Σύνδεση συνδρομητών

Ένα αφιέρωμα στον Τάκη Παπατσώνη

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016 18:41
Ο Τάκης Παπατσώνης.
Φωτογραφία Αρχείου
Ο Τάκης Παπατσώνης.

Στην 3η εκδήλωση του 5ου κύκλου τους, οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις “Με τα λόγια (γίνεται)” και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, παρουσιάζουν αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα ποιητή του 20ου αιώνα, Τάκη Παπατσώνη, με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων από την γέννησή του και 40 χρόνων από τον θάνατό του.

 

“Βασιλεύει”, σου λέμε “από σήμερα η αγάπη”

“βασιλεύει από σήμερα η αγάπη”
μαραθωνοδρόμοι σού το φωνάζουμε
που φτάξανε τρεχάτοι στο κατώφλι
της ζωής και συ μας δυσπιστείς
άπιστο πλάσμα δυσκολοσυγκίνητο
και ασυνήθιστο στις αποκαλύψεις
θα σου κλονίσουμε τη δυσπιστία σου
γιατί είναι ακέραια τα μηνύματά μας
χαραγμένα με φωτιά αψευδή
βεβαιώσου πια σού φέρνουμε το μόχθο
μιας ζωής που σπαταλήσαμε
προσμένοντάς σε δέξου τη γνώση
που φέρνει αυτό το “βασιλεύει”.

[Τάκης Παπατσώνης, το τέλος του ποιήματος “Οι Έλξεις”, μέρος ζ' της "Ursa Minor", (εκδ. Ίκαρος)]

 

Στην 3η εκδήλωση του 5ου κύκλου τους, οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις “Με τα λόγια (γίνεται)” και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, παρουσιάζουν αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα ποιητή του 20ου αιώνα, Τάκη Παπατσώνη, με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων από την γέννησή του και 40 χρόνων από τον θάνατό του. Η εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

https://www.facebook.com/events/1701220543498186/

Παρότι συχνά παραβλέπεται, ο Τάκης Παπατσώνης (1895-1976) είναι –μαζί με τον Καβάφη– ο κατεξοχήν πρωτοπόρος της ελληνικής μοντέρνας ποίησης. Πρωτοδημοσίευσε το 1914, ενώ άρχισε να γράφει σε ελεύθερο στίχο ήδη από το 1920: δέκα χρόνια πριν από την 'γενιά του '30' και τους υπερρεαλιστές. Ήταν ακόμη, δηλαδή, η εποχή που, ενώ παρέμενε καθοριστική η μορφή του Παλαμά και ωρίμαζε η φωνή του Σικελιανού, το 'νέο' αναγνωριζόταν στον Καρυωτάκη, τον Άγρα, και τους συνοδοιπόρους τους.

Η επιλογή από το έργο του που εξέδωσε ο ίδιος, κυκλοφορεί έως σήμερα στον τόμο “Εκλογή Α' – Ursa Minor – Εκλογή Β'”. Υπήρξε επίσης σημαντικός μεταφραστής των Έλιοτ, Κλωντέλ, Χαίλντερλιν, κ.ά.. Την ποίησή του διατρέχει ο μεταφυσικός στοχασμός, αλλά και μια γήινη αισθαντικότητα, ανάμικτη με υπαρξιακή αγωνία. Η δε γλώσσα του είναι ένα προσωπικό κράμα, διακριτό από την δημοτική στην οποία εργάστηκαν οι συγκαιρινοί ομότεχνοί του. Οι ιδιαιτερότητές του αυτές, σχεδόν τον έθεσαν στο περιθώριο, και σαν να τον αποσιώπησαν. Σήμερα, όμως, επιστρέφουμε σ' αυτόν, γευόμενοι, διδασκόμενοι και θαυμάζοντας τις ποιητικές αρετές του.

Έτσι, για την εκδήλωση αυτή, εννέα ποιήτριες και ποιητές –οι: Ορφέας Απέργης, Λίνος Ιωαννίδης, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Δήμητρα Κωτούλα, Παυλίνα Μάρβιν, Ηρώ Νικοπούλου, Γιάννης Πατίλης, Χρήστος Σιορίκης, και Θωμάς Τσαλαπάτης– επέλεξαν, διαβάζουν, και σχολιάζουν ποιήματα του Τάκη Παπατσώνη, ενώ η Ισμήνη Καρυωτάκη ξετυλίγει το νήμα του βίου και του έργου του ποιητή. 

 Για το «Με τα λόγια (γίνεται)»:

«Γιατί πιστεύουμε πως με τα λόγια (κάτι) γίνεται - και πως οι λέξεις, με την ζωντανή φωνή αυτών που τις γράφουν ή τις διαβάζουν, μπορούν να ξαναβρούν το -κατά τον Τέλλο Άγρα- ‘ειδικό βάρος ενός μικρού φυσικού φαινομένου’.»

Σ' αυτές τις ποιητικές αναγνώσεις που ξεκίνησαν το 2011, εναλλάσσονται κυρίως δύο τύποι εκδηλώσεων. Αφενός, διαβάζουν ποιήματά τους Έλληνες ποιητές διαφορετικών γενιών, αφετέρου, η ξένη ποίηση ακούγεται στο πρωτότυπο και στην ελληνική της μετάφραση. Μεταξύ αυτών των δύο τύπων, παρεμβάλλονται ενίοτε και τιμητικά αφιερώματα, όπως αυτά στην Emily Dickinson τον Μάρτιο 2013 και τον Δεκέμβριο 2015· στα πέραν των 154 'αναγνωρισμένων' ποιημάτων του Καβάφη τον Δεκέμβριο 2013· στον William Carlos Williams τον Μάρτιο 2014· και στην Elizabeth Bishop τον Μάρτιο 2015. 

www.facebook.com/me.ta.logia.ginetai 
http://metalogiaginetai.blogspot.gr/
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Books' Journal

Το Books' Journal είναι μια απολύτως ανεξάρτητη επιθεώρηση με κείμενα παρεμβάσεων, αναλύσεις, κριτικές και ιστορίες, γραμμένα από τους κατά τεκμήριον ειδικούς. Πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς και επιστήμονες με αρμοδιότητα το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.

Προσθήκη σχολίου

Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.