Σύνδεση συνδρομητών

Στον Στρατή Τσίρκα αφιερωμένο το νέο Books' Journal

Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2016 13:37
Ο Αλέκος Παπαδάτος ζωγραφίζει τον Στρατή Τσίρκα, νέο, από τη δεκαετία του 1920, στον περίβολο της Αμπετείου Σχολής στο Κάιρο, όπου και ο ίδιος έκανε τα σχολικά χρόνια του.
Αλέκος Παπαδάτος / The Books' Journal
Ο Αλέκος Παπαδάτος ζωγραφίζει τον Στρατή Τσίρκα, νέο, από τη δεκαετία του 1920, στον περίβολο της Αμπετείου Σχολής στο Κάιρο, όπου και ο ίδιος έκανε τα σχολικά χρόνια του.

Mε κεντρικό αφιέρωμα στον Στρατή Τσίρκα κυκλοφορεί από σήμερα το νέο τεύχος 63, Φεβρουαρίου 2016, του Books' Journal. Αφορμή, η συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την κυκλοφορία και των τριών τόμων των Ακυβέρνητων Πολιτειών.

Πενήντα χρόνια μετά την έκδοση της τριλογίας Ακυβέρνητες Πολιτείες, το μυθιστόρημα του Τσίρκα έχει ήδη κατοχυρώσει μια κορυφαία θέση μέσα στη νεοελληνική γραμματεία, διευρύνοντας παράλληλα το αναγνωστικό κοινό του μέσα από τις μεταφράσεις του σε αρκετές «κεντρικές» ευρωπαϊκές γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά). Το συνεχές ενδιαφέρον των αναγνωστών, της κριτικής, αλλά και της ακαδημαϊκής έρευνας δεν είναι βέβαια τυχαίο. Συνδυάζοντας την αφηγηματική καινοτομία με την ιστορική μνήμη του αντιφασιστικού αγώνα και την πολιτική κριτική του δογματισμού με την ανθρωπολογική «οικονομία των συναισθημάτων» στον καιρό του Β’ παγκόσμιου πολέμου, οι Ακυβέρνητες Πολιτείες αποτέλεσαν τομή για την εποχή τους αλλά και μόνιμη αφετηρία για τη συγκρότηση διάφορων και διαφορετικών ερμηνευτικών κοινοτήτων. 

Στο νέο τεύχος του Books' Journal, που κυκλοφορεί, δημοσιεύουμε τέσσερα κείμενα αφιερωμένα στον Στρατή Τσίρκα.

Ο καθηγητής Γιάννης Παπαθεοδώρου εισάγει τον αναγνώστη στο κλίμα του βιβλίου και περιγράφει τις "κομμένες κεφαλές" του αριστερού κινήματος, που επιβιώνουν τόσα χρόνια μετά.

Ο Joachim Sartorius εξηγεί γιατί οι Ακυβέρνητες Πολιτείες βρίσκονται στην τροχιά των μεγάλων πολιτικών μυθιστορημάτων.

Ο καθηγητής Μίλτος Πεχλιβάνος εξηγεί γιατί το πρόβλημα του Τσίρκα, όσο και κάθε ρεαλιστή συγγραφέα, είμαστε εμείς οι μεταγενέστεροι, οι αναγνώστες κι οι αναγνώστριες της ρεαλιστικής αναπαράστασης από άλλους χρόνους και συχνά από άλλους τόπους. Ωστόσο, οι Ακυβέρνητες Πολιτείες και προσπελαύνονται από τον σημερινό αναγνώστη και μας αφορούν.

Ο Τάσος Σακελλαρόπουλος περιγράφει το ρόλο των εξόριστων ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, πεδίο συμμαχιών, συγκρούσεων και ανατροπών..

Ζητήστε το Books' Journal πριν εξαντληθεί. 

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

1 σχόλιο

που μπορω να βρω το Βοοκς' journal στη Θεσσαλονικη?

ΑΚΡΙΒΟΥΛΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΑΚΡΙΒΟΥΛΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
04 Φεβ 2016, 11:02

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.