Σύνδεση συνδρομητών

Προνομιακώς κατεπείγων o εισαγγελικός χειρισμός της έγκλησης Θάνου κατά Τσακυράκη

Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2016 12:49
Παρακολουθήστε πώς μπορεί μια μήνυση να τρέξει με υπερηχητικές ταχύτητες στη χώρα όπου η βραδύτητα είναι γενικός κανόνας.
Παρακολουθήστε πώς μπορεί μια μήνυση να τρέξει με υπερηχητικές ταχύτητες στη χώρα όπου η βραδύτητα είναι γενικός κανόνας.

Ακόμα και στα διαδικαστικά, η Δικαιοσύνη μεροληπτεί υπέρ της Προέδρου του Αρείου Πάγου!

Εκτός από το απαράδεκτο της έγκλησης της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου - Χριστοφίλου κατά του Καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη και το απαράδεκτο της ανακοίνωσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) η οποία στηρίζει την ουσία της έγκλησης, με την Πρόεδρο της ΕΔΕ Μαργαρίτα Στενιώτη να είναι η μόνη μάρτυρας κατηγορίας την οποία έχει προτείνει η εγκαλούσα και προκάτοχος στη θέση της και ακόμα μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ (!), έχουμε και τον απαράδεκτο προνομιακό κατεπείγοντα χειρισμό της έγκλησης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. 

Η έγκληση έχει ημερομηνία 1 Φεβρουαρίου 2016. Όπως φαίνεται στον πίνακα, στις 3 Φεβρουαρίου 2016 είχε ήδη σταλεί στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ - που πολυσυζητήθηκε πρόσφατα λόγω μετακίνησης του μέχρι πρόσφατα Διευθυντή της Μανώλη Σφακιανάκη), πιθανότατα για να βεβαιωθούν στοιχεία για τις ιστοσελίδες που αναφέρει η εγκαλούσα. Οκτώ ημέρες αργότερα, στις 11 Φεβρουαρίου 2016, η  ΔΔΗΕ επέστρεψε τη δικογραφία στην Εισαγγελία η οποία κατεπειγόντως την ίδια ημέρα την έστειλε πίσω στη ΔΔΗΕ για να κάνει την ουσιαστική προκαταρκτική εξέταση για πλημμέλημα, για ένα φερόμενο αδίκημα που ούτε αυτόφωρο ήταν ούτε είχε κίνδυνο παραγραφής. Όποιος/α έχει καταθέσει ανάλογη έγκληση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για εξύβριση και δυσφήμηση γνωρίζει πως η προκαταρκτική εξέταση αρχίζει πολλούς μήνες αργότερα και προχωρά με ρυθμούς χελώνας.

Το ίδιο συμβαίνει και με εγκλήσεις ή αναφορές για σοβαρότερα αδικήματα, μερικά από τα οποία κινδυνεύουν με παραγραφή. Ενδεικτικά υπενθυμίζεται πως «στις 13 Νοεμβρίου 2015, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου με κοινοποίηση στο Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για εισαγγελική αδιαφορία για σειρά αδικημάτων με άμεσο ή έμμεσο ρατσιστικό χαρακτήρα. Σε αυτή αναφερόταν  πως στις 14 Αυγούστου 2015 το ΕΠΣΕ κατέθεσε αναφορά για σειρά αδικημάτων με άμεσο ή έμμεσο ρατσιστικό χαρακτήρα στην Εισαγγελέα για τα ρατσιστικά εγκλήματα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.» («Εισαγγελική αδιαφορία για αδικήματα ρατσιστικού χαρακτήρα» http://booksjournal.gr/slideshow/item/1615-εισαγγελική-αδιαφορία-για-αδικήματα-ρατσιστικού-χαρακτήρα). Μόνο μετά την παρέμβαση της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών φιλοτιμήθηκε να προχωρήσει στη διερεύνηση των καταγγελλόμενων… 

Δεν υπάρχει λοιπόν καμιά αμφιβολία πως, ακόμα και στα διαδικαστικά, η Δικαιοσύνη μεροληπτεί υπέρ της Προέδρου του Αρείου Πάγου, την έγκληση της οποίας υποστηρίζει και η κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος του συνόλου του εισαγγελικού και δικαστικού σώματος Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Ποιος/α εισαγγελικός λειτουργός θα βρει μετά από όλα αυτά το θάρρος να αρχειοθετήσει παρόμοια έγκληση, όταν γνωρίζει πως η εγκαλούσα έχει τη θεσμική δυνατότητα να διατάξει τον πειθαρχικό έλεγχό του/της;

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.