κ)οθελητές αμφισβητίες του θα σιγήσουν και οι όποιες ενδεχόμενες παρενοχλήσεις από τη διοίκηση θα εξαλειφθούν. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της CERD που αναφέρθηκαν στην αρχή αποτελούν την καλύτερη «ασπίδα» για τα μέλη του, μειονοτικά άτομα με προφανή τουρκική ταυτότητα στην Αλεξανδρούπολη…

 

Οι παλαιότερες μισαλλόδοξες ρατσιστικές επιθέσεις κατά του Dagli Yasar

«Το γνωστό αλισβερίσι που γίνεται για να προσελκύσουν μειονοτικούς υποψηφίους, είναι μία πραγματικότητα που την γνωρίζουμε βέβαια χρόνια σε Ροδόπη και Ξάνθη. Φαίνεται όμως ότι αυτό το φαινόμενο άρχισε να αγγίζει τελευταία και τον νομό Έβρου. -Όπου εκεί πολιτεύεται ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Απόστολου Φωτιάδη, ένας διαχειριστής ενός γκρουπ σε ιστολόγιο ονόματι Δαγλή Γιασάρ. Στο ιστολόγιο βέβαια αυτό ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, αναφέρει την Αλεξανδρούπολη ως «Δεδέαγατς» και μάλιστα δηλώνει ότι είναι απόγονος της οθωμανικής αυτοκρατορίας… Αλλά στην δίνη φαίνεται των προεκλογικών ζυμώσεων και της υφαρπαγής των μειονοτικών ψήφων της σκληροπυρηνικής μειονότητας, άρχισαν να μπαίνουν στο τρυπάκι της αλλοίωσης της ιστορίας και της προξενικής προπαγάνδας και οι μουσουλμάνοι του Έβρου. Μήπως ασπάζεται τις απόψεις του και ο επικεφαλής της παράταξης;» [Χρόνος 15 Μαρτίου 2014]

 

 

 

«Ο Απόστολος Φωτιάδης, πρώην υφυπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ … κατεβαίνει στις Δημοτικές εκλογές για δήμαρχος στον Δήμο Αλεξανδρούπολης… με υποψήφιο Δημοτικό σύμβουλο τον Δαγκλή Γιασάρ (δάσκαλος στο μουσουλμανικό σχολείο Αλεξανδρούπολης) ο οποίος στην εκδήλωση της παράταξης ΕΙΠΕ ΟΤΙ Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΝ ΦΩΤΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΝ ΚΑΡΠΟΥΣ… σσ Η μητρική σας γλώσσα εάν είναι η Τουρκική κύριε Δαγκλή να πάτε στην μητέρα πατρίδα σας. Εδώ είναι μια χριστιανική χώρα και η μητρική μας γλώσσα είναι η Ελληνική. Σεβαστείτε όσα υπέφεραν οι πρόγονοί μας, από όσους μιλούν την μητρική σας γλώσσα... Και φερθείτε τουλάχιστον ως ευγνώμων πολίτης αυτής της Χώρας όπου γεννηθήκατε.» [Κείμενο στο ιστολόγιο «Άγιος Εύπλους» στις 3 Δεκεμβρίου 2013 και ανάλογο σχόλιο στο Google+ επίσης στις 3 Δεκεμβρίου 2013]

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.