Σύνδεση συνδρομητών

Βενιζέλος: ανησυχεί ο υπουργός Δικαιοσύνης για τις ελευθερίες;

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016 16:03
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.
Φωτογραφία Αρχείου
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος, κατέθεσε την εξής ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, αναφορικά με την πολιτική δραστηριότητα της προέδρου του Αρείου Πάγου και με την έγκλησή της κατά του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη, επειδή της άσκησε κριτική. Το κείμενο της ερώτησης παρατίθεται στη συνέχεια:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον

Υπουργό Δικαιοσύνης

Η κυρία Πρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε απευθύνει στις 9/7/2016 –ελάχιστες ημέρες μετά την επιλογή της από το Υπουργικό Συμβούλιο– επιστολή  προς τους ομολόγους της των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία διατυπώνει τις απόψεις της για την τότε εκκρεμή διαπραγμάτευση που οδήγησε στη συμφωνία της 12/7/2015 και στο  τρίτο μνημόνιο.  Οι απόψεις που διατυπώνονται συμπίπτουν με αυτές της κυβέρνησης και μπορεί να ειπωθεί ότι εναρμονίζονται με την πολιτική επιχειρηματολογία που συγκέντρωσε μεγάλη πλειοψηφία στο δημοψήφισμα της 5/7/2015, αλλά διαψεύστηκε  από τη συμφωνία της 12/7/2016.

Σε κάθε περίπτωση επρόκειτο για επιστολή πολιτικού περιεχομένου και όχι για συνταγματικά ή νομοθετικά  προβλεπόμενη ενέργεια προέδρου ανώτατου δικαστηρίου. Δεν εξετάζω άλλωστε τη νομιμότητα της ενέργειας αλλά διαπιστώνω το  προδήλως πολιτικό περιεχόμενό της.

Η επιστολή εξακολουθεί να είναι αναρτημένη στον διαδικτυακό τόπο του Αρείου Πάγου.

Για την ενέργεια αυτή της κυρίας Προέδρου, άσκησε δημόσια πολιτική και επιστημονική κριτική με ανάρτηση του στο διαδίκτυο ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σταύρος Τσακυράκης.

Η κυρία Πρόεδρος του Αρείου Πάγου υπέβαλε πριν λίγες ημέρες έγκληση για εξύβριση και δυσφήμηση κατά του καθηγητή Τσακυράκη και η επιλογή της αυτή προκάλεσε μια έντονη συζήτηση στη Βουλή, τα συμβατικά ΜΜΕ και το διαδίκτυο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης

Πρώτον, αν έχει λάβει γνώση τής από 9/7/2015 επιστολής της κυρίας Προέδρου του Αρείου Πάγου προς τους ομολόγους της και πώς την αξιολογεί.

Δεύτερον, αν έχει λάβει γνώση του γεγονότος ότι υποβλήθηκε η παραπάνω αναφερόμενη έγκληση το περιεχόμενο της οποίας δημοσιοποιήθηκε και της δημόσιας συζήτησης που αυτή τροφοδότησε  και πώς αξιολογεί τα γεγονότα αυτά από την οπτική γωνία της ανάγκης διαφύλαξης του κύρους και της αμεροληψίας της Δικαιοσύνης.

Τρίτον, ποιο θεωρεί ότι πρέπει να είναι το επίπεδο προστασίας της ελευθερίας του λόγου και της επιστημονικής και πολιτικής κριτικής σε μια ευνομούμενη δημοκρατική χώρα και αν τα παραπάνω περιγραφόμενα περιστατικά τον ανησυχούν ως προς το σεβασμό των άρθρων 14 παρ.1 και 16 παρ.1 του Συντάγματος και 10 της ΕΣΔΑ.

Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2016

Ο ερωτών βουλευτής

Ευάγγελος Βενιζέλος

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.