Σύνδεση συνδρομητών

Global Shakespeare: το νέο τεύχος του Books' Journal

Τρίτη, 03 Μαϊος 2016 07:08
Όρτσα τα πανιά. 400 χρόνια χωρίς τον Σαίξπηρ, από τον Αλέκο Παπαδάτο.
Αλέκος Παπαδάτος / The Books' Journal
Όρτσα τα πανιά. 400 χρόνια χωρίς τον Σαίξπηρ, από τον Αλέκο Παπαδάτο.

Με αφορμή την επέτειο των 400 χρόνων από το θάνατο του Σαίξπηρ, το νέο τεύχος του Books' Journal, 66, Μάιος 2016, που κυκλοφορεί, είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη πρόσληψη του σαιξπηρικού έργου. Ο global Σαίξπηρ απομακρύνεται συνεχώς από τον εαυτό του (κι από τη Βρετανία) όχι ως παγκόσμιας εμβέλειας συγγραφέας αλλά ως εφαρμοσμένη εκδοχη μιας νέας οικουμενικότητας.

Είναι δύσκολο να συλλάβει και να απομονώσει κανείς την έννοια της οικουμενικότητας εντός του σαιξπηρικού έργου. Πιστεύω, όμως, ότι αυτό που ξεχωρίζει τον Σαίξπηρ από τους σύγχρονούς του συγγραφείς είναι πως ο ίδιος πράγματι δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον για τον «έξω» κόσμο. Δείτε μόνο τους τόπους στους οποίους διαδραματίζονται τα έργα του: σπανίως η δράση τοποθετείται στο Λονδίνο, αντίθετα με άλλους συγγραφείς της εποχής, των οποίων ο ορίζοντας είναι κυρίως η τοπική κοινωνία. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο Σαίξπηρ είχε ταξιδέψει ποτέ εκτός Αγγλίας, ωστόσο το έργο του είναι ανοιχτό στον κόσμο και την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης, αντανακλά μια δίψα για το διαφορετικό και το ανοίκειο – και μια αίσθηση ανοχής, ταυτόχρονα. Υποθέτω πως αυτό συνδέεται με τον πολυεπίπεδο πλούτο του σαιξπηρικού έργου, που εντέλει λειτουργεί οικουμενικά, μπορεί δηλαδή να μεταβάλλεται διαρκώς, μέσα από νέες προσεγγίσεις, νέες μεταφράσεις, διασκευές, ερμηνείες… Θέλω να ελπίζω ότι αυτές οι κατά τόπους μεταμορφώσεις του Σαίξπηρ μας αναγκάζουν και εμάς να διευρύνουμε τα όρια των μικρών μας κόσμων – και να αναθεωρούμε τις βεβαιότητές μας.

 

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, δηλώνει ο καθηγητής David Schalkwyk (Ντέιβιντ Σκόλκουικ), στην Ιφιγένεια Ταξοπούλου, εξηγώντας τη σύγχρονη τάση που επιχειρεί να διαβάσει τον μεγάλο δραματουργό μακριά από τα δεσμά των ακαδημαϊκών αναγνώσεων, προς την κατεύθυνση μιας νέας ερμηνευτικής συνθήκης, που ενδιαφέρεται λιγότερο για την ιστορία και περισσότερο για το ιστορικό γίγνεσθαι.

Το αφιέρωμα ανοίγει με μια κατατοπιστική εισαγωγή της Ιφιγένειας Ταξοπούλου, με τίτλο: "Σαίξπηρ: ο ντόπιος, ο διεθνής, ο οικουμενικός". Και συμπληρώνεται με μια ακόμα συνέντευξη, της μεταφράστριας των Σονέτων, Λένιας Ζαφειροπούλου, στον Ηλία Κανέλλη, η οποία δίνει μια βασική εντολή στους επίδοξους αναγνώστες και μελετητές του σαιξπηρικού έργου: 

 

Ο Σαίξπηρ δεν είναι καλό ανάγνωσμα για τους μελετητές.

 

Το τεύχος περιλαμβάνει δεκάδες άλλα ενδιαφέροντα και ιδιαιτέρως επεξεργασμένα θέματα. Θα βρείτε, μεταξύ άλλων, σεκίδες για την καταδίκη του Κάρατζιτς για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία (Κλέων Ιωαννίδης), μια προσέγγιση των τεσσάρων ποιητών που θαύμασαν και εμπνεύστηκαν από την Άννα Αχμάτοβα (Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης), κριτική παρουσίαση του τόμου με τις μελέτες για το θέατρο του Δημήτρη Σπάθη (Αλέξης Πολίτης), μια ανάλυση της τηλεοπτικής σειράς Daredevil που αντλεί έμπνευση από το ομώνυμο κόμικς της Marvel (Αλέξανδρος Κατσιγιάννης), μια προσέγγιση του Διονύσου, του θεού που δεν πέθανε ποτέ (Δημήτρης Κυρτάτας καθώς και δυο αναλυτικά κείμενα για το βιβλίο της Μαργκαρέτε Μπούμπερ - Νόυμαν, Μίλενα από την Πράγα (Κατερίνα Σχινά, Οντέτ Βαρών-Βασάρ).

Το Books' Journal είναι πάντα μια δυναμική παρεμβατική φωνή στο χώρο του βιβλίου - των γραμμάτων, των τεχνών, των ιδεών, της πολιτικής.

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.