Σύνδεση συνδρομητών

Στον Ουμπέρτο Έκο αφιερωμένο το νέο Books' Journal

Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2016 14:32
To εξώφυλλο του νέου τεύχους στο γραφείο.
Α. Η. Παντή
To εξώφυλλο του νέου τεύχους στο γραφείο.

Με μικρό αφιέρωμα στον Ουμπέρτο Έκο, που πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου 2016, κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Books’ Journal, #64, Μάρτιος 2016.

 

 

Αγαπητέ Professore,

[…] δεν κωλώνατε μπροστά σε τίποτα: στις διαλέξεις σας όπου συνωστίζονταν σοβαρότατοι σημειωτιστές αναλύατε ταινίες του Τζέημς Μποντ και φωτογραφίες της Μέριλυν Μονρόε και σχολιάζατε κόμικς. Όσα χρόνια διδάσκατε στο ιστορικό πανεπιστήμιο της Μπολόνια κάνατε πνευματικές μπαρότσαρκες πηδώντας απροσπέλαστους για τους σοβαρούς διανοητές πολιτισμικούς φράχτες, μπαινοβγαίνοντας με άνεση σε θεματολογίες που κυμαίνονταν από τον Νταβίντ του Ντονατέλλο στα πλαστικά έπιπλα κήπου. Αναφερόμενος στις πνευματικές επιρροές του Τ.Σ. Έλιοτ και του Τσάρλι Μπράουν (ναι, του κόμικς: της φιγούρας που «καταφέρνει να επιδεικνύει σαιξπηρικές  αλλαγές διάθεσης με λεπτότατες ψυχολογικές αποχρώσεις»), το εξηγήσατε: «Πιστεύω πως δουλειά μου σαν λόγιος και σαν πολίτης είναι να δείχνω στον κόσμο τον τρόπο με τον οποίο περιβαλλόμαστε από μηνύματα.» Θα ’θελα λοιπόν να χαλάρωνα και να διασκέδαζα μαζί σας κύριε καθηγητά γιατί σε όλες τις γλώσσες που μιλούσατε με τέτοια άνεση, και κυρίως στη γλώσσα της γνήσιας και βαθιάς σπουδής, ήσασταν τρομερά διασκεδαστικός λέγοντας πολύ σημαντικά πράγματα. Γιατί η πειρακτική σπίθα που έπαιζε στα μάτια σας είχε σαν καύσιμο την αληθινή γνώση που χλευάζει κάθε υποψία σοβαροφάνειας.  […]

 

Το παραπάνω απόσπασμα από το κείμενο της Καρολίνας Μέρμηγκα εισάγει τον αναγνώστη στο έργο και την ουσία των δημόσιων παρεμβάσεων του συγγραφέα και στοχαστή Ουμπέρτο Έκο. Τέσσερα κείμενα (της Καρολίνας Μέρμηγκα, της Γιούλης Φωκά-Καβαλλιεράτου, του Δημήτρη Δημακόπουλου και της Μυρσίνης Τσακνιά) αναμετρώνται με διάφορες πτυχές του έργου μιας πληθωρικής προσωπικότητας που αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάγνωση και στο παρεμβατικό γράψιμο και, από είδωλο μιας ιταλικής Αριστεράς, έγινε παγκόσμιο σήμα της μαζικής κουλτούρας (αλλά, ταυτόχρονα, και ο πιο διεισδυτικός αναλυτής της κριτικής της μαζικής κουλτούρας).

Τα υπόλοιπα, στο τεύχος του Books’ Journal#64 που κυκλοφόρησε. Ζητήστε το (και διαδώστε το).  

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.