Σύνδεση συνδρομητών

Ο Στάλιν, η 9η Μαΐου και οι ανήλικοι πεζοναύτες του Σουργκούτ

Σάββατο, 07 Μαϊος 2016 13:15
O Ιωσήφ Στάλιν ξαναμπαίνει στην πολιτική ζωή της Ρωσίας.
Εικόνα αρχείου
O Ιωσήφ Στάλιν ξαναμπαίνει στην πολιτική ζωή της Ρωσίας.

Η Ρωσία ετοιμάζεται πυρετωδώς να γιορτάσει την μεγαλύτερη, ίσως, πολιτική γιορτή του έτους, μόνο που φέτος έχει εξελιχθεί σε μεγάλη διελκυστίνδα ο Ι. Β. Στάλιν.  Αιτία η απόφαση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που έχει ως γενικό γραμματέα τον πολυεκατομμυριούχο Ζουγκάνοφ, να κρεμάσει μεγάλες αφίσες στους δρόμους των ρωσικών πόλεων με τη φωτογραφία του Ι.Β. Στάλιν να χαμογελάει και στο φόντο να υπάρχουν μαχητές του Κόκκινου Στρατού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Η 9η Μαΐου είναι μια ημέρα κατά την οποία κάθε ρωσικό σπίτι, πόλη ή χωριό γιορτάζει επισήμως την Ημέρα της νίκης κατά του γερμανικού ναζισμού, ουσιαστικά όμως πρόκειται για ένα τεράστιο μνημόσυνο των νεκρών του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από το Νοβοσιμπίρσκ, όπου με απόφαση του δημάρχου, Ανατόλι Λοκοτιά, οποίος εκλέχθηκε με την υποστήριξη του ΚΚΡΟ, στους δρόμους της πόλης αναρτήθηκαν οι επίδικες αφίσες.

Πρωτοστάτησαν στις αντιδράσεις το τοπικό παράρτημα του ιδρύματος «Μεμοριάλ», το κόμμα «Μήλο» αλλά και η καθολική εκκλησία της πόλης. Η επιχειρηματολογία του δημάρχου στηρίχθηκε στην αόριστη φράση «μου το ζήτησαν οι βετεράνοι» μα όταν του ζητήθηκε να προσκομίσει αιτήσεις, έγγραφα ή οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό υλικό σιώπησε. Τελικά, αναγκάστηκε να διατάξει την αποκαθήλωση των αφισών.

Και στη Μόσχα όμως, το ΚΚΡΟ προσπάθησε να κάνει το ίδιο, μόνο που εκεί οι δημοτικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν άδεια, ενώ όλες οι εταιρείες outdoorδιαφήμισης αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο σχετικό διαγωνισμό.

Αξίζει να θυμίσουμε πως τον περασμένο Δεκέμβριο, την 21η του μηνός που γιορτάζονται τα γενέθλια του Ι.Β. Στάλιν, ο πολυεκατομμυριούχος ηγέτης του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζουγκάνοφ, δήλωσε πως έρχεται «η σταλινική άνοιξη» και πως «ελπίζει ο Β. Β. Πούτιν να αξιοποιήσει την εμπειρία του Ι. Β. Στάλιν».

Κατά τον Γκενάντι Ζουγκάνοφ «ο Στάλιν ήταν μεγάλος γεωπολιτικός παίκτης» και «όλοι οι πολιτικοί που θέλουν το καλό και την ευημερία της Ρωσίας, θα πρέπει αντλούν από την εμπειρία, τη σοφία και την ανδρεία του Στάλιν τα παραδείγματά τους».

Στο μεταξύ σκάνδαλο ξέσπασε στην πόλη Σουργκούτ της Σιβηρίας, όταν είδε το φως της δημοσιότητας ένα βίντεο στο οποίο ανήλικα αγόρια, μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Ένωση πεζοναυτών Γιουργκά», έλαβαν μέρος σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Τα ανήλικα αγόρια υποχρεώθηκαν να συρθούν μέσα σε λάσπες και βρωμιές, δεχόμενα κλωτσιές στην πλάτη και βρισιές, ενώ, ταυτόχρονα, κάποιοι πυροβολούσαν με πραγματικά πυρά από αυτόματα όπλα.

Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε πως δεν έγιναν παράπονα από γονείς, αλλά από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των παιδιών, ωστόσο διέταξε να γίνει έρευνα για να διακριβωθούν τα πραγματικά περιστατικά.

Τα τελευταία χρόνια, στη Ρωσία παρατηρείται αναβίωση του φαινομένου των διαφόρων παραστρατιωτικών λεσχών, οι οποίες ανήκουν στο ευρύτερο «πατριωτικό μέτωπο», γύρω από το οποίο συσπειρώνονται οι πιο αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με τις ευλογίες ή την ανοχή, τουλάχιστον, της ηγεσίας του Κρεμλίνου.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.